Polazišta Katolištvo Pravoslavlje Protestantizam U dijalogu Zajedništvo Pravednost Mir Ekologija Kultura
o nama | kontakt | 23. 07. 2024.
Prijava

HBK objavila priručnik “Početna formacija u vremenu zlouporaba i zlostavljanja”

Autor: D. P. / 09. 01. 2024.

Nakon dva priručnika za učitelje, odgojitelje i pastoralne radnike pod nazivima “Rane zlostavljanja” i “Primjeri dobre prakse za prevenciju i zaštitu maloljetnikâ u župi”, Hrvatska biskupska konferencija objavila je početkom 2024. na svojim mrežnim stranicama još jedan ranije najavljen prijevod usvojenog priručnika Talijanske biskupske konferencije (CEI) pod nazivom: “Početna formacija u vremenu zlouporaba i zlostavljanja”.

Priručnik za odgojitelje za prezbiterat i posvećeni život te za mlade u formaciji “Početna formacija u vremenu zlouporaba i zlostavljanja” na 120 stranica najavljen je sredinom 2023. godine, a u sadržaju donosi teme kao što su: svećenički identitet i pitanje moći, relacijska i afektivno-seksualna zrelost i nezrelost, klerikalizam, narcisoidnost te drama i stvarnost zlouporaba i zlostavljanja, među kojima se također opisuje duhovno i emocionalno zlostavljanje.

U uvodu priručnika navodi se da “vrijeme koje živimo u Crkvi zahtijeva stanovitu hrabru reviziju naših formacijskih praksi za svećeničko ređenje i za redovničko posvećenje. Osobito društveno-kulturni izazovi sadašnjeg antropološkog konteksta i pošast seksualnog zlostavljanja, zlouporabe moći i savjesti unutar same Crkve, žurno od nas traže da prije svega promislimo o područjima formacije ljudskosti (relacijske općenito, a poglavito afektivno-seksualne) te formacije identiteta službe, unutar cjelovitog poimanja formacije“. Priručnik se, bez pretenzije da odgovori na sve implikacije drame koju proživljavamo, uklapa u ovaj projekt i želi biti poticaj na razumijevanje i provokacija za promjenu, u početnoj i trajnoj formaciji, „kao nečega što se tiče svih, a ne samo pojedinačnih počinitelja”.

Priručnik je didaktičko-formativno sredstvo namijenjeno osobito, ne isključivo, kandidatima za svete redove i posvećeni život te njihovim odgojiteljima. Njime se pruža “materijal za razmišljanje, putove i smjernice, osobito na psiho-pedagoškoj razini, za poučavanje i formaciju u određenim područjima, kao smjernice koje proizlaze iz iskustva i razmišljanja potaknuta uznemirujućim događajima aktualne crkvene povijesti, kako bi to stavili na raspolaganje odgojiteljima sjemeništa i redovničkih formacijskih kuća. Ovaj bi prijedlog, ako ide u pravom smjeru, mogao pomoći da ovaj tako kritičan trenutak za Crkvu bude vrijeme za obraćenje i milost. Prije svega zato što je vjernička zajednica, a posebice svećenička, možda kao nikad do sada postala i postaje svjesna slabosti koja u njoj živi, kao i patnje koju ona proizvodi”, navodi se na kraju uvodnog teksta (str. 3).

Među sadržajima priručnika je i onaj za izgradnju identiteta budućeg svećenika ili redovnika, u čemu se moraju prevladati oblici klerikalizma i zlouporabe moći i ovlasti koji su u prošlosti nerijetko predstavljali ili, nažalost, još uvijek predstavljaju određeni način razumijevanja lika svećenika. Uz to navodi se da je duhovno zlostavljanje “svaka relacijska manipulacija emocionalne prirode, ali s argumentima religiozno-duhovnog sadržaja (‘u ime Boga‘), koja utječe na osjetljivost osobe prema božanskom. Ta manipulacija kontaminira i iskrivljuje sliku Boga, dezorijentira i šteti nečijem životu vjere, te općenito odnosu osobe s vlastitim unutarnjim svijetom vrednota i uvjerenja. Kao takvo, duhovno zlostavljanje jest oblik zlouporabe moći” (str. 53-57).

Govoreći o psihogenezi zlouporaba i zlostavljanja, priručnik pojedinačno obrađuje i narcizam kod svećenika (str. 57-62), budući da je narcisoidnost “kvalificirajući element većine svećenika zlostavljača”, a  “njegove opće karakteristike su: izvana grandioznost i potreba za divljenjem, iznutra osjećaj inferiornosti i nedostatak empatije”.

U priručniku su ponovno predstavljeni neki od temeljnih pojmova koji se tiču ​​afektivnosti i seksualnosti, ali također i duhovne ravnoteže koju osoba mora postići u razboru i vjernosti preuzetoj obvezi te u predanosti koja je neophodna za sve kandidate za redovnički i/ili svećenički život. Kada se, primjerice, s mladima na formaciji bavi temom suočavanja sa zlostavljanjima, vrlo je važno usredotočiti se na štetu koju ta ponašanja uzrokuju kod žrtava, s često neizbrisivim posljedicama.

Priručnici “Rane zlostavljanja” i “Primjeri dobre prakse za prevenciju i zaštitu maloljetnikâ u župi” za učitelje, odgojitelje i pastoralne radnike te priručnik za odgojitelje za prezbiterat i posvećeni život te za mlade u formaciji “Početna formacija u vremenu zlouporaba i zlostavljanja” besplatno su dostupni na mrežnim stranicama HBK.

(KBK / IKA / D. P.)

 

Objavljeno u: HBK, Pravednost, Regija
Oznake: HBK, Pravednost, Zlostavljanje

Uvodnik

impressum | kontakt | etički kodeks | pravila prenošenja | donacije i sponzorstva