Polazišta Katolištvo Pravoslavlje Protestantizam U dijalogu Zajedništvo Pravednost Mir Ekologija Kultura
o nama | kontakt | 30. 05. 2023.
Prijava
Nuncij Chullikatt

Francis Assisi Chullikatt, novi apostolski nuncij u BiH i Crnoj Gori, stigao u Sarajevo

Autor: Ekumena / 19. 12. 2022.

Nadbiskup Francis Assisi Chullikatt, novi apostolski nuncij u Bosni i Hercegovini, stigao je u nedjelju, 18. prosinca u Sarajevo, objavljeno je na portalu Nedjelja.ba.

Po dolasku u glavni grad Bosne i Hercegovine, prva diplomatska aktivnost šestoga u nizu apostolskog nuncija u toj zemlji bit će predaja kopije vjerodajnica u Ministarstvu vanjskih poslova BiH, a ostali javni nastupi bit će poznati naknadno.

Papa Franjo je dotadašnjeg apostolskog nuncija u Tadžikistanu, Kazahstanu i Kirgistanu, novim predstavnikom Svete Stolice i Pape u BiH imenovao 1. listopada.

Mons. Francis Assisi Chullikatt rođen je 20. ožujka 1953. u Bolgattyju u Indiji. Za svećenika biskupije Verapoly zaređen je 3. lipnja 1978. Diplomirao je kanonsko pravo i u diplomatsku službu Svete Stolice stupio 15. srpnja 1988. Govori engleski, francuski, talijanski i španjolski jezik, a bit će nuncij i u Crnoj Gori.

Inače, Sveta Stolica je Bosnu i Hercegovinu priznala 7. travnja 1992. te s njom 20. kolovoza iste godine uspostavila diplomatske odnose. Prvim apostolskim nuncijem u BiH imenovan je nadbiskup (sada kardinal) Francesco Monterisi (1993. – 1998.), a poslije njega su slijedili nadbiskupi: Giuseppe Leanza (1999. – 2003.), Santos Abril y Castelló (2003. – 2005.), Alessandro D’Errico (2005. – 2012.) i Luigi Pezzuto. (Nedjelja / IKA / D.P.)

Uvodnik

  • Nakon godinu dana učenja spremamo Ekumenu za veliki ispit
    Godinu dana je proteklo od 1. siječnja 2022., kada smo pokrenuli ovaj portal pa je potrebno osvrnuti se na prijeđeni put, zahvaliti se našim suradnicima i kazati nešto o našim aspiracijama i nadanjima. U prvom uvodniku ”Zašto pokrećemo ovaj portal i čemu Ekumena.org danas?” objavljenom prvog dana definirali smo stanje: ”Nakon pedesetak godina intenzivnoga ekumenskog […]
impressum | kontakt | etički kodeks | pravila prenošenja | donacije i sponzorstva