Polazišta Katolištvo Pravoslavlje Protestantizam U dijalogu Zajedništvo Pravednost Mir Ekologija Kultura
o nama | kontakt | 14. 07. 2024.
Prijava
Kardinal Pietro Parolin (Foto: Vatican Media)

Kardinal Parolin: Europa ne smije prihvatiti nastavak agresorskog rata u Ukrajini

Autor: D. P. / 18. 05. 2023.

Kardinal državni tajnik Svete Stolice Pietro Parolin pozvao je države članice Vijeća Europe da poduzmu akciju i uspostave ”konačan i pravedan mir u Ukrajini”.

46.čelnika država i vlada iz cijele Europe okupili su se na 4. summitu Vijeća Europe, dvodnevnom sastanku u Reykjaviku na Islandu kako bi razgovarali o prioritetima i političkim smjernicama Organizacije u svjetlu promijenjenih geopolitičkih scenarija u Europi.

Kardinal Parolin predstavljao je Svetu Stolicu na summitu, budući da ima status promatrača pri Vijeću Europe, međunarodnoj organizaciji koja nastoji podupirati ljudska prava i vladavinu prava u Europi.

Govoreći na susretu u srijedu, 17. svibnja kardinal Pietro Parolin uputio je pozdrave pape Franje šefovima država koji su sudjelovali na summitu. Istaknuo je da Deklaracija ovog summita podsjeća da je Vijeće Europe ”mirovni projekt”.

Međutim, istaknuo je, citirajući riječi pape Franje, da rat u Ukrajini pokazuje da se ”strastvena potraga za politikom zajednice i jačanjem multilateralnih odnosa čini sjetnim sjećanjem iz daleke prošlosti”.

Stoga je podsjetio na ”duh” utemeljenja te Organizacije i ponovno pozvao europske čelnike da se prisjete pitanja koje je papa Franjo rekao u prvom govoru civilnim i političkim vlastima u Budimpešti tijekom apostolskoga putovanja u Mađarsku: ”Imajući na umu ratom razorenu Ukrajinu, gdje su kreativni napori za mir?” .

Nastavljajući u istom duhu, kardinal Parolin je rekao da Europa ne smije zaboraviti ukrajinski narod koji pati i umire. ”Ne možemo pasivno prihvatiti da se agresorski rat u toj napaćenoj zemlji nastavlja”, kazao je.

Papin državni tajnik zaključio je svoje obraćanje na summitu Vijeća Europe jamstvom da će Sveta Stolica dati sve od sebe za postizanje mira u Europi i svijetu. ”Vrijeme je da se poduzme akcija i uspostavi konačan i pravedan mir u Ukrajini, te u svim ostalim takozvanim ‘sivim’ područjima Europe”, rekao je.

U tome doprinos Svete Stolice nikada neće izostati, istaknuo je kardinal Parolin, nekoliko dana nakon audijencije Svetog Oca i ukrajinskog predsjednika Zelenskog u Vatikanu tijekom koje je potvrđena ”potreba nastavka humanitarnih napora za potporu stanovništvu”. Kardinal Parolin je prije više od tjedan dana, na marginama jednog događanja u Rimu, potvrdio nastavak vatikanske ”misije” za promicanje mira u Ukrajini, o čemu je papa Franjo govorio tijekom svog intervjua na povratnom letu iz Budimpešte.

Sastankom na vrhu Vijeća Europe u glavnom gradu Islanda, Reykjaviku, predstavnici 46 europskih država iskazali su jedinstvo u potpori Ukrajini u borbi protiv ruske agresije.

Jedna od tema razgovora bila je i kako kompenzirati enormnu štetu koju je Ukrajini nanio nametnuti rat. Hrvatska je potpisala registar štete, pravni instrument kojim će se pronaći načini da se kompenziraju ratne štete Ukrajini. No, tri od ukupno 46 država članica nije se za sada još pridružilo, iako su izrazile namjeru. (VN / D. P.)

Uvodnik

impressum | kontakt | etički kodeks | pravila prenošenja | donacije i sponzorstva