Polazišta Katolištvo Pravoslavlje Protestantizam U dijalogu Zajedništvo Pravednost Mir Ekologija Kultura
o nama | kontakt | 28. 11. 2022.
Prijava
Rebbe Menachem Mendel Schneerson (1902-1994)

Jedinstvo raznolikosti

Autor: Rebbe Menachem Mendel Schneerson / 14. 07. 2022.

Rebbe Menachem Mendel Schneerson (1902-1994) bio je ortodoksan rusko-američki rabin pa potom rabin hasidske dinastije Lubavitch. Smatra se jednim od najutjecajnijih židovskih rabina 20. stoljeća. Svoja učenja objavio je u preko 300 tomova knjiga.

***

Ljudska priroda teži jedinstvu. Pogledajte dijete kojemu su dali dijelove slagalice različitih boja i oblika – ono će ih prirodno pokušati grupirati prema sličnosti.

Mi smo u stalnoj potrazi za vezama koje postoje među različitim objektima i snagama oko nas, pokušavajući osmisliti njihove odnose. Ako nismo u stanju to učiniti, ako ne možemo razotkriti simetriju ili red, postajemo zbunjeni i nemirni.

Na što mislimo kada kažemo da smo u potrazi za “smislom”? Ono za čim mi zaista čeznemo je sređivanje nereda, spoznavanje skrivenih snaga koje odlučuju o našem kretanju i ponašanju.

Ali zašto nas toliko privlači jedinstvo, a isto toliko uznemiruje kaos? Zato što je izvor svekolike raznolikosti stvorenja i energija u svemiru jedan. Stoga je bit koja leži u pozadini našeg svijeta neprekinuto jedinstvo, sveobuhvatna smirenost. Upravo zbog toga, čak i kada na površini vidimo raznolikost, mi osjećamo unutrašnje jedinstvo i naša duša teži tom jedinstvu.

Premda list, grana i kora drveta nisu previše slični, nećemo se nikada pitati jesu li to dijelovi istog drveta. I zaista, njihovo je postojanje moguće sve dok su ujedinjeni u istom drvetu.

 

https://hasidskamudrost.wordpress.com/category/ucenja/

 

Uvodnik

  • U potrazi za pravoslavnim Titom, Naserom i Nehruom
    Prateći moskovsko-carigradske posredne i otvorene sukobe počele su mi se po glavi motati ideje poput angažiranja posrednika ili čak crkvene inačice mirovnih snaga Ujedinjenih naroda. Posrednici bi mogli biti, primjerice, teolozi koji su čak doktorirali na grčkim učilištima, a visoko kotiraju u Moskvi. Takvih je vladika do invazije koronavirusa bilo i u Srpskoj Pravoslavnoj Crkvi, […]
impressum | kontakt | etički kodeks | pravila prenošenja | donacije i sponzorstva