Polazišta Katolištvo Pravoslavlje Protestantizam U dijalogu Zajedništvo Pravednost Mir Ekologija Kultura
o nama | kontakt | 29. 09. 2023.
Prijava
OSCE / OESS (Foto: Vatican Media)

Jednakost među svima temelj je pravednoga društva

Autor: Ekumena / 23. 07. 2022.

Monsinjor Simon Kassas, otpravnik poslova Stalne misije Svete Stolice pri Organizaciji za europsku sigurnost i suradnju, govorio je na sastanku Stalnoga vijeća te organizacije u Beču te istaknuo važnost sudjelovanja žena u političkom, gospodarskom i kulturnom životu. Njihov je prinos dragocjen – rekao je – u sprječavanju rata te izbjegavanju ponovnih izbijanja oružanih sukoba

U svjetlu čvrstoga uvjerenja pape Franje, jasno iznesenoga u apostolskoj pobudnici Amoris laetitia, da valja vrjednovati žene zbog svih njihovih sposobnosti koje proizlaze iz njihova ženskog genija koji je bitan za društvo, Sveta Stolica podupire načelo potpune i istinske jednakosti između muškaraca i ženā kao temelj pravednoga i demokratskoga društva.

Sveta se Stolica, osim toga, nada punom uključivanju ženā u vidiku poslijeratne obnove te, u budućnosti, za sprječavanje oružanih sukoba. Glavne su to misli iz govora monsinjora Simona Kassasa, otpravnika poslova Stalne misije Svete Stolice pri Organizaciji za europsku sigurnost i suradnju, održanoga na zasjedanju Stalnoga vijeća te organizacije, 21. srpnja u Beču.

Monsinjor Kassas je govorio o konkretnim koracima za unaprjeđenje jednakosti između muškaraca i ženā. Prvi je korak – kako je rekao – prepoznati važnost sudjelovanja i zauzimanja ženā na svim područjima javnoga, političkog, gospodarskog, društvenog i kulturnog života. Posebno je potrebno zajamčiti veliki prostor za veće uključivanje ženā, osobito u sprječavanju rata, u procesima pomirenja, rehabilitacije i obnove društva u poslijeratnim situacijama, kako bi se izbjeglo ponovno izbijanje oružanih sukoba – istaknuo je mons.

Kassas te podsjetio kako se u prošlosti više puta pokazala dragocjenom konstruktivna i važna uloga koju žene mogu imati u sprječavanju i rješavanju sukoba.

Osvrćući se potom na 2021. godinu i na uspjehe koje je postigla Organizacija za europsku sigurnost i suradnju, otpravnik poslova je istaknuo da se Sveta Stolica slaže s izazovima s kojima se valja suočiti u promicanju jednakosti između ženā i muškaraca, te cijeni napore izvršnih struktura OESS-a, usmjerene na sprječavanje i suzbijanje nasilja nad ženama i djevojkama.

Ti napori uključuju jamstvo sigurnoga radnog mjesta za žene u našoj Organizaciji, jamstvo jednakih mogućnosti za sudjelovanje ženā u političkom i javnom životu, promicanje sudjelovanja ženā u gospodarskom, društvenom i kulturnom životu, te olakšavanje rada i radnih uvjeta kako bi se ženama i muškarcima omogućilo nositi se s dvostrukim odgovornostima u obitelji i na poslu.

Sveta Stolica stoga izražava svoje odlučno zauzimanje za dijalog i produktivno zalaganje kako bi se unaprijedila prava i autentična jednakost između ženā i muškaraca – istaknuo je monsinjor Kassas. (VN / D. P.)

 

Uvodnik

  • Nakon godinu dana učenja spremamo Ekumenu za veliki ispit
    Godinu dana je proteklo od 1. siječnja 2022., kada smo pokrenuli ovaj portal pa je potrebno osvrnuti se na prijeđeni put, zahvaliti se našim suradnicima i kazati nešto o našim aspiracijama i nadanjima. U prvom uvodniku ”Zašto pokrećemo ovaj portal i čemu Ekumena.org danas?” objavljenom prvog dana definirali smo stanje: ”Nakon pedesetak godina intenzivnoga ekumenskog … Pročitaj više
impressum | kontakt | etički kodeks | pravila prenošenja | donacije i sponzorstva