Polazišta Katolištvo Pravoslavlje Protestantizam U dijalogu Zajedništvo Pravednost Mir Ekologija Kultura
o nama | kontakt | 16. 04. 2024.
Prijava
Rebbe Menachem Mendel Schneerson (1902-1994)

Jedinstvo raznolikosti

Autor: Rebbe Menachem Mendel Schneerson / 14. 07. 2022.

Rebbe Menachem Mendel Schneerson (1902-1994) bio je ortodoksan rusko-američki rabin pa potom rabin hasidske dinastije Lubavitch. Smatra se jednim od najutjecajnijih židovskih rabina 20. stoljeća. Svoja učenja objavio je u preko 300 tomova knjiga.

***

Ljudska priroda teži jedinstvu. Pogledajte dijete kojemu su dali dijelove slagalice različitih boja i oblika – ono će ih prirodno pokušati grupirati prema sličnosti.

Mi smo u stalnoj potrazi za vezama koje postoje među različitim objektima i snagama oko nas, pokušavajući osmisliti njihove odnose. Ako nismo u stanju to učiniti, ako ne možemo razotkriti simetriju ili red, postajemo zbunjeni i nemirni.

Na što mislimo kada kažemo da smo u potrazi za “smislom”? Ono za čim mi zaista čeznemo je sređivanje nereda, spoznavanje skrivenih snaga koje odlučuju o našem kretanju i ponašanju.

Ali zašto nas toliko privlači jedinstvo, a isto toliko uznemiruje kaos? Zato što je izvor svekolike raznolikosti stvorenja i energija u svemiru jedan. Stoga je bit koja leži u pozadini našeg svijeta neprekinuto jedinstvo, sveobuhvatna smirenost. Upravo zbog toga, čak i kada na površini vidimo raznolikost, mi osjećamo unutrašnje jedinstvo i naša duša teži tom jedinstvu.

Premda list, grana i kora drveta nisu previše slični, nećemo se nikada pitati jesu li to dijelovi istog drveta. I zaista, njihovo je postojanje moguće sve dok su ujedinjeni u istom drvetu.

 

https://hasidskamudrost.wordpress.com/category/ucenja/

 

Uvodnik

impressum | kontakt | etički kodeks | pravila prenošenja | donacije i sponzorstva