Polazišta Katolištvo Pravoslavlje Protestantizam U dijalogu Zajedništvo Pravednost Mir Ekologija Kultura
o nama | kontakt | 19. 07. 2024.
Prijava
Plenarna skupština Vijeća europskih biskupskih konferencija na Malti (Foto: CCEE)

Europa je izložena sve većoj kušnji sekularizma, fundamentalizma i populističkih nacionalizama

Autor: D. P. / 30. 11. 2023.

Na Malti je od 27. do 30. studenoga održana Plenarna skupština Vijeća europskih biskupskih konferencija (CCEE). Predsjednici europskih biskupskih konferencija (umjesto predsjednika HBK tamo je bio izaslanik mons. Dražena Kutleše, mons. Želimir Puljić) razgovarali su o Sinodi o sinodalnosti. Od izazova s kojima se Crkva suočava naznačeni su obrana ljudskog života i dostojanstva, istaknuta uloga mladih, migracije, skriveni progon kršćana u Europi i nove granice umjetne inteligencije. Donosimo u cijelosti priopćenje sa skupštine koje je 30. studenoga objavio Ured za medije CCEE-a.

PLENARNA SKUPŠTINA

“Novi koraci za sinodalnu Crkvu u Europi”

Završno priopćenje

Na poziv nadbiskupa Malte, Charlesa J. Sciclune na Malti je od 27. do 30. studenoga Plenarna skupština CCEE-a. Predsjednici biskupskih konferencija, okupljeni u Vijeće europskih biskupskih konferencija, razgovarali su o tijeku Sinode, s posebnim naglaskom na službu biskupa u sinodalnoj Crkvi i ulogu nadnacionalnih struktura.

U svom uvodu, nadbiskup Gintaras Grušas, predsjednik CCEE-a, iznio je neke od sinodalnih izazova kontinenta; istaknuo je predano zalaganje biskupâ za Crkvu koja će biti sve više sinodalna, na što je pozvao papa Franjo; naglasio je i predanost europskih Crkava borbi protiv zlostavljanja, ponavljajući dužnost da im se suprotstavi konkretnim i učinkovitim preventivnim djelovanjima.

Od izazova s kojima se Crkva suočava naznačeni su obrana ljudskog života i dostojanstva, istaknuta uloga (protagonizam) mladih, novi migracijski valovi, skriveni progon kršćana u Europi i nove granice umjetne inteligencije. Najveći izazov ostaje evangelizacija, naviještati Evanđelje u Europi koja je izložena sve većoj kušnji sekularizma, fundamentalizma i populističkih nacionalizama, radost Evanđelja koja izvire iz susreta s Kristom.

Europski su se biskupi također sa zabrinutošću osvrnuli na trenutna ratna poprišta: ono u Ukrajini, u kojoj rat ušao već u drugu godinu, situacija u Nagorno Karabahu i sukob u Svetoj Zemlji, ponavljajući svoje “ne” ratu i obnavljajući svoj poziv na konačan prekid vatre, za oslobađanje talaca i za držanje otvorenih humanitarnih koridora u Gazi.

Kardinal Mario Grech, generalni tajnik Sinode, na Skupštini je govorio o biskupskoj službi u sinodalnoj Crkvi, dok je kardinal Jean-Claude Hollerich, SJ, generalni referator Sinode, govorio o ulozi nadnacionalnih struktura u sinodskom hodu. Kardinal Grzegorz Ryś, nadbiskup Łódźa, predstavio je izvješće Radne skupine za osuvremenjivanje Ekumenske povelje (Charta Œcoumenica), dokumenta o suradnji kršćanskih Crkava u Europi, koji su CCEE i CEC potpisali 2001. godine.

Na kraju radova, biskupi su jednoglasno odlučili premjestiti sjedište CCEE-a iz St. Gallena (Švicarska) u Rim 2024. godine te su ujedno izrazili zahvalnost Crkvi u Švicarskoj, a posebno Biskupiji St. Gallen, na dobrodošlici i velikodušnosti kojom su pratili rad Tajništva CCEE-a tijekom svih ovih godina.

Članovi CCEE-a su također, na još godinu dana, produžili mandat vlč. Martinu Mihaličeku kao glavnom tajniku CCEE-a, dužnosti na koju je pozvan 2018. godine.

Sljedeća plenarna skupština održat će se u Beogradu od 24. do 27. lipnja 2024. na poziv nadbiskupa Ladislava Nemeta, potpredsjednika CCEE-a.

Valletta, 30. studenoga 2023.

(CCEE / IKA / D. P.)

Objavljeno u: Ekklēsia, Katolištvo
Oznake: CCEE, Ekklesia, Malta

Uvodnik

impressum | kontakt | etički kodeks | pravila prenošenja | donacije i sponzorstva