Polazišta Katolištvo Pravoslavlje Protestantizam U dijalogu Zajedništvo Pravednost Mir Ekologija Kultura
o nama | kontakt | 29. 09. 2023.
Prijava

Humanitarna katastrofa u Jemenu nakon 7 godina rata

Autor: Ekumena

Sedam godina nakon početka rata u Jemenu, cijena koju plaća stanovništvo sve je veća. Sve je više civilnih žrtava, a preživljavanje 75% stanovništva ovisi o međunarodnoj pomoći. Rezultat je humanitarna katastrofa, jer – kako je objasnio Paolo Pezzati, politički savjetnik neprofitne organizacije Oxfam Italia – u tih sedam godina sukoba, zemlju je uništilo više od 24.000 bombardiranja iz zraka, a raselilo se više od 4 milijuna ljudi.

Nedostatku hrane i vode, bombama koje bez prestanka padaju i minama razbacanim po poljima i cestama, nadodale su se, u posljednje dvije godine, posljedice pandemije, a sada i sukoba u Ukrajini koji je i u Jemenu prouzročio veliki porast cijena hrane i pošast gladi koja se najavljuje. Tragedija u tragediji koja povezuje, u boli i patnji, dvije zemlje koje su samo naizgled udaljene.

Još jedna godina rata prouzročila bi nezamislivo trpljenje za 30 milijuna Jemenaca. Ako zaraćene strane u skoroj budućnosti ne polože oružje i međunarodna zajednica ne poveća pomoć, dvije trećine stanovništva će se do kraja godine naći u stanju ozbiljne prehrambene nesigurnosti – napomenuo je Pezzati.

Do sada je međunarodna zajednica dodijelila samo 30% onoga što su Ujedinjeni narodi zatražili kako bi se odgovorilo na krizu u 2022. godini, što je u prosjeku samo 15 centa dnevno po stanovniku. Prošle je godine nedostajalo više od 700 milijuna dolara međunarodne pomoći, a ove godine nedostaje još tri milijarde dolara.

Skandal s prodajom oružja zemljama u ratu i sve veća izdvajanja sredstava za vojne svrhe, koje je osudio papa Franjo, u Jemenu poprimaju zabrinjavajuću dimenziju. Teško je vjerovati da su u Italiji političke snage pokazale da su spremne dodati još 13 milijardi eura na 25 milijardi koje su već u proračunu za vojne troškove, kada ne uspijevaju poštovati obvezu izdvajanja 0,7% bruto domaćeg proizvoda za međunarodnu suradnju, istaknuo je Pezzati. (VN / D. P.)

Objavljeno u: Mir, Svijet
Oznake: Jemen, Mir, OXFAM

Uvodnik

  • Nakon godinu dana učenja spremamo Ekumenu za veliki ispit
    Godinu dana je proteklo od 1. siječnja 2022., kada smo pokrenuli ovaj portal pa je potrebno osvrnuti se na prijeđeni put, zahvaliti se našim suradnicima i kazati nešto o našim aspiracijama i nadanjima. U prvom uvodniku ”Zašto pokrećemo ovaj portal i čemu Ekumena.org danas?” objavljenom prvog dana definirali smo stanje: ”Nakon pedesetak godina intenzivnoga ekumenskog … Pročitaj više
impressum | kontakt | etički kodeks | pravila prenošenja | donacije i sponzorstva