Polazišta Katolištvo Pravoslavlje Protestantizam U dijalogu Zajedništvo Pravednost Mir Ekologija Kultura
o nama | kontakt | 23. 07. 2024.
Prijava
Vladika Stipić na vojnom groblju u Lavovu (desno) / FOTO: Križevačka eparhija)

Grkokatolički vladika Milan Stipić posjetio Ukrajinu

Autor: D. P. / 17. 08. 2023.

Križevački vladika Milan Stipić, u pratnji ravnatelja Caritasa Križevačke eparhije o. Nenada Krajačića, pohodio je od 8. do 13. kolovoza Ukrajinu, izvijestila je 17. kolovoza Križevačka eparhija.

Svrha pohoda vladike Stipića bila je unaprjeđenje humanitarne pomoći ratom pogođenih područja i župa što je bila glavna tema svih susreta s hijerarhijom, klerom i vjernicima Ukrajinske grkokatoličke Crkve.

Caritas Križevačke eparhije, najčešće u suradnji s humanitarnom udrugom ”Dobro dobrim – DoDo” iz Hrvatske od početka rata u Ukrajini sustavno šalje karitativnu pomoć koja obuhvaća raseljene osobe, ranjenike, starije i bolesne te osobito ratnu siročad. Prva dva dana boravka u Ukrajini, biskup Stipić je posjetio grad Hust u Zakarpatskoj oblasti gdje se susreo sa svećenicima Mukačevske eparhije i pohodio veliki izbjeglički centar u tom gradu.

Na blagdan sv. mučenika Panteleona, vladika Stipić je s domaćim svećenicima služio svečanu arhijerejsku liturgiju i propovijedao te predvodio svečani ophod. Nakon Husta, vladika Stipić posjetio je grad Lavov i izbjeglički centar u obližnjem mjestu Brjohovići gdje se susreo s izbjeglicama iz svih dijelova Ukrajine. U Lavovu je vladika služio liturgiju u grkokatoličkoj katedrali sv. Jura velemučenika i susreo se s pomoćnim lavovskim grkokatoličkim biskupom Volodimirom Krucom.

Nakon toga vladika Stipić pohodio je grad i eparhiju u Žovkvi gdje se susreo s tamošnjim biskupom Petrom Lozom i vodstvom Caritasa kao i hodočasničkog centra. Biskup Žovkve predstavio je vrlo napredan i učinkovit rad njihovog Caritasa.

U svim susretima s ukrajinskim vladikama i svećenicima, uz teme humanitarne pomoći, razgovaralo se i o hodočasničkom turizmu te pastoralnoj skrbi mnogobrojnih ukrajinskih grkokatolika koji posjećuju prostor Hrvatske i BiH, osobito kao hodočasnici u Međugorje.

Posljednja dva dana pohoda vladika Stipić posjetio je samostan otaca bazilijanaca u Krehivu te bazilijanski samostan sv. Onufrija u Lavovu gdje je vladika služio svečanu liturgiju i propovijedao. S monasima bazilijancima Križevačka eparhija ima povijesno dobre odnose te je čak poglavar glavnog bazilijanskog samostana u Lavovu nekoć bio Hrvat – Bazilije Božićković, kasnije i prvi križevački vladika (1719.-1785.). Nakon te liturgije biskup Stipić susreo se s poglavarima bazilijanskog samostana i cijele provincije. Cjelokupan boravak vladike Stipića i ravnatelja Caritasa Krajačića u Ukrajini organizirao je o. Kornelije Jaremak, ravnatelj Misijskog centra bazilijanskog reda. Posljednji dan boravka u Ukrajini vladika Stipić pohodio je katoličku bolnicu ”Andrej Šepticky” gdje ga je ravnatelj upoznao sa stanjem zdravstvene skrbi u ratom pogođenoj Ukrajini gdje uslijed ratnih operacija i zaostalih mina dnevno i do 150 osoba ostane bez tjelesnih ekstremiteta kao trajni invalidi.

Vladika je pohodio i vojno groblje u Lavovu gdje je služio Panahidu – Molitveni spomen za sve poginule. U Lavovu je biskup još pohodio i grkokatoličku bogosloviju sv. Duha gdje se susreo s poglavarima i bogoslovima koji su mu prezentirali svoj život i rad. Puhački orkestar ove lavovske bogoslovije, uz pomoć Križevačke eparhije i drugih hrvatskih biskupija, ovoga je ljeta pohodio Hrvatsku te u više hrvatskih gradova održao koncerte. Na koncu, u Lavovu se vladika Stipić susreo i s poglavarom Ukrajinske grkokatoličke Crkve velikim nadbiskupom kijevsko-haličkim Svyatoslavom Shevchukom.

Unatoč ratnim strahotama i teškom životu, vladika Stipić ostao je zadivljen pastoralnom aktivnošću i duhovnom životnošću grkokatoličkih župa, biskupa i crkvenih ustanova koje neumorno rade i olakšavaju težak život tamošnjih ljudi. Osobito je snažan rad s djecom i mladima s kojima se tijekom ljeta organiziraju ljetni kampovi s duhovnim i drugim sadržajima. Ukrajinski biskupi, svećenici, monasi i vjernici redom su izražavali svoju duboku zahvalnost Hrvatskoj, hrvatskom narodu i Crkvi na velikoj pomoći i blizini koja im se pruža u ovim teškim, za Ukrajinu i ukrajinski narod, ratnim danima. (Križevačka eparhija / IKA / D. P.)

Uvodnik

impressum | kontakt | etički kodeks | pravila prenošenja | donacije i sponzorstva