Polazišta Katolištvo Pravoslavlje Protestantizam U dijalogu Zajedništvo Pravednost Mir Ekologija Kultura
o nama | kontakt | 28. 11. 2022.
Prijava
Foto: pixabay

I Sveta Stolica vodi kampanju za nuklearno razoružanje

Autor: Ekumena / 16. 06. 2022.

Papa Franjo primio je u srijedu 15. lipnja 2022. u privatnoj audijenciji visoku predstavnicu Ujedinjenih naroda za pitanja razoružanja Izumi Nakamitsu, objavio je Tiskovni ured Svete Stolice, prenosi Vatican News.

Nakamitsu, 59-godišnja Japanka, vodi UN-ov ured od 2017. godine. Odjel, koji je pridružen Tajništvu UN-a, ima zadatak ograničiti širenje nuklearnog oružja i promicati razoružanje u području nuklearnog, biološkog i kemijskog oružja masovnog uništenja.

Sveta Stolica već neko vrijeme vodi kampanju za nuklearno razoružanje na međunarodnoj razini. To je “etički imperative”, naglasio je proljetos tajnik za odnose s državama u Državnom tajništvu Svete Stolice nadbiskup Paul Richard Gallagher na konferenciji UN-a o toj temi. Poručio je da je svijet bez nuklearnog oružja “moguć je i potreban”, prenosi Vatican News.

Nakamitsu je na svom Twitter profilu objavila fotografije susreta s Papom i opisala ga u dva tweeta. Privatnu audijenciju opisala je kao događaj koji se događa “jednom u životu”. Dala mi je “snagu, inspiraciju i hrabrost za naše rad za mir u naporima za razoružavanje”, dodala je.

Također je napisala da su ju Papina “toplina, poniznost i ljubav prema ljudima duboko dirnule”. Naime, Franjo se je u razgovoru spomenuo i fotografije The Fruit of War (Plod rata) koju je darovao visokoj predstavnici. Na fotografiji je dječak u Nagasakiju 1945. godine, koji na leđima nosi svoju preminulu sestricu čekajući u redu za kremiranje, objavila je Nakamicu.

Papa Franjo tu je fotografiju Amerikanca Josepha Rogera O’Donnella dao tiskati u povodu obilježavanja Svjetskog dana mira (1. siječnja) 2018. godine. (VN / IKA / D. P.)

 

Uvodnik

  • U potrazi za pravoslavnim Titom, Naserom i Nehruom
    Prateći moskovsko-carigradske posredne i otvorene sukobe počele su mi se po glavi motati ideje poput angažiranja posrednika ili čak crkvene inačice mirovnih snaga Ujedinjenih naroda. Posrednici bi mogli biti, primjerice, teolozi koji su čak doktorirali na grčkim učilištima, a visoko kotiraju u Moskvi. Takvih je vladika do invazije koronavirusa bilo i u Srpskoj Pravoslavnoj Crkvi, […]
impressum | kontakt | etički kodeks | pravila prenošenja | donacije i sponzorstva