Polazišta Katolištvo Pravoslavlje Protestantizam U dijalogu Zajedništvo Pravednost Mir Ekologija Kultura
o nama | kontakt | 29. 09. 2023.
Prijava
Ptičica ( Foto : Jadranka Brnčić)

Gospodar sudbine

Autor: Rabi Nahman / 13. 08. 2023.

Rabi Nahman iz Breslova jednom je rekao: ”Obično se kaže da priče dobro uspavljuju. Ja kažem da te priče mogu – probuditi”.  Na što je točno mislio jedan od najpopularnijih hasidskih rebea? Hasidska priča uvijek govori više od onoga što se nalazi na površini, ona gotovo uvijek upućuje na neku višu, univerzalniju istinu. A ta istina zaista može probuditi onoga koji je za nju spreman.

***

Mladić koji je upravo završio svoj nauk kod čuvenog duhovnog učitelja, a želio je i sam poučavati druge, doselio se u novi grad. Javno je oglasio svoje usluge, ali nitko nije dolazio po pomoć. Rijetki ljudi, koji su u tom gradu pokazivali interes za duhovnost, bili su učenici poznatog rabina.

Nezadovoljan svojim položajem, nesuđeni je učitelj smislio plan kako da ponizi rabina i preotme mu učenike. Ulovio je ptičicu i krenuo u sinagogu. Rabin je sjedio okružen svojim učenicima. Držeći ptičicu u ruci iza svojih leđa, pred svima će glasno upitati rabina je li ptičica u njegovoj ruci živa ili mrtva.

Njegov je plan bio sljedeći: ako rabin kaže da je ptičica mrtva, otvoriti će šaku i ona će pred svima odletjeti; ako, pak, rabin kaže da je ptičica živa, snažno će stisnuti šaku i biti će mrtva.

U svakom slučaju, rabin mora pogriješiti, pa će tako njegovim učenicima biti jasno tko je njihov novi učitelj. Prepun samopouzdanja, mladić je stao pred rabina i zahtijevao odgovor: ”Ako si ti tako mudar kao što se priča, reci mi sada je li ptičica u mojoj ruci živa ili mrtva?”.

Rabin ga pogleda očinskim pogledom i mirno uzvrati: ”Sine moj, sve to ovisi jedino o tebi samom”.

***

”Gospodar sudbine”, u: ”Hasidske priče”, preveo Nenad Vasiljević, https://hasidskamudrost.wordpress.com/category/price/

Objavljeno u: Sophia
Oznake: Polazišta, Rabi Nahman, Sophia

Uvodnik

  • Nakon godinu dana učenja spremamo Ekumenu za veliki ispit
    Godinu dana je proteklo od 1. siječnja 2022., kada smo pokrenuli ovaj portal pa je potrebno osvrnuti se na prijeđeni put, zahvaliti se našim suradnicima i kazati nešto o našim aspiracijama i nadanjima. U prvom uvodniku ”Zašto pokrećemo ovaj portal i čemu Ekumena.org danas?” objavljenom prvog dana definirali smo stanje: ”Nakon pedesetak godina intenzivnoga ekumenskog … Pročitaj više
impressum | kontakt | etički kodeks | pravila prenošenja | donacije i sponzorstva