Polazišta Katolištvo Pravoslavlje Protestantizam U dijalogu Zajedništvo Pravednost Mir Ekologija Kultura
o nama | kontakt | 23. 07. 2024.
Prijava
Foto: Pixabay

Kako voda postaje čistom

Autor: Ekumena / 24. 07. 2022.

Buda (sanskrt. Buddha probuđeni, prosvjetljeni) duhovno i vjersko ime indijskog plemića i osnivača budizma.  Siddhārtha Gautama (onoga koji je svoj cilj postigao). rođen je oko 560.  godine pr. Krista u Kapilavastuu, na obronku Himalaje. Umro je oko 480.  godine pr. Krista u Kusinari.

***

Buda i njegovi učenici uputili su se na dug put tijekom kojega su prošli kroz nekoliko gradova. Jednog dana, kada je bilo jako vruće, spazili su jezero i zastali, iscrpljeni od žeđi. Buda je zamolio mladog učenika, poznatog po nestrpljivoj naravi:

-Žedan sam. Možeš li mi donijeti malo vode iz jezera?

Učenik ode do jezera, ali kad je stigao, ugleda barku kako prelazi jezero za sobom ostavljajući valove koji su mutili vodu. Učenik pomisli: “Ne mogu dati mutnu vodu gospodaru”, pa se vrati i reče Budi:-Voda jezera je jako mutna. Mislim da ju ne možemo piti.

Nakon pola sata, Buda zamoli istog učenika da se vrati na jezero i donese mu vodu da pije. Učenik pođe do jezera. Međutim, na njegovo iznenađenje, voda je još uvijek bila prljava. Vratio se i rekao to Budi, ovaj put još odlučnije: -Voda iz jezera se ne može piti, bolje je bilo da dođemo do sela gdje nam seljani mogu dati čistu vodu.

Buda je šutio ni ne pomakavši se. Nakon nekog vremena, ponovno zatraži istog učenika da ode do jezera i donese mu vode.

Učenik posluša jer nije htio razočarati gospodara, ali je u sebi bio ljut jer ga je stalno slao do jezera premda je znao da je voda blatna i da se ne može piti.

Ali ovog puta, kad je stigao na obalu jezera, voda je bila bistra i kristalno čista. Zagrabio je vode i donio Budi.

Kad ju je Buda pogledao vodu, upita učenika:

-Kako si očistio vodu?

Učenik nije razumio pitanje. Ta bilo je očito da nije učinio ništa.

Buda mu tada protumači:

-Kada vidiš mutnu vodu, čekaj i ostavi ju na miru. Mulj i blato se talože sami od sebe te s vremenom, voda postane čistom. Tvoj um je takav! Kada te štogod uznemiri, jednostavno to ostavi na miru i čekaj. Ne budi nestrpljiv, ravnoteža će se sama uspostaviti.

***

 Legenda koja se pripisuje Budi. Priredila Jadranka Brnčić.

Objavljeno u: Polazišta, Sophia
Oznake: Buda, Polazišta, Sophia, voda

Uvodnik

impressum | kontakt | etički kodeks | pravila prenošenja | donacije i sponzorstva