Polazišta Katolištvo Pravoslavlje Protestantizam U dijalogu Zajedništvo Pravednost Mir Ekologija Kultura
o nama | kontakt | 29. 09. 2023.
Prijava

Hoće li se civilizirani svijet svesti na polje smrti?

Autor: Ekumena

Tijekom audijencije kod pape Franje u petak 18. veljače, sudionici su opće skupštine Zbora za Istočne Crkve kroz pozdrav kardinala Leonarda Sandrija, zajedno s osam patrijarha i viših nadbiskupa tih Crkvi, ponovili snažne riječi pape Benedikta XV. u svrhu mira iz 1917. godine, upućene s obzirom na prijetnje novih patnji i sukoba u već izmučenoj Ukrajini

“Hoće li se civilizirani svijet, dakle, svesti na polje smrti? Hoće li Europa, tako slavna i rascvjetana, krenuti, gotovo obuzeta općim ludilom, u ponor, u susret pravom samoubojstvu?” – nadahnjujući se tim pitanjima iz pisma Benedikta XV. vođama zaraćenih naroda u kolovozu 1917. godine, usred Prvoga svjetskog rata, sudionici opće skupštine Zbora za Istočne Crkve, uputili su apel za mir u Ukrajini, u kojoj se još nisu smirili ratni vjetrovi.

Zajedno sa sudionicima skupa povodom 25. obljetnice Upute “Neshvatljivi Otac”, za primjenu liturgijskih propisa Zakonika kanona Istočnih Crkvi, obraćaju svoje misli i srce braći i sestrama u Ukrajini. Počevši od višeg nadbiskupa Grkokatoličke Crkve Svjatoslava Ševčuka, koji je ovih dana želio ostati uz svoj narod, te grleći sve sinove i kćeri te zemlje, grkokatolike i rimokatolike, pravoslavce i članove drugih vjeroispovijesti i religija.

Nadahnjujući se riječima koje su pape, od Benedikta XV. pa do pape Franje, više puta ponovili, s obzirom na prijetnje novih patnji i sukoba u već izmučenoj Ukrajini, sudionici opće skupštine ponovili su vapaj za mir i topli poziv onima koji imaju u rukama sudbinu nacija. Čine to – kako je objasnio kardinal Sandri – potaknuti dužnošću savjesti i slušajući krik čovječanstva “Nikada više rat”.

“Razmislite o svojoj vrlo teškoj odgovornosti pred Bogom i pred ljudima – riječi su Benedikta XV. istaknute u apelu – o vašim odlukama ovise mir i radost bezbrojnih obitelji, život tisuća mladih, sama sreća naroda, koje ste apsolutno dužni zajamčiti”, stoji u apelu koji je kardinal Sandri pročitao pred papom Franjom. (VN / D. P.)

Objavljeno u: Mir, Svijet
Oznake: Benedikt XV, Ekklesia, Papa Franjo, Ukrajina

Uvodnik

  • Nakon godinu dana učenja spremamo Ekumenu za veliki ispit
    Godinu dana je proteklo od 1. siječnja 2022., kada smo pokrenuli ovaj portal pa je potrebno osvrnuti se na prijeđeni put, zahvaliti se našim suradnicima i kazati nešto o našim aspiracijama i nadanjima. U prvom uvodniku ”Zašto pokrećemo ovaj portal i čemu Ekumena.org danas?” objavljenom prvog dana definirali smo stanje: ”Nakon pedesetak godina intenzivnoga ekumenskog … Pročitaj više
impressum | kontakt | etički kodeks | pravila prenošenja | donacije i sponzorstva