Polazišta Katolištvo Pravoslavlje Protestantizam U dijalogu Zajedništvo Pravednost Mir Ekologija Kultura
o nama | kontakt | 14. 07. 2024.
Prijava
Misonari sa nadbiskupom Matom Uzinićem na Trsatu (Foto: IKA)

Hrvatski misionari okupljeni u Rijeci

Autor: Ekumena / 04. 07. 2022.

U Riječkoj nadbiskupiji održava se 32. susret hrvatskih misionara i misionarki. Službeni dio programa počeo je u nedjelju 3. srpnja prijepodne sudjelovanjem misionara na liturgijskom slavljima u župama Riječke nadbiskupije gdje su vjernicima posvjedočili svoja misionarka poslanja, a zajedničku misu slavili su u večernjim satima u bazilici Majke Božje Trsatske.

Na susretu koje traje do 6. srpnja sudjeluje pedesetak sudionika, od kojih dvadesetak misionara i misionarki iz 12 zemalja: Tanzanije, DR Konga, Bolivije, Ruande, Solomonskih otoka, Ugande, Haitija, Brazila, Ekvadora, Gane, Nigerije i Antigve i Barbude.

Euharistiju u trsatskom svetištu predvodio je riječki nadbiskup koadjutor Mate Uzinić koji je na početku zaželio dobrodošlicu misionarima, kao i nacionalnim ravnateljima Papinskih misijskih djela u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini.

Kao razlog zbog čega je susret misionara važan vjernicima u Hrvatskoj, mons Uzinić je poručio da susret s misionarima pomaže osjetiti da smo među sedamdesetdvojicom i da je svatko od nas pozvan i poslan biti misionar, ali i biti misionarima pomoć i podrška. Jedan od načina te pomoći jest molitva, ali potrebna je materijalna pomoć, poručio je propovjednik.

Kazao je i da je prisutnost misionara poziv mlađima da zastanu i u molitvi otkriju svoj misionarski put. Dolazak misionara i misionarki među nas poziv je da promišljamo o svome zvanju. “Puno je puta to zvanje i poslanje – poslanje među nama, u našem gradu, župnoj zajednici. O ozračju gesla sinodalnog hoda koji sadržava zajedništvo, sudjelovanje i poslanje, poručio je da svatko mora pronaći svoj put sudjelovanja u životu Crkve, odnosno kao kršćanin u životu društva. Možda je netko pozvan i ići dalje – u misionare”, kazao je mons. Uzinić.

U kontekstu današnjeg vremena upozorio je da domovinska Crkva ima sve manje snage slati, a treba sve više primati misionare. “Sve manje smo Crkva koja je spremna ići daleko, sve više Crkva koja ima potrebu da oni drugi izdaleka dođu i posvjedoče nam Isusa Krista. Ono iskustvo evangelizacije koje imate, evangelizacije onih koji su daleko, sve više nam treba kako bismo mogli evangelizirati one koji su nam blizu”.

Potkrijepio je to rezultatima istraživanja koji su objavljeni nedavno u medijima o duhovnosti u Republici Hrvatskoj i koji upozoravaju da se tek 69% ispitanika smatra religioznima, a samo 17% “čvrstim vjernicima”. (IKA / D. P.)

 

Uvodnik

impressum | kontakt | etički kodeks | pravila prenošenja | donacije i sponzorstva