Polazišta Katolištvo Pravoslavlje Protestantizam U dijalogu Zajedništvo Pravednost Mir Ekologija Kultura
o nama | kontakt | 14. 07. 2024.
Prijava

Jeruzalem posjeduje univerzalnu duhovnu vrijednost

Autor: D. P.

Papa pozdravlja izaslanstvo međureligijske skupine za dijalog između Svete Stolice i Palestine te podsjeća na univerzalnu vrijednost Jeruzalema za tri glavne monoteističke religije, donosi Vatican news.

Sveta Stolica bila je ovog tjedna u Rimu domaćin sastanka Zajedničke radne skupine za dijalog između Dikasterija za međureligijski dijalog i Palestinskog povjerenstva za međureligijski dijalog.

Franjo je ohrabrio napore Zajedničke radne skupine, susrevši se sa sudionicima u četvrtak u Vatikanu.

Papa se u svom pozdravu prisjetio pokojnog kardinala Jean-Louisa Taurana, koji je pokrenuo skupinu sa šeikom Mahmoudom Al-Habbashom, savjetnikom za vjerska pitanja predsjednika Države Palestine.

Papa Franjo također je istaknuo duhovni značaj Jeruzalema, što je i bila tema sastanka radne skupine.

Ponovio je apel koji je uputio 2019. kralju Maroka, pozivajući da Jeruzalem svi smatraju ”zajedničkom baštinom čovječanstva, a posebno sljedbenika triju monoteističkih religija, kao mjestom susreta i kao simbol mirnog suživota”.

Evanđelja, rekao je Papa, bilježe da je Jeruzalem bio mjesto događaja mnogih događaja iz Isusova života.

”U Svetom gradu Jeruzalemu Gospodin je bio prikazan u Hramu, gdje je poučavao i činio čuda te mjesto gdje je završio svoju misiju kroz muku, smrt i uskrsnuće.

Jeruzalem je također mjesto gdje je rođena Crkva jer je Duh Sveti bio dan učenicima, poslavši ih u svijet da naviještaju poruku spasenja.

Jeruzalem također ima univerzalnu vrijednost, što se vidi iz samog njegovog imena, koje znači Grad mira”.

Papa je podsjetio na Isusove riječi izgovorene u blizini Svetog grada prije Njegove muke. ”Kad se približio i ugledao grad, zaplakao je nad njim govoreći: Kad biste i danas znali što čini mir!”

Papa Franjo potaknuo je članove Zajedničke radne skupine između Svete Stolice i Palestine da se zadrže na značaju Isusovih riječi i Njegovih suza za Jeruzalem.

”Koliko je muškaraca i žena – Židova, kršćana i muslimana – plakalo i dalje plaču za Jeruzalemom!

I mi smo, dodao je, dirnuti do suza kada pomislimo da je Sveti grad poput majke koja želi mir za svoju napaćenu djecu”.

Zaključno, Sveti Otac je potaknuo članove radne skupine da se prisjete ”vrijednosti suosjećanja”, dok razmišljaju o svojoj ljubavi prema Jeruzalemu, koji ”zaslužuje poštovanje i štovanje od strane svih”. (VN / D. P.)

Uvodnik

impressum | kontakt | etički kodeks | pravila prenošenja | donacije i sponzorstva