Polazišta Katolištvo Pravoslavlje Protestantizam U dijalogu Zajedništvo Pravednost Mir Ekologija Kultura
o nama | kontakt | 16. 04. 2024.
Prijava

Franjo prenamijenio papinu ljetnu rezidenciju Castel Gandolfo u centar za ekološko obrazovanje

Autor: D. P.

Papa Franjo preuredio je papinsku ljetnu rezidenciju u Castel Gandolfu u centar za ekološko obrazovanje i poljoprivredu, odnosno u obrazovnu ustanovu za holističku ekologiju, izvještavaju Vatican News i Katolička novinska agencija (KNA).

Projekt je povjeren posebno utemeljenom centru ”Laudato Si’”. Uprava Države Vatikanskoga Grada objavila je u četvrtak 2. veljače da će transformacija vrtova i zgrada ponad jezera Albano biti dovršena u narednim mjesecima.

Ovo mjesto od 55 hektara pape su koristili kao ljetnu rezidenciju od početka 17. stoljeća. Uz dvije palače i objekte u parkovima obuhvaća i poljoprivredne površine te razne zgrade. Nedavno je otkriveno da je u prvih nekoliko godina nakon povlačenja iz papinske službe nekoliko ljetnih dana ondje provodio Benedikt XVI. Papa Franjo je 2016. papinske vile dao pretvoriti u muzej. Svake godine mjesto privlači tisuće posjetitelja.

Budući će se centar za holističko ekološko obrazovanje i poljoprivredu zvati ”Borgo Laudato si’”. Ime je dobio po istoimenoj socijalno-ekološkoj enciklici koju je papa Franjo objavio 2015. godine.

Uprava Države Vatikanskoga Grada, tzv. Governatorato, objavila je dvije Papine upute (chirografo) te statut projekta koji je s datumom četvrtak 2. veljače također potpisao Papa. Centar će kao direktor voditi podtajnik Dikasterija za promicanje integralnog ljudskog razvoja o. Fabio Biaggio (VN / KNA / IKA / D. P.).

Uvodnik

impressum | kontakt | etički kodeks | pravila prenošenja | donacije i sponzorstva