Polazišta Katolištvo Pravoslavlje Protestantizam U dijalogu Zajedništvo Pravednost Mir Ekologija Kultura
o nama | kontakt | 13. 04. 2024.
Prijava

Europski biskupi: Ne popustiti logici rata, nego pokrenuti sveobuhvatnu mirovnu diplomaciju

Autor: D. P. / 11. 11. 2023.

Biskupi Europske unije pozvali su u Bruxellesu članice nije da ”ponude obnovljenu viziju pravičnosti i mira”, objavio je u petak 10. studenoga Vatican News.

Poziv je sadržan u završnoj izjavi jesenskog zasjedanja Komisije biskupskih konferencija Europske unije (COMECE), u kojoj su biskupi također najoštrije osudili antisemitizam.

Biskupi Europske unije u izjavi izražavaju duboku zabrinutost zbog teškog pogoršanja međunarodne sigurnosti i mira. Rat Rusije protiv Ukrajine, boli armenskog naroda u Kavkazu i patnje civilnog pučanstva u Izraelu i Palestini dovode do međunarodne polarizacije i regionalne nestabilnosti što osjećaju i europska društva, poručuju biskupi. Pritom se potiču strahovi, slabi dijalog i ugrožena je društvena kompaktnost, navodi se u izjavi.

Biskupi najoštrije osuđuju ”sve oblike antisemitizma radikalizacije i netrpeljivosti prema strancima, koji često dovode do nasilnog ekstremizma i terorizma”, a te pojave, tvrde, rastu u više europskih zemalja.

U perspektivi europskih izbora 2024. članovi COMECE-a pozivaju čelnike država i vlada EU kao i sve europske građane da djeluju u cilju Europe ”koja će potpuno iscrpiti svoj potencijal rješavanja sukoba i poticanja zraka nade i koja nastupa kao ujedinjena, povjerljiva i uključujuća snaga koja uzdiže demokratska načela i pravnu državu unutar i izvan svojih granica”.

COMECE ohrabruje i sve europske i nacionalne političke predstavnike da preuzmu aktivnu ulogu pri oblikovanju obnovljene vizije stabilnosti, pravičnosti i mira i da ju ponude kontinentu i svijetu. ”Europska unija ne bi trebala popustiti logici rata, nego pokrenuti nove procese dijaloga i sveobuhvatnu mirovnu diplomaciju”.

Povrh toga, biskupi pozivaju EU ”da preuzme vodeću ulogu u obnovi globalne mirovne arhitekture, koja počiva na djelotvornom multilateralizmu i poštivanju međunarodnog prava”.

Izjava COMECE-a nastala je kao rezultat niza razgovora s visokim predstavnicima Europske unije i vjerskih zajednica. Taj je dijalog ponudio biskupima u EU prigodu ne samo da razmotre sadašnje krize u europskom susjedstvu, nego i da razmisle o socijalno-gospodarskim i demokratskim izazovima glede izbora 2024. godine.

Jeruzalemski latinski patrijarh kardinal fra Pierbattista Pizzaballa ponudio je, zajedno s poglavarom ukrajinske Grkokatoličke Crkve velikim biskupom Svjatoslavom Ševčukom, okupljenim biskupima uvid u aktualni val nasilja u Svetoj zemlji i u Ukrajini izloženoj ruskoj agresiji.

Kardinal Pizzaballa uputio je na skupštini COMECE-a poziv da se ne prepusti ”borbi izričaja” koji nude pojednostavljenu sliku složenog sukoba. Istaknuo je i odlučujuću ulogu kršćanske zajednice u tome području kao čimbenika mira u ovoj teškoj situaciji.

Veliki biskup Ševčuk govorio je o boli i mučeništvu ukrajinskog naroda i podsjetio da je Ukrajina ”mlada država, ali je stara europska nacija s europskim identitetom”.

Na jesenskom zasjedanju COMECE-a sudjelovali su i podpredsjednici Europskog parlamenta Othmar Karas i Pedro Silva Pereira. Oni su opisali neke od najvažnijih izazova s kojima se društva u Europskoj uniji imaju suočiti glede izbora iduće godine: mir i rat, borba protiv siromaštva i nejednakosti, migracije i okoliš.

Federica Mogherini, rektorica Europskog koledža i bivša visoka predstavnica Europske unije za vanjsku i sigurnosnu politiku, ponudila je okupljenim biskupima pregled stalne polarizacije međunarodne zajednice i delegitimiranja multilateralnih institucija.

Skupština je potvrdila oca Manuela Barriosa Prietoa na dužnosti glavnog tajnika COMECE-a u još jednom četverogodišnjem mandatu.

U srijedu 8. studenoga slavljena je misa za Europu u crkvi Naše Gospe des Victoires au Sablon u Bruxellesu. Misu je predvodio predsjednik COMECE-a mons. Mariano Crociata, a među suslavljenicima je bio i novi nadbiskup dijeceze Mechelen-Bruxelles Luc Terlinden. (VN / IKA / D. P.)

Objavljeno u: Katolištvo, Mir, Svijet
Oznake: antisemitizam, COMECE, EU, Mir

Uvodnik

impressum | kontakt | etički kodeks | pravila prenošenja | donacije i sponzorstva