Polazišta Katolištvo Pravoslavlje Protestantizam U dijalogu Zajedništvo Pravednost Mir Ekologija Kultura
o nama | kontakt | 23. 07. 2024.
Prijava
OSCE / OESS (Foto: Vatican Media)

Jednakost među svima temelj je pravednoga društva

Autor: Ekumena / 23. 07. 2022.

Monsinjor Simon Kassas, otpravnik poslova Stalne misije Svete Stolice pri Organizaciji za europsku sigurnost i suradnju, govorio je na sastanku Stalnoga vijeća te organizacije u Beču te istaknuo važnost sudjelovanja žena u političkom, gospodarskom i kulturnom životu. Njihov je prinos dragocjen – rekao je – u sprječavanju rata te izbjegavanju ponovnih izbijanja oružanih sukoba

U svjetlu čvrstoga uvjerenja pape Franje, jasno iznesenoga u apostolskoj pobudnici Amoris laetitia, da valja vrjednovati žene zbog svih njihovih sposobnosti koje proizlaze iz njihova ženskog genija koji je bitan za društvo, Sveta Stolica podupire načelo potpune i istinske jednakosti između muškaraca i ženā kao temelj pravednoga i demokratskoga društva.

Sveta se Stolica, osim toga, nada punom uključivanju ženā u vidiku poslijeratne obnove te, u budućnosti, za sprječavanje oružanih sukoba. Glavne su to misli iz govora monsinjora Simona Kassasa, otpravnika poslova Stalne misije Svete Stolice pri Organizaciji za europsku sigurnost i suradnju, održanoga na zasjedanju Stalnoga vijeća te organizacije, 21. srpnja u Beču.

Monsinjor Kassas je govorio o konkretnim koracima za unaprjeđenje jednakosti između muškaraca i ženā. Prvi je korak – kako je rekao – prepoznati važnost sudjelovanja i zauzimanja ženā na svim područjima javnoga, političkog, gospodarskog, društvenog i kulturnog života. Posebno je potrebno zajamčiti veliki prostor za veće uključivanje ženā, osobito u sprječavanju rata, u procesima pomirenja, rehabilitacije i obnove društva u poslijeratnim situacijama, kako bi se izbjeglo ponovno izbijanje oružanih sukoba – istaknuo je mons.

Kassas te podsjetio kako se u prošlosti više puta pokazala dragocjenom konstruktivna i važna uloga koju žene mogu imati u sprječavanju i rješavanju sukoba.

Osvrćući se potom na 2021. godinu i na uspjehe koje je postigla Organizacija za europsku sigurnost i suradnju, otpravnik poslova je istaknuo da se Sveta Stolica slaže s izazovima s kojima se valja suočiti u promicanju jednakosti između ženā i muškaraca, te cijeni napore izvršnih struktura OESS-a, usmjerene na sprječavanje i suzbijanje nasilja nad ženama i djevojkama.

Ti napori uključuju jamstvo sigurnoga radnog mjesta za žene u našoj Organizaciji, jamstvo jednakih mogućnosti za sudjelovanje ženā u političkom i javnom životu, promicanje sudjelovanja ženā u gospodarskom, društvenom i kulturnom životu, te olakšavanje rada i radnih uvjeta kako bi se ženama i muškarcima omogućilo nositi se s dvostrukim odgovornostima u obitelji i na poslu.

Sveta Stolica stoga izražava svoje odlučno zauzimanje za dijalog i produktivno zalaganje kako bi se unaprijedila prava i autentična jednakost između ženā i muškaraca – istaknuo je monsinjor Kassas. (VN / D. P.)

 

Uvodnik

impressum | kontakt | etički kodeks | pravila prenošenja | donacije i sponzorstva