Polazišta Katolištvo Pravoslavlje Protestantizam U dijalogu Zajedništvo Pravednost Mir Ekologija Kultura
o nama | kontakt | 14. 07. 2024.
Prijava

Europski smjer i potreba da se ide kreativnim putovima mira

Autor: Andrea Tornielli / 03. 08. 2023.

Direktor uredništva vatikanskog Dikasterija za komunikacije osvrnuo se na poziv pape Franje u Portugalu Europskoj uniji da razvije diplomaciju mira s ciljem rješavanja sukoba, počevši od rata u Ukrajini.

Piše: Andrea Tornielli

Papa Franjo je odmah na početku svog putovanja u Portugal, gdje je stigao na proslavu Svjetskog dana mladih, progovorio o ulozi Starog kontinenta, izrazivši nadu da neće zaboraviti svoj identitet, već da će biti sposobna predlagati kreativne načine za mir i diplomatska rješenja umjesto prihvaćanja ideje o neizbježnosti rata i utrke u naoružanju.

Petrov nasljednik primijetio je kako planetarna nepravda, ratovi, klimatske i migracijske krize (…) teku brže od naše sposobnosti, a često i naše volje, da se s tim izazovima suočimo na jedinstven način.

No dodao je da bi Lisabon mogao predložiti promjenu tog ritma budući da je upravo ovdje, 2007., potpisan istoimeni Reformski ugovor Europske unije, navodeći da Unija u svojim odnosima s ostatkom svijeta pridonosi miru, sigurnosti, održivom razvoju Zemlje, solidarnosti i međusobnom poštovanju među ljudima, slobodnoj i poštenoj trgovini, uklanjanju siromaštva i zaštiti ljudskih prava.

Papa Franjo je rekao da svijet treba Europu, pravu Europu: Treba svoju ulogu mosta i mirotvorca u svom istočnom dijelu, na Mediteranu, u Africi i na Bliskom istoku. Samo na takav način Europa će moći na međunarodnoj sceni unijeti svoj specifičan doprinos.

Potrebno je razviti diplomaciju mira usmjerenu na rješavanje sukoba i smanjenje napetosti, pažljivu na najmanje znakove napetosti. Promatramo li današnju stvarnost bez ideoloških zastora, moramo priznati da se to ne događa.

Zato Papa upućuje pitanja Europi: Kamo plovite ako svijetu ne nudite putove mira, kreativne načine za okončanje rata u Ukrajini i mnogih sukoba koji uzrokuju toliko krvoprolića? Koju rutu slijediš, koji kurs slijediš? Vaše tehnologije koje su donijele napredak i globalizirale svijet same po sebi nisu dovoljne, a još manje vaša visokosofisticirana oružja koja ne predstavljaju ulaganje u budućnost nego iscrpljivanje njezinog autentičnog ljudskog kapitala: obrazovanja, zdravstva, socijalne države. Zabrinjavajuće je kada čitamo da se na mnogim mjestima sredstva i dalje ulažu u oružje, a ne u budućnost mladih generacija.

Što se još treba dogoditi da bi se Europa prodrmala i ponovno pronašla svoju ulogu?

Prema Uredu glavnog tužitelja Ukrajine, od 22. veljače 2023. invazija je odnijela živote 9655 civila, uključujući 461 dijete; ranio 12.829 civila, među kojima 926 djece; i bila je povod za više od 68.000 ratnih zločina, uključujući 2.600 počinjenih protiv djece.

Visoki povjerenik Ujedinjenih naroda za izbjeglice (UNHCR) procjenjuje da je 8,1 milijuna ljudi raseljeno u Europi do kraja veljače 2023. Cijela su područja Ukrajine uništena, zagađena ili minirana. Ta tragedija mora završiti, prvo primirjem, a zatim pravednim mirom.

Papa Franjo ne odustaje gledati u budućnost s nadom: Sanjam o Europi, srcu Zapada, koja dobro koristi svoju domišljatost kako bi ugasila izbijanja rata i upalila svjetla nade; Europi koja je sposobna oporaviti svoje mladenačko srce, gledajući na veličinu cjeline i izvan njezinih neposrednih potreba; Europi koja uključuje narode i osobe, bez jurnjave za ideologijama i oblicima ideološke kolonizacije. Zaslužuje da se čuje prije nego li bude prekasno. (VN -Andrea Tornielli).

Uvodnik

impressum | kontakt | etički kodeks | pravila prenošenja | donacije i sponzorstva