Polazišta Katolištvo Pravoslavlje Protestantizam U dijalogu Zajedništvo Pravednost Mir Ekologija Kultura
o nama | kontakt | 29. 09. 2023.
Prijava
Isusovačka služba za izbjeglice započela s aktivnosti psihosocijalne podrške za prisilno raseljene osobe iz Ukrajine (Foto: JRS Hrvatska)

JRS započeo s aktivnosti psihosocijalne podrške za izbjeglice iz Ukrajine

Autor: Ekumena / 11. 08. 2022.

Nakon punih 6 mjeseci od početka rata u Ukrajini, u Hrvatskoj je, prema podacima UNHCR-a, evidentirano 15.911 prisilno raseljenih osoba, od čega se većina odnosi na žene i djecu koja se nalaze u privatnom ili kolektivnom smještaju.

Početkom lipnja, malom ali snažnom timu Isusovačke službe za izbjeglice, pridružila se kulturalna medijatorica i prevoditeljica za ukrajinski i ruski jezik Natalija Lumezi. Natalija je Ukrajinka koja u Hrvatskoj živi već više od 27 godina te je od početka rata u Ukrajini izuzetno angažirana u volonterskom radu. Natalijin dolazak u Isusovačku službu za izbjeglice značio je početak sustavne i organizirane provedbe aktivnosti i projekata usmjerenim ka prisilno raseljenim osobama iz Ukrajine.

Nakon punih 6 mjeseci od početka rata u Ukrajini, u Hrvatskoj je, prema podacima UNHCR-a, evidentirano 15.911 prisilno raseljenih osoba, od čega se većina odnosi na žene i djecu koja se nalaze u privatnom ili kolektivnom smještaju. Svakodnevna koordinacija aktivnosti obuhvaća prevođenje na hrvatski jezik, pomoć pri administrativnim pitanjima, medicinsku asistenciju i koordinacija s institucijama.

Nakon početnog šoka koji se javlja kod ljudi uslijed bježanja iz ratom pogođenih područja i spašavanja vlastitog života i života svojih najmilijih, na površinu izlaze znakovi preživljene traume. Riječ je o ljudima čije traume su toliko duboke da o njima izuzetno teško govore, jer je njihovo primarno pitanje –  kako preživjeti, a boli i rane koje nose sa sobom potiskuju u dubinu. Upravo to je, kroz susrete s Ukrajincima, Isusovačka služba za izbjeglice prepoznala kao trenutno stanje i realnu potrebu, te je u vrlo kratkom roku organizirana psihosocijalna podrška u okviru svojeg integracijskog centra SOL.

Dodana vrijednost ove aktivnosti jest  u tome što će terapiju za odrasle i djecu u potrebi voditi kvalificirani psiholozi na ukrajinskom jeziku, jer i sami prolaze kroz izbjegličko iskustvo, što dodatno stvara osjećaj razumijevanja, povjerenja i olakšanja. Aktivnosti podrške prisilno raseljenim osobama iz Ukrajine širiti će se i u smjeru grupnih terapija.

Nakon identificiranja potrebe, izazov je bio pronaći odgovarajuće resurse koji će omogućiti kontinuitet aktivnosti, koja je u samom začetku. Težimo ka kvaliteti provedbe psihosocijalne podrške kroz rad u manjim grupama i posvećenosti ljudima u potrebi, komentirala je Natalija Lumezi iz Isusovačke službe za izbjeglice. (VN / D. P.)

 

Uvodnik

  • Nakon godinu dana učenja spremamo Ekumenu za veliki ispit
    Godinu dana je proteklo od 1. siječnja 2022., kada smo pokrenuli ovaj portal pa je potrebno osvrnuti se na prijeđeni put, zahvaliti se našim suradnicima i kazati nešto o našim aspiracijama i nadanjima. U prvom uvodniku ”Zašto pokrećemo ovaj portal i čemu Ekumena.org danas?” objavljenom prvog dana definirali smo stanje: ”Nakon pedesetak godina intenzivnoga ekumenskog … Pročitaj više
impressum | kontakt | etički kodeks | pravila prenošenja | donacije i sponzorstva