Polazišta Katolištvo Pravoslavlje Protestantizam U dijalogu Zajedništvo Pravednost Mir Ekologija Kultura
o nama | kontakt | 23. 07. 2024.
Prijava
Isusovačka služba za izbjeglice započela s aktivnosti psihosocijalne podrške za prisilno raseljene osobe iz Ukrajine (Foto: JRS Hrvatska)

JRS započeo s aktivnosti psihosocijalne podrške za izbjeglice iz Ukrajine

Autor: Ekumena / 11. 08. 2022.

Nakon punih 6 mjeseci od početka rata u Ukrajini, u Hrvatskoj je, prema podacima UNHCR-a, evidentirano 15.911 prisilno raseljenih osoba, od čega se većina odnosi na žene i djecu koja se nalaze u privatnom ili kolektivnom smještaju.

Početkom lipnja, malom ali snažnom timu Isusovačke službe za izbjeglice, pridružila se kulturalna medijatorica i prevoditeljica za ukrajinski i ruski jezik Natalija Lumezi. Natalija je Ukrajinka koja u Hrvatskoj živi već više od 27 godina te je od početka rata u Ukrajini izuzetno angažirana u volonterskom radu. Natalijin dolazak u Isusovačku službu za izbjeglice značio je početak sustavne i organizirane provedbe aktivnosti i projekata usmjerenim ka prisilno raseljenim osobama iz Ukrajine.

Nakon punih 6 mjeseci od početka rata u Ukrajini, u Hrvatskoj je, prema podacima UNHCR-a, evidentirano 15.911 prisilno raseljenih osoba, od čega se većina odnosi na žene i djecu koja se nalaze u privatnom ili kolektivnom smještaju. Svakodnevna koordinacija aktivnosti obuhvaća prevođenje na hrvatski jezik, pomoć pri administrativnim pitanjima, medicinsku asistenciju i koordinacija s institucijama.

Nakon početnog šoka koji se javlja kod ljudi uslijed bježanja iz ratom pogođenih područja i spašavanja vlastitog života i života svojih najmilijih, na površinu izlaze znakovi preživljene traume. Riječ je o ljudima čije traume su toliko duboke da o njima izuzetno teško govore, jer je njihovo primarno pitanje –  kako preživjeti, a boli i rane koje nose sa sobom potiskuju u dubinu. Upravo to je, kroz susrete s Ukrajincima, Isusovačka služba za izbjeglice prepoznala kao trenutno stanje i realnu potrebu, te je u vrlo kratkom roku organizirana psihosocijalna podrška u okviru svojeg integracijskog centra SOL.

Dodana vrijednost ove aktivnosti jest  u tome što će terapiju za odrasle i djecu u potrebi voditi kvalificirani psiholozi na ukrajinskom jeziku, jer i sami prolaze kroz izbjegličko iskustvo, što dodatno stvara osjećaj razumijevanja, povjerenja i olakšanja. Aktivnosti podrške prisilno raseljenim osobama iz Ukrajine širiti će se i u smjeru grupnih terapija.

Nakon identificiranja potrebe, izazov je bio pronaći odgovarajuće resurse koji će omogućiti kontinuitet aktivnosti, koja je u samom začetku. Težimo ka kvaliteti provedbe psihosocijalne podrške kroz rad u manjim grupama i posvećenosti ljudima u potrebi, komentirala je Natalija Lumezi iz Isusovačke službe za izbjeglice. (VN / D. P.)

 

Uvodnik

impressum | kontakt | etički kodeks | pravila prenošenja | donacije i sponzorstva