Polazišta Katolištvo Pravoslavlje Protestantizam U dijalogu Zajedništvo Pravednost Mir Ekologija Kultura
o nama | kontakt | 17. 06. 2024.
Prijava
Međureligijski blagoslov učenika i škole u Gunji (Foto: Darko Perić)

Jedini u Hrvatskoj: svećenik i hodža zajedno blagoslovili školske učenike

Autor: D. P. / 09. 01. 2024.

Po završetku božićnog vremena, 8. siječnja održan je tradicionalni međureligijski blagoslov učenika i djelatnika Osnovne škole ”Antun i Stjepan Radić” u Gunji. Školu su blagoslovili župnik Župe svetog Jakova i upravitelj Svetišta skrovite Gospe Šumanovačke Ivan Živić te efendija Idriz Bešić, glavni imam Medžlisa Gunja i vjeroučitelj s najdužim stažom u gunjanskoj školi.

Na početku su obojica predmolitelja pozdravili ravnateljicu, prof. Marijanu Lucić, sve okupljene učenike i djelatnike škole.

Tijekom molitvenog dijela župnik Živić je istaknuo: “Svi ljudi su braća jer smo svi izašli iz ruke dobrog Boga. Papa Franjo to naziva bratsko jedinstvo”. Župnik Živić se nadahnuo riječima pape Franje iz enciklike Fratelli tutti u kojoj ističe kako je svako ljudsko srce bez granica sposobno nadići razlike u podrijetlu, nacionalnosti, boji kože i religiji (FT, 3).

Naglasio je kako se u školi, ali i u Gunji kao zajednici osjeti međusobno poštovanje i uvažavanje između pripadnika katoličke i islamske vjeroispovijesti. Pohvalio je školsku božićnu priredbu kao primjer dobre suradnje u kojoj sudjeluju učenici i djelatnici obiju vjeroispovijesti. Nadalje, vlč. Živić je djecu podsjetio da na vjeronauku u školi dobivaju informacije o svojoj vjeri i drugim religijama, ali da je jako važno graditi osobni odnos s Bogom kroz molitvu: “Samo kroz iskreni osobni odnos s Bogom možemo bolje razumjeti Boga koji se brine za nas i druge”.

Efendija Bešić se nadovezao na župnikove riječi istaknuvši zadovoljstvo ovakvim blagoslovom škole kao “jedinstvenim u Hrvatskoj”. Govoreći o molitvi naglasio je kako ona mora biti ponizna, a vjernik u molitvi umjeren te njome mora tražiti od Boga ono što mu treba, a ne što želi. Upozorio je učenike da današnje društvo pomiče granicu dobra i zla te da su grijeh i sramota zaboravljene istine. (IKA / D. P.)

Uvodnik

impressum | kontakt | etički kodeks | pravila prenošenja | donacije i sponzorstva