Polazišta Katolištvo Pravoslavlje Protestantizam U dijalogu Zajedništvo Pravednost Mir Ekologija Kultura
o nama | kontakt | 14. 07. 2024.
Prijava

Humanitarna katastrofa u Jemenu nakon 7 godina rata

Autor: Ekumena

Sedam godina nakon početka rata u Jemenu, cijena koju plaća stanovništvo sve je veća. Sve je više civilnih žrtava, a preživljavanje 75% stanovništva ovisi o međunarodnoj pomoći. Rezultat je humanitarna katastrofa, jer – kako je objasnio Paolo Pezzati, politički savjetnik neprofitne organizacije Oxfam Italia – u tih sedam godina sukoba, zemlju je uništilo više od 24.000 bombardiranja iz zraka, a raselilo se više od 4 milijuna ljudi.

Nedostatku hrane i vode, bombama koje bez prestanka padaju i minama razbacanim po poljima i cestama, nadodale su se, u posljednje dvije godine, posljedice pandemije, a sada i sukoba u Ukrajini koji je i u Jemenu prouzročio veliki porast cijena hrane i pošast gladi koja se najavljuje. Tragedija u tragediji koja povezuje, u boli i patnji, dvije zemlje koje su samo naizgled udaljene.

Još jedna godina rata prouzročila bi nezamislivo trpljenje za 30 milijuna Jemenaca. Ako zaraćene strane u skoroj budućnosti ne polože oružje i međunarodna zajednica ne poveća pomoć, dvije trećine stanovništva će se do kraja godine naći u stanju ozbiljne prehrambene nesigurnosti – napomenuo je Pezzati.

Do sada je međunarodna zajednica dodijelila samo 30% onoga što su Ujedinjeni narodi zatražili kako bi se odgovorilo na krizu u 2022. godini, što je u prosjeku samo 15 centa dnevno po stanovniku. Prošle je godine nedostajalo više od 700 milijuna dolara međunarodne pomoći, a ove godine nedostaje još tri milijarde dolara.

Skandal s prodajom oružja zemljama u ratu i sve veća izdvajanja sredstava za vojne svrhe, koje je osudio papa Franjo, u Jemenu poprimaju zabrinjavajuću dimenziju. Teško je vjerovati da su u Italiji političke snage pokazale da su spremne dodati još 13 milijardi eura na 25 milijardi koje su već u proračunu za vojne troškove, kada ne uspijevaju poštovati obvezu izdvajanja 0,7% bruto domaćeg proizvoda za međunarodnu suradnju, istaknuo je Pezzati. (VN / D. P.)

Objavljeno u: Mir, Svijet
Oznake: Jemen, Mir, OXFAM

Uvodnik

impressum | kontakt | etički kodeks | pravila prenošenja | donacije i sponzorstva