Polazišta Katolištvo Pravoslavlje Protestantizam U dijalogu Zajedništvo Pravednost Mir Ekologija Kultura
o nama | kontakt | 19. 07. 2024.
Prijava
Entoni Šeperić govori na press konferenciji. Foto: Lovorka Šošić - CMS

JRS Hrvatska javlja: otvoreni 9. tjedni IZBJEGLICAma

Autor: Ekumena / 09. 06. 2022.

JRS Hrvatska: Otvoreni 9. Tjedni IZBJEGLICAma

U organizaciji Koordinacije za integraciju, 6. lipnja u Zagrebu na Markovom trgu održana je konferencija za medije kojom su i službeno započeti 9. tjedni IZBJEGLICAma! Riječ je o, sada već tradicionalnoj, manifestaciji koja se odvija od 1. do 25. lipnja, povodom Svjetskog dana izbjeglica koji se obilježava u ponedjeljak 20. lipnja.

Događanja u sklopu Tjedana uključuju: online panele i okrugle stolove uživo, projekcije filmova, interaktivne radionice te zajednička druženja na kojima će partnerske organizacije, čija je misija pomoći migrantima i izbjeglicama, predstaviti svoj rad, djelovanje te korisnike zbog kojih postoje i kojima pomažu.

“Ovo je vrijedna prilika za sve građanke i građane Zagreba, Osijeka, Splita, Siska, Karlovca, Rijeke, Zadra i Pule da se uključe u aktivnosti koje potiču upoznavanje i bolje međusobno razumijevanje novih i starih članova našeg društva”, najavljuju djelatnici Isusovačke službe za izbjeglice – JRS.

“Poruka ovogodišnjeg 9. tjedna IZBJEGLICAma! je osvijestiti kako je s dolaskom većeg broja ukrajinskih izbjeglica u zemlju Hrvatska pokazala da može brzo reagirati na krizne situacije te uspostaviti sveobuhvatne politike uključivanja ljudi u društvo vrlo brzo nakon njihovog dolaska. Učinimo takve politike dostupnima za sve izbjeglice te iskoristimo ove Tjedne IZBJEGLICAma! za zajedničko upoznavanje s našim novim susjedima, no i kao priliku za zagovaranje jednakih prava i prilika za sve izbjeglice!”, naglašavaju.

Entoni Šeperić, voditelj ureda JRS-a Hrvatska, organizacije koja punih 28 godina aktivno pomaže svim migrantima i izbjeglicama, sudjelovao je u medijskoj konferenciji i poslao poruku zajedništva i ustrajnosti kroz rad svih organizacija civilnog društva: “Okupljeni u neformalnu koordinaciju organizacija civilnog društva za integraciju, unatoč razlikama misija i izvora nadahnuća, svjedočimo istu potrebu i dijelimo jednak cilj: društvo pravednog, nepristranog i pod jednakim uvjetima dostupnog sustava međunarodne i privremene zaštite. Nevolja i potreba nikoga ne diskriminiraju, pa tako ne bi trebali ni sustavi, koji su izvorno osmišljeni kako bi ljudima koji su zbog bilo kojega razloga bili prinuđeni potražiti sigurnost utočišta, pružili olakšanje njihovoj patnji i potpomogli integraciju u novu domovinu”.

JRS pozdravlja inicijative lokalnih samouprava, a naročito Grada Zagreba, u donošenju konkretnih planova i jasnih javnih politika integracije te ističu potrebu nastavka suradnje u smjeru donošenja što kvalitetnijih i svrsishodnijih srednjoročnih i dugoročnih integracijskih politika i akcijskih planova. Ističu da jedino u sinergiji donosioca političkih odluka, zainteresirane javnosti i organizacija civilnog društva, kao i osluškujući stvarne potrebe tražitelja međunarodne zaštite, moguće stvarati smislene i dugoročno uspješne javne politike.

Pozivaju sve zainteresirane da prate objave, pogledaju program na poveznicama objavljenim na društvenim mrežama JRS-a i svojim dolaskom sudjeluju u boljoj integraciji izbjeglica. (VN / JRS / D. P.).

Uvodnik

impressum | kontakt | etički kodeks | pravila prenošenja | donacije i sponzorstva