Polazišta Katolištvo Pravoslavlje Protestantizam U dijalogu Zajedništvo Pravednost Mir Ekologija Kultura
o nama | kontakt | 17. 06. 2024.
Prijava
Uspješno završen tečaj hrvatskoga jezika (Foto: JRS - Isusovačka služba za izbjeglice)

Isusovačka služba za izbjeglice uspješno pomaže azilantima da nauče hrvatski jezik

Autor: D. P. / 21. 12. 2022.

Početkom 2022. godine Isusovačka služba za izbjeglice provela je u Zagrebu pilot projekt, u kojemu je pripremala osobe sa odobrenom međunarodnom zaštitom za polaganje razine znanja jezika B1. Od rujna do studenog, još jedna grupa polaznika, njih 11 se pripremila za izlazak te je svih jedanaest kandidata uspješno ispit položilo. Za polaznike je već unaprijed pripremljen nastavni plan od 70 sati raspoređen u po 9 sati tjedno.

Prilika je to za njih, ne samo imati certifikat iz položenog jezika, već su time i stekli uvjet za predaju zahtjeva za dugotrajno boravište.

Podsjetimo, uvjet je određen od strane Republike Hrvatske, dok u isto vrijeme, tečaj nije osiguran prema nacionalnom zakonodavstvu. Diplome, svega tri škole stranih jezika u Zagrebu, dokaz su o uspješnom savladavanju B1 razine jezika, koje Ministarstvo unutarnjih poslova pri obradi zahtjeva priznaje.

Pripremni tečajevi za polaganje ispita u tim školama imaju vrlo visoke cijene, za standarde u kojima osobe u integraciji žive. Primjerice, cijena tečaja hrvatskog jezika za jedan stupanj može izgledati ovako: 700 € po semestru, ili 450 € za jednomjesečni tečaj, dok je sam ispit 119,98 €.

Korisnici su uglavnom oni koji imaju obitelji, te trebaju plaćati stanarinu i režije, hranu, potrebe djece (škola, odjeća i sl.). Priuštiti si tako nešto je financijski gledano luksuz, a opet neophodno kako bi mogli ići prema traženju hrvatskog državljanstva, gdje je prvi korak na tom putu dugotrajno boravište.

Prvu grupu financirao je projekt “MUZA – Migranti U ZAjednici” koju Isusovačka služba za izbjeglice provodi uz potporu Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike.

Druga grupa podržana je od strane Grada Zagreba, kroz projekt “CONNECTION”, kojim se izradio prvi lokalni Akcijski plan za tražitelje međunarodne zaštite i osobe kojima je odobrena međunarodna zaštita.

(VN / D. P.)

 

Uvodnik

impressum | kontakt | etički kodeks | pravila prenošenja | donacije i sponzorstva