Polazišta Katolištvo Pravoslavlje Protestantizam U dijalogu Zajedništvo Pravednost Mir Ekologija Kultura
o nama | kontakt | 23. 07. 2024.
Prijava

Hoće li se civilizirani svijet svesti na polje smrti?

Autor: Ekumena

Tijekom audijencije kod pape Franje u petak 18. veljače, sudionici su opće skupštine Zbora za Istočne Crkve kroz pozdrav kardinala Leonarda Sandrija, zajedno s osam patrijarha i viših nadbiskupa tih Crkvi, ponovili snažne riječi pape Benedikta XV. u svrhu mira iz 1917. godine, upućene s obzirom na prijetnje novih patnji i sukoba u već izmučenoj Ukrajini

“Hoće li se civilizirani svijet, dakle, svesti na polje smrti? Hoće li Europa, tako slavna i rascvjetana, krenuti, gotovo obuzeta općim ludilom, u ponor, u susret pravom samoubojstvu?” – nadahnjujući se tim pitanjima iz pisma Benedikta XV. vođama zaraćenih naroda u kolovozu 1917. godine, usred Prvoga svjetskog rata, sudionici opće skupštine Zbora za Istočne Crkve, uputili su apel za mir u Ukrajini, u kojoj se još nisu smirili ratni vjetrovi.

Zajedno sa sudionicima skupa povodom 25. obljetnice Upute “Neshvatljivi Otac”, za primjenu liturgijskih propisa Zakonika kanona Istočnih Crkvi, obraćaju svoje misli i srce braći i sestrama u Ukrajini. Počevši od višeg nadbiskupa Grkokatoličke Crkve Svjatoslava Ševčuka, koji je ovih dana želio ostati uz svoj narod, te grleći sve sinove i kćeri te zemlje, grkokatolike i rimokatolike, pravoslavce i članove drugih vjeroispovijesti i religija.

Nadahnjujući se riječima koje su pape, od Benedikta XV. pa do pape Franje, više puta ponovili, s obzirom na prijetnje novih patnji i sukoba u već izmučenoj Ukrajini, sudionici opće skupštine ponovili su vapaj za mir i topli poziv onima koji imaju u rukama sudbinu nacija. Čine to – kako je objasnio kardinal Sandri – potaknuti dužnošću savjesti i slušajući krik čovječanstva “Nikada više rat”.

“Razmislite o svojoj vrlo teškoj odgovornosti pred Bogom i pred ljudima – riječi su Benedikta XV. istaknute u apelu – o vašim odlukama ovise mir i radost bezbrojnih obitelji, život tisuća mladih, sama sreća naroda, koje ste apsolutno dužni zajamčiti”, stoji u apelu koji je kardinal Sandri pročitao pred papom Franjom. (VN / D. P.)

Objavljeno u: Mir, Svijet
Oznake: Benedikt XV, Ekklesia, Papa Franjo, Ukrajina

Uvodnik

impressum | kontakt | etički kodeks | pravila prenošenja | donacije i sponzorstva