Polazišta Katolištvo Pravoslavlje Protestantizam U dijalogu Zajedništvo Pravednost Mir Ekologija Kultura
o nama | kontakt | 25. 06. 2024.
Prijava
Episkop Kirilo (Bojović), Administrator Eparhije zagrebačko-ljubljanske

Episkop Kirilo – novi Administrator Eparhije zagrebačko-ljubljanske

Autor: P. K. / 20. 05. 2023.

Na Svetom Arhijerejskom Saboru, održanom u Beogradu od 14. do 20. maja, za novog administratora Eparhije zagrebačko-ljubljanske, izabran je Episkop buenosaireski i južno-centralnoamerički Kirilo (Bojović). Time je on na mjestu mjestoobljustitelja naslijedio Njegovu Svetost Patrijarha srpskog Porfirija.

U nastavku donosimo biografiju vladike Kirila.

Kiril (u svijetu Milan) Bojović rodio se 4. februara 1969. godine u Podgorici, kao peto dijete Radula i Zorke (rođene Jovanović).

Osmogodišnju i srednju školu (gimnaziju „Petar I Petrović Njegoš“) završio je u Danilovgradu sa diplomom Luče prvog stepena.

Prirodno-matematički fakultet Univerziteta u Podgorici, završio je 1992. godine. Sljedeće, 1993. godine, na PMF-u u Beogradu, upisao je postdiplomske studije koje je završio 3 godine kasnije, odbranom magistarskog rada na temu „Grupe holonomija i kompleksne povezanosti“.

Bio je asistent Prirodno-matematičkog fakulteta u Podgorici od 1993. do 2000. godine.

U periodu od 1. februara 1998. do 1. februara 1999. bio je na specijalizaciji na univerzitetu „Lomonosov“ – MGU, u Moskvi.

Više godina bio je član Crkvenog odbora Crkvene opštine podgoričke.

Krajem 2000. godine dobrovoljno je dao ostavku na posao na fakultetu u Podgorici i, po blagoslovu Visokopreosvećenog Arhiepiskopa cetinjskog i Mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija, postao je iskušenik Cetinjskog manastira.

Uoči Petrovdana (11. jula) 2004. godine, vladika Amfilohije postrigao ga je u monaštvo sa imenom Kiril. Iste godine na Božić, mitropolit Amfilohije rukopoložio ga je u čin jerođakona.

Naredne, 2005. godine, upisao je Moskovsku duhovnu akademiju, na kojoj je i diplomirao 2008. godine, odbranivši kandidatsku disertaciju na temu „Mitropolit Petar II Petrović Njegoš kao hrišćanski filosof“. Tokom trogodišnjeg boravka u Moskvi završio je i petogodišnju Moskovsku duhovnu seminariju.

Po povratku u Crnu Goru bio je glavni urednik časopisa „Svetigora“ Mitropolije crnogorsko-primorske i koordinator nastave vjeronauke u Mitropoliji crnogorsko-primorskoj.

Od 2009. godine obavljao je službu profesora Svetog Pisma Novog Zavjeta i vaspitača Bogoslovije Svetog Petra Cetinjskog.

Studiranje je nastavio na Pravoslavnom bogoslovskom fakultetu Univerziteta u Beogradu izradom doktorske disertacije pod nazivom „Eklisiologija Svetog Filareta Moskovskog“.

Od 2014. do 2016. godine bio je arhijerejski zamjenik u Eparhiji buenosaireskoj i južnocentralnoameričkoj. U maju 2016. izabran je za episkopa eparhije čije je sjedište u Buenos Airesu.

Sveti Arhijerejski Sabor Srpske Pravoslavne Crkve održan u maju 2023. godine, izabrao ga je (20. maja/svibnja) za administratora upražnjene Eparhije zagrebačko-ljubljanske, čime je na tom mjestu naslijedio Njegovu Svetost Patrijarha Porfirija.

Govori ruski i španski jezik, a služi se engleskim, starogrčkim i latinskim jezikom.

(Prenosimo s portala Mitropolije zagrebačko-ljubljanske).

 

Uvodnik

impressum | kontakt | etički kodeks | pravila prenošenja | donacije i sponzorstva