Polazišta Katolištvo Pravoslavlje Protestantizam U dijalogu Zajedništvo Pravednost Mir Ekologija Kultura
o nama | kontakt | 28. 09. 2023.
Prijava
Foto: Logo Iustitia et pax Europa

Justitia et Pax Europa: “počinitelji” moraju platiti obnovu infrastrukture u Ukrajini

Autor: Ekumena / 10. 12. 2022.

Komisija Justitia et Pax Europa u izjavi objavljenoj 9. prosinca, uoči Međunarodnoga dana ljudskih prava, ističe da Rusija mora biti pozvana na odgovornost zbog rata u Ukrajini, prenijela je KNA.

“Istina i pravičnost moraju biti stupovi osiguranja mira nakon rata”, ističe se u izjavi Komisije Pravda i mir Europa objavljenoj u povodu Međunarodnoga dana ljudskih prava koji se obilježava 10. prosinca. Komisija smatra da žrtve i javnost imaju pravo na potpunu istinu. To znači da se ratni zločini i kršenja ljudskih i međunarodnih prava moraju dokumentirati i kazneno goniti, na nacionalnoj i međunarodnoj razini. Osim toga, “počinitelji” moraju platiti obnovu infrastrukture u Ukrajini, ističe se u izjavi.

Privremena predsjednica Komisije Justitia et Pax Europa Cecile Dubernet tom je prigodom izjavila: “Cilj mora biti novi europski i svjetski mirovni i sigurnosni poredak, u središtu kojega su zaštita ljudi, njihovih prava i općeg dobra. Izgradnja toga novog poretka ne smije biti na štetu pogođenih”, dodala je.

Komisija Justitia et Pax Europa predstavlja mrežu 32 komisija koje u okviru nacionalnih biskupskih konferencija upozoravaju na važna društvena pitanja poput siromaštva, ljudskih prava, mira, pomirenja, razvitka i očuvanja Božjeg stvorenja. (KNA / IKA / D. P.)

Uvodnik

  • Nakon godinu dana učenja spremamo Ekumenu za veliki ispit
    Godinu dana je proteklo od 1. siječnja 2022., kada smo pokrenuli ovaj portal pa je potrebno osvrnuti se na prijeđeni put, zahvaliti se našim suradnicima i kazati nešto o našim aspiracijama i nadanjima. U prvom uvodniku ”Zašto pokrećemo ovaj portal i čemu Ekumena.org danas?” objavljenom prvog dana definirali smo stanje: ”Nakon pedesetak godina intenzivnoga ekumenskog … Pročitaj više
impressum | kontakt | etički kodeks | pravila prenošenja | donacije i sponzorstva