Polazišta Katolištvo Pravoslavlje Protestantizam U dijalogu Zajedništvo Pravednost Mir Ekologija Kultura
o nama | kontakt | 14. 07. 2024.
Prijava
Foto: Logo Iustitia et pax Europa

Justitia et Pax Europa: “počinitelji” moraju platiti obnovu infrastrukture u Ukrajini

Autor: Ekumena / 10. 12. 2022.

Komisija Justitia et Pax Europa u izjavi objavljenoj 9. prosinca, uoči Međunarodnoga dana ljudskih prava, ističe da Rusija mora biti pozvana na odgovornost zbog rata u Ukrajini, prenijela je KNA.

“Istina i pravičnost moraju biti stupovi osiguranja mira nakon rata”, ističe se u izjavi Komisije Pravda i mir Europa objavljenoj u povodu Međunarodnoga dana ljudskih prava koji se obilježava 10. prosinca. Komisija smatra da žrtve i javnost imaju pravo na potpunu istinu. To znači da se ratni zločini i kršenja ljudskih i međunarodnih prava moraju dokumentirati i kazneno goniti, na nacionalnoj i međunarodnoj razini. Osim toga, “počinitelji” moraju platiti obnovu infrastrukture u Ukrajini, ističe se u izjavi.

Privremena predsjednica Komisije Justitia et Pax Europa Cecile Dubernet tom je prigodom izjavila: “Cilj mora biti novi europski i svjetski mirovni i sigurnosni poredak, u središtu kojega su zaštita ljudi, njihovih prava i općeg dobra. Izgradnja toga novog poretka ne smije biti na štetu pogođenih”, dodala je.

Komisija Justitia et Pax Europa predstavlja mrežu 32 komisija koje u okviru nacionalnih biskupskih konferencija upozoravaju na važna društvena pitanja poput siromaštva, ljudskih prava, mira, pomirenja, razvitka i očuvanja Božjeg stvorenja. (KNA / IKA / D. P.)

Uvodnik

impressum | kontakt | etički kodeks | pravila prenošenja | donacije i sponzorstva