Polazišta Katolištvo Pravoslavlje Protestantizam U dijalogu Zajedništvo Pravednost Mir Ekologija Kultura
o nama | kontakt | 28. 11. 2022.
Prijava
Patrijarch Porfirije s ukrajinskom porodicom Geraščenko / FOTO: SPC.RS

Hristos od svih nas očekuje da pomognemo izbjeglicama

Autor: Ekumena / 25. 03. 2022.

Crkva će učiniti sve što je u njenoj moći da pomogne izbjeglima iz Ukrajine, ali i da dostavi pomoć na ratom ugrožena područja, kazao je patrijarh Porfirije prilikom susreta sa porodicom izbjeglom iz Ukrajine.

Njegova Svetost patrijarh Porfirije primio je, u utorak, 22. marta, u parohijskom domu hrama Svetog Save u Beogradu, porodicu Geraščenko, koja je pred ratnim požarom izbjegla iz Ukrajine. 

Aleksandar i Marija, kojima se četvrto dijete rodilo pred sam polazak u izbjeglištvo, privremeno su smješteni kod svojih kumova. Patrijarhu su izrazili zahvalnost za gostoprimstvo i sigurnost koju su pronašli među srpskim narodom.

Patrijarh Porfirije je kazao da srpski narod dobro zna tragediju rata, a posebno izbjegličke muke. Istakao je i da će Crkva učiniti sve što je u njenoj moći da pomogne izbjeglima iz Ukrajine, ali i da dostavi pomoć na ratom ugrožena područja. 

Najvažnije je da rat što pre stane. Za to se svakodnevno molimo u crkvi, na bogosluženjima. Molimo se da se izbeglice vrate svojim domovima i da deca što pre ponovo osete toplinu roditeljskog doma”, rekao je Njegova Svetost.

Patrijarh je i preko Instagram naloga pozvao na pokazivanje djelatne ljubavi ”braći izbeglicama iz Ukrajine, pružajući im svaku pomoć, bez obzira na to da li su pravoslavni, katolici ili ateisti, u koju crkvu idu i kako se mole Bogu. To Hristos od svih nas očekuje”, naveo je Poglavar Srpske Pravoslavne Crkve.

Izvor: spc.rs

Objavljeno u: Porfirije, Pravednost, Svijet
Oznake:

Uvodnik

  • U potrazi za pravoslavnim Titom, Naserom i Nehruom
    Prateći moskovsko-carigradske posredne i otvorene sukobe počele su mi se po glavi motati ideje poput angažiranja posrednika ili čak crkvene inačice mirovnih snaga Ujedinjenih naroda. Posrednici bi mogli biti, primjerice, teolozi koji su čak doktorirali na grčkim učilištima, a visoko kotiraju u Moskvi. Takvih je vladika do invazije koronavirusa bilo i u Srpskoj Pravoslavnoj Crkvi, […]
impressum | kontakt | etički kodeks | pravila prenošenja | donacije i sponzorstva