Polazišta Katolištvo Pravoslavlje Protestantizam U dijalogu Zajedništvo Pravednost Mir Ekologija Kultura
o nama | kontakt | 29. 09. 2023.
Prijava

JRS poziva na prihvat ukrajinskih izbjeglica u privatni smještaj

Autor: Ekumena

Isusovačka služba za izbjeglice – JRS, poziva pojedince, obitelji, organizacije i sve ljude dobre volje koji su u mogućnosti da se odvaže staviti se na raspolaganje za primanje izbjeglica u svoje domove i prostore, te tako iskažu dobrodošlicu

“Svakim danom bilježimo sve veći priljev izbjeglica iz Ukrajine u Hrvatsku. Trenutno oni s osobnim kontaktima dolaze do privatnog smještaja, dok se ostali smještaju u kolektivne prihvatne centre.

Kada uspoređujemo prednosti i nedostatke kolektivnog i privatnog smještaja, uz pohvalni trud svih službi da kolektivni smještaj učine što prikladnijim, jasno je kako bi ljudi tamo trebali boraviti što je kraće moguće i da bi privatni smještaj trebao imati prednost u odnosu na kolektivni. Boravak u obiteljima ili neposredno u zajednici višestruko olakšava stvaranje mreže kontakata koje smanjuju osjećaj isključenosti, pomažu nadilaženju traume i pospješuju bržu integraciju. Stoga se mi u JRS-u zalažemo da što veći broj izbjeglica bude smješten u obiteljima ili samostalno, u privatnom smještaju.

Ugledajući se u Poljsku i slijedeći njezin primjer, pozivamo pojedince, obitelji, organizacije i sve ljude dobre volje koji su u mogućnosti da se odvaže staviti se na raspolaganje za primanje izbjeglica u svoje domove i prostore, te tako iskažu dobrodošlicu. Naime, u Poljskoj je privatno smješteno više od 1,8 milijuna izbjeglica bez potrebe za otvaranjem ijednog centra za kolektivni smještaj. Isto, uz dobru organizaciju, možemo postići i mi u Hrvatskoj.

No, ljude koji već jesu ili će velikodušno otvoriti svoje domove za prihvat izbjeglica ne bismo smjeli ostaviti bez podrške i pomoći tako da sami snose teret uzdržavanja.

Osim materijalne pomoći, pristiglim ljudima će za integraciju biti potrebna pomoć i jasnoća u prikupljanju dokumentacije i prijave boravka, učinkovita zdravstvena skrb, podrška kod učenja jezika, upisa u vrtiće i škole, traženja posla, kod uključivanja u njihove vjerske zajednice i drugoga, što će pojedinci teško moći iznijeti sami.

Stoga pozivamo donositelje odluka da u suradnji s civilnim društvom partnerski potraže i osmisle najbolje strategije da im se u tome pomogne.

U strahu, nemoćni i ranjeni, mnogi su preko noći morali napustiti svoje domove i ono što su gradili cijeli život. Prema informacijama kojima raspolažemo, mnogi su od njih izrazili želju za duhovnom pomoći i razgovorom s osobom koja s njima dijeli dubine zajedničke vjere. Stoga pozivamo sve vjerske organizacije koje to još nisu, da odrede i pošalju svećenike i službenike za pomoć. Također, ponovno potaknuti dobrim primjerom Poljske u kojoj je prema dostupnim informacijama više od 900 samostana izravno uključeno u prihvat, pozivamo osobito redovničke zajednice i crkvene institucije da u skladu s mogućnostima stave svoje prostore na raspolaganje.

Uz gostoprimstvo kojim možemo ublažiti patnju drugih, dok molimo za završetak rata i da se izbjeglice što prije vrate svojim kućama, stavimo na raspolaganje svu domišljatost da zajednički i solidarno izađemo u susret našoj braći i sestrama u potrebi”, javio je JRS Hrvatska. (VN / D. P.)

Uvodnik

  • Nakon godinu dana učenja spremamo Ekumenu za veliki ispit
    Godinu dana je proteklo od 1. siječnja 2022., kada smo pokrenuli ovaj portal pa je potrebno osvrnuti se na prijeđeni put, zahvaliti se našim suradnicima i kazati nešto o našim aspiracijama i nadanjima. U prvom uvodniku ”Zašto pokrećemo ovaj portal i čemu Ekumena.org danas?” objavljenom prvog dana definirali smo stanje: ”Nakon pedesetak godina intenzivnoga ekumenskog … Pročitaj više
impressum | kontakt | etički kodeks | pravila prenošenja | donacije i sponzorstva