Polazišta Katolištvo Pravoslavlje Protestantizam U dijalogu Zajedništvo Pravednost Mir Ekologija Kultura
o nama | kontakt | 02. 06. 2023.
Prijava
Episkop Kirilo (Bojović), Administrator Eparhije zagrebačko-ljubljanske

Episkop Kirilo – novi Administrator Eparhije zagrebačko-ljubljanske

Autor: P. K. / 20. 05. 2023.

Na Svetom Arhijerejskom Saboru, održanom u Beogradu od 14. do 20. maja, za novog administratora Eparhije zagrebačko-ljubljanske, izabran je Episkop buenosaireski i južno-centralnoamerički Kirilo (Bojović). Time je on na mjestu mjestoobljustitelja naslijedio Njegovu Svetost Patrijarha srpskog Porfirija.

U nastavku donosimo biografiju vladike Kirila.

Kiril (u svijetu Milan) Bojović rodio se 4. februara 1969. godine u Podgorici, kao peto dijete Radula i Zorke (rođene Jovanović).

Osmogodišnju i srednju školu (gimnaziju „Petar I Petrović Njegoš“) završio je u Danilovgradu sa diplomom Luče prvog stepena.

Prirodno-matematički fakultet Univerziteta u Podgorici, završio je 1992. godine. Sljedeće, 1993. godine, na PMF-u u Beogradu, upisao je postdiplomske studije koje je završio 3 godine kasnije, odbranom magistarskog rada na temu „Grupe holonomija i kompleksne povezanosti“.

Bio je asistent Prirodno-matematičkog fakulteta u Podgorici od 1993. do 2000. godine.

U periodu od 1. februara 1998. do 1. februara 1999. bio je na specijalizaciji na univerzitetu „Lomonosov“ – MGU, u Moskvi.

Više godina bio je član Crkvenog odbora Crkvene opštine podgoričke.

Krajem 2000. godine dobrovoljno je dao ostavku na posao na fakultetu u Podgorici i, po blagoslovu Visokopreosvećenog Arhiepiskopa cetinjskog i Mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija, postao je iskušenik Cetinjskog manastira.

Uoči Petrovdana (11. jula) 2004. godine, vladika Amfilohije postrigao ga je u monaštvo sa imenom Kiril. Iste godine na Božić, mitropolit Amfilohije rukopoložio ga je u čin jerođakona.

Naredne, 2005. godine, upisao je Moskovsku duhovnu akademiju, na kojoj je i diplomirao 2008. godine, odbranivši kandidatsku disertaciju na temu „Mitropolit Petar II Petrović Njegoš kao hrišćanski filosof“. Tokom trogodišnjeg boravka u Moskvi završio je i petogodišnju Moskovsku duhovnu seminariju.

Po povratku u Crnu Goru bio je glavni urednik časopisa „Svetigora“ Mitropolije crnogorsko-primorske i koordinator nastave vjeronauke u Mitropoliji crnogorsko-primorskoj.

Od 2009. godine obavljao je službu profesora Svetog Pisma Novog Zavjeta i vaspitača Bogoslovije Svetog Petra Cetinjskog.

Studiranje je nastavio na Pravoslavnom bogoslovskom fakultetu Univerziteta u Beogradu izradom doktorske disertacije pod nazivom „Eklisiologija Svetog Filareta Moskovskog“.

Od 2014. do 2016. godine bio je arhijerejski zamjenik u Eparhiji buenosaireskoj i južnocentralnoameričkoj. U maju 2016. izabran je za episkopa eparhije čije je sjedište u Buenos Airesu.

Sveti Arhijerejski Sabor Srpske Pravoslavne Crkve održan u maju 2023. godine, izabrao ga je (20. maja/svibnja) za administratora upražnjene Eparhije zagrebačko-ljubljanske, čime je na tom mjestu naslijedio Njegovu Svetost Patrijarha Porfirija.

Govori ruski i španski jezik, a služi se engleskim, starogrčkim i latinskim jezikom.

(Prenosimo s portala Mitropolije zagrebačko-ljubljanske).

 

Uvodnik

  • Nakon godinu dana učenja spremamo Ekumenu za veliki ispit
    Godinu dana je proteklo od 1. siječnja 2022., kada smo pokrenuli ovaj portal pa je potrebno osvrnuti se na prijeđeni put, zahvaliti se našim suradnicima i kazati nešto o našim aspiracijama i nadanjima. U prvom uvodniku ”Zašto pokrećemo ovaj portal i čemu Ekumena.org danas?” objavljenom prvog dana definirali smo stanje: ”Nakon pedesetak godina intenzivnoga ekumenskog […]
impressum | kontakt | etički kodeks | pravila prenošenja | donacije i sponzorstva