Polazišta Katolištvo Pravoslavlje Protestantizam U dijalogu Zajedništvo Pravednost Mir Ekologija Kultura
o nama | kontakt | 20. 03. 2023.
Prijava
Bivša papina ljetna rezidencija Castel Gandolfo (Foto: Vatican Media)

Franjo prenamijenio papinu ljetnu rezidenciju Castel Gandolfo u centar za ekološko obrazovanje

Autor: D. P. / 04. 02. 2023.

Papa Franjo preuredio je papinsku ljetnu rezidenciju u Castel Gandolfu u centar za ekološko obrazovanje i poljoprivredu, odnosno u obrazovnu ustanovu za holističku ekologiju, izvještavaju Vatican News i Katolička novinska agencija (KNA).

Projekt je povjeren posebno utemeljenom centru ”Laudato Si’”. Uprava Države Vatikanskoga Grada objavila je u četvrtak 2. veljače da će transformacija vrtova i zgrada ponad jezera Albano biti dovršena u narednim mjesecima.

Ovo mjesto od 55 hektara pape su koristili kao ljetnu rezidenciju od početka 17. stoljeća. Uz dvije palače i objekte u parkovima obuhvaća i poljoprivredne površine te razne zgrade. Nedavno je otkriveno da je u prvih nekoliko godina nakon povlačenja iz papinske službe nekoliko ljetnih dana ondje provodio Benedikt XVI. Papa Franjo je 2016. papinske vile dao pretvoriti u muzej. Svake godine mjesto privlači tisuće posjetitelja.

Budući će se centar za holističko ekološko obrazovanje i poljoprivredu zvati ”Borgo Laudato si’”. Ime je dobio po istoimenoj socijalno-ekološkoj enciklici koju je papa Franjo objavio 2015. godine.

Uprava Države Vatikanskoga Grada, tzv. Governatorato, objavila je dvije Papine upute (chirografo) te statut projekta koji je s datumom četvrtak 2. veljače također potpisao Papa. Centar će kao direktor voditi podtajnik Dikasterija za promicanje integralnog ljudskog razvoja o. Fabio Biaggio (VN / KNA / IKA / D. P.).

Uvodnik

  • Nakon godinu dana učenja spremamo Ekumenu za veliki ispit
    Godinu dana je proteklo od 1. siječnja 2022., kada smo pokrenuli ovaj portal pa je potrebno osvrnuti se na prijeđeni put, zahvaliti se našim suradnicima i kazati nešto o našim aspiracijama i nadanjima. U prvom uvodniku ”Zašto pokrećemo ovaj portal i čemu Ekumena.org danas?” objavljenom prvog dana definirali smo stanje: ”Nakon pedesetak godina intenzivnoga ekumenskog […]
impressum | kontakt | etički kodeks | pravila prenošenja | donacije i sponzorstva