Polazišta Katolištvo Pravoslavlje Protestantizam U dijalogu Zajedništvo Pravednost Mir Ekologija Kultura
o nama | kontakt | 14. 07. 2024.
Prijava
Franjevci iz Svete zemlje u Saboru (Foto: Sabor RH)

Izaslanstvo Franjevačke kustodije Svete Zemlje u Zagrebu

Autor: D. P. / 07. 12. 2023.

Predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković primio je u četvrtak, 7. prosinca 2023. u Zagrebu izaslanstvo Franjevačke kustodije Svete Zemlje na čelu s kustosom fra Francescom Pattonom, OFM, izvijestio je Hrvatski sabor.

Sugovornici su razgovarali o kapeli hrvatskih svetaca i blaženika na Pastirskim poljanama u Betlehemu čija je izgradnja dovršena prošle godine temeljem financijske potpore Republike Hrvatske, na zemljištu koje je ustupila Franjevačka kustodija Svete Zemlje.

Izgradnjom kapele hrvatskih svetaca i blaženika Hrvatska se uključila u globalni kršćanski projekt s ciljem proširenja prihvata posjetitelja i hodočasnika iz svijeta. Unutrašnjost kapele prikazuje dio hrvatske povijesti i kulture što će pridonijeti prepoznatljivosti Hrvatske u Svetoj Zemlji, ali i svijetu.

Kustos fra Francesco Patton zahvalio je na doprinosu Hrvatske uređenju ”svetih” mjesta, složivši se da kapela predstavlja poveznicu između Hrvatske i Svete Zemlje. S obzirom na to da su aktualne ratne okolnosti glavni razlog zbog kojeg kapela zasad nije otvorena i posvećena, obostrano je izražena nada da će uvjeti za to biti što skorije stvoreni.

Kustos je također izvijestio o teškom položaju kršćana na Bliskom istoku, koji posljedice rata dodatno otežavaju. Iznio je primjere poteškoća s kojima se susreću, kao i projekte koje Kustodija provodi s ciljem pomoći kršćanima na socijalnom i humanitarnom planu.

Izaslanstvo Kustodije posebno je izrazilo zahvalnost zastupnici Marijani Petir na njenom angažmanu u projektu stipendiranja mladih progonjenih kršćana s Bliskog istoka, iz Afrike i Azije, u okviru kojeg je ove akademske godine odobreno 20 stipendija za studiranje u Hrvatskoj.

Završno je predsjednik Hrvatskog sabora istaknuo kako Kustodija i dalje može računati na potporu Hrvatskog sabora, Vlade Republike Hrvatske i ostalih državnih institucija u cilju poboljšanja njihova položaja.

Uz predsjednika Sabora Jandrokovića, sastanku je nazočila i zastupnica Marijana Petir, a uz kustosa Svete Zemlje fra Francesca Pattona nazočili su fra Sandro Tomašević, OFM, fra Siniša Srebrenović, OFM, te ravnatelj Hrvatskoga Caritasa fra Tomislav Glavnik, OFMConv.

Delegaciju franjevaca iz Svete zemlje je u četvrtak primio i zagrebački nadbiskup Dražen Kutleša. (HS / IKA / D. P.).

Uvodnik

impressum | kontakt | etički kodeks | pravila prenošenja | donacije i sponzorstva