Polazišta Katolištvo Pravoslavlje Protestantizam U dijalogu Zajedništvo Pravednost Mir Ekologija Kultura
o nama | kontakt | 21. 04. 2024.
Prijava

Kardinal Parolin: Izbjeći eskalaciju u Ukrajini; pokolj civila u Buči “neobjašnjiv”

Autor: Ekumena

Državni tajnik Svete Stolice, kardinal Pietro Parolin, govorio je o pokolju u Buči, potvrdio mogućnost Papina putovanja u Kijiv te zasebnog sastanka s ruskim pravoslavnim patrijarhom Kirillom.

Mora se učiniti sve kako bi se izbjegla eskalacija nasilja u Ukrajini, apel je koji je novinarima ponovio kardinal Parolin nakon sudjelovanja u predstavljanju multimedijskog projekta o autizmu u prostorima Vatikanskoga radija.

Potvrdio je i mogućnost posjeta pape Franje Kijivu, nakon što je sam Papa, na povratku s Malte, rekao da se to razmatra. Putovanje nije zabranjeno; to se može učiniti, komentirao je. Bitno je vidjeti kakve će posljedice imati putovanje i procijeniti hoće li to stvarno pridonijeti završetku rata.

Odgovarajući na pitanja o nedavnim prijedlozima “globalnog NATO-a” glavnog tajnika pakta Jensa Stoltenberga, kardinal Parolin potvrdio je načelo legitimne samoobrane te ponovio apel da se učini sve kako bi se izbjegla eskalacija.

Oružani odgovor na način koji je proporcionalan agresiji, kako nas uči Katekizam Katoličke Crkve, može dovesti do eskalacije sukoba koja može imati pogubne i smrtonosne posljedice, rekao je. Umjesto toga, kardinal je izrazio nadu da se svi vrate razumu i pronađu način pregovora kako bi napustili tu jednosmjernu ulicu.

Kardinal Parolin je također s tugom govorio o potresnim slikama pokolja u Buči, gradu šezdesetak kilometara od Kijiva. Neobjašnjivo je da se na takav način iskaljuje na civile. “Iskreno vjerujem, kao što su mnogi isticali, da ove epizode označavaju prekretnicu u ovom ratu. I nadam se da će to obilježiti u pozitivnome smislu, odnosno da natjeraju sve na promišljanje o potrebi da se borbe prekinu što prije, a ne da učvršćuju svoje pozicije, kako neki strahuju”, rekao je Parolin.

Državni tajnik odgovorio je i na pitanja o mogućem Papinom putovanju glavnom ukrajinskome gradu Kijivu. Moraju postojati uvjeti, objasnio je kardinal, “iako se čini da oni postoje jer su Ukrajinci uvijek davali dovoljno jamstava da opasnosti neće biti, upućujući na putovanja drugih čelnika. Vjerujem da na kraju putovanje u Kijiv nije zabranjeno; to se može učiniti”, rekao je.

Međutim, dodao je, ocjenjuju se i posljedice Papina putovanja. Jedan čimbenik koji treba uzeti u obzir su  odnosi s Ruskom pravoslavnom crkvom, koje je kardinal Parolin opisao kao osjetljive.

“Svakako, Papa ne bi išao zauzeti stav ni u korist jedne ni druge strane, kao što je dosljedno činio u ovoj nastaloj situaciji. No ovaj će se vidik također morati uzeti u obzir u cjelokupnom razmatranju mogućnosti putovanja ili ne”, napomenuo je.

Dodajući na temu odnosa s Moskovskim patrijarhatom, kardinal Parolin potvrdio je kako su već pokrenuti neki planovi za održavanje još jednog sastanka pape Franje i patrijarha Kirilla, nakon što su se susreli 12. veljače 2016. na Kubi.

“Koliko sam shvatio, nastavljamo s tim pripremama, rekao je, objasnivši da obje strane trenutno traže neutralno tlo. To je uvjet ali ništa nije odlučeno. Rad se obavlja, posebno u Papinskom vijeću za promicanje jedinstva kršćana, koji je nadležni dikasterij”, dodao je.

“Sveta Stolica ostaje na raspolaganju i voljna je posredovati u razgovorima u nadi prekida vatre. Trenutno razmatramo druge načine da svoju dostupnost pretvorimo u konkretne inicijative, pogotovo jer ova ponuda mora zadovoljiti volju obiju strana”, rekao je.

Kardinal je potvrdio i da je konkretna mogućnost odlazak nadbiskupa Paula Richarda Gallaghera, tajnika za odnose s državama, u Kijiv. Tamo je bio pozvan prije izbijanja rata, zbog čega je putovanje bilo otkazano. Nadbiskup Gallagher bi mogao biti u Ukrajini u bliskoj budućnosti, rekao je, dodajući kako misli da datum još nije određen. (VN / D. P.)

Uvodnik

impressum | kontakt | etički kodeks | pravila prenošenja | donacije i sponzorstva