Polazišta Katolištvo Pravoslavlje Protestantizam U dijalogu Zajedništvo Pravednost Mir Ekologija Kultura
o nama | kontakt | 29. 09. 2023.
Prijava

Ekumenski patrijarh Bartolomej: Cjepivo protiv bolesti COVID-19 je u službi čovjeka i dragocjeni je Božji dar

Autor: Ekumena

Počasni poglavar svjetskoga pravoslavlja carigradski ekumenski patrijarh Bartolomej u božićnoj čestitki poručio je vjernicima da je znanost koja služi čovjeku dragocjeni Božji dar, javio je Vatican News.

Patrijarh Bartolomej u čestitki je pozvao na cijepljenje protiv bolesti COVID-19 sve koji to još nisu učinili, jer je ”znanost u službi čovjeka dragocjeni Božji dar koji treba sa zahvalnošću primiti”. Također je pozvao na slijeđenje epidemioloških naputaka javnoga zdravstva, ”jer nas je pandemija potresla i 2021. godine”.

Sve je upozorio da se ne daju zavesti neodgovornim glasovima nestručnjaka koji sami sebe proglašavaju predstavnicima Božjim i ”pravovjerja” te si uzimaju pravo davati duhovne savjete, istodobno uskraćujući ljubav bližnjima čije zdravlje ugrožavaju.

Carigradski patrijarh podsjeća na Božje utjelovljenje i pobožanstvenjenje čovjeka milošću – ”u Kristu je teološki govor o Bogu ujedno govor o čovjeku. Tko štuje Boga mora poštovati i čovjeka, a tko zanemaruje čovjeka griješi i protiv Boga koji je uzeo ljudsku narav”, upozorio je.

”Crkva se bori da svijet sadašnjice preobrazi u Kristu, jer Crkva živi i naviješta istinu izvornoga duhovnoga života i kulturu ljubavi i solidarnosti”, poručio je patrijarh Bartolomej.

”Današnje vrijeme traži pastoralnu kreativnost, dijalog umjesto proturječja, sudjelovanje umjesto odbijanja, konkretno djelovanje umjesto ispraznog teoretiziranja, stvaralačko prihvaćanje umjesto kategoričkoga odbacivanja, što dokazuje jedinstvo horizontalne i vertikalne dimenzije crkvenoga bivanja i svjedočenja”, stoji u božićnoj poruci patrijarha Bartolomeja (81) koji je, premda potpuno cijepljen, obolio od korone, soj omikron.

Nakon šest dana hospitalizacije, 30. prosinca je pušten na kućnu njegu i nalazi se u izolaciji gdje će biti opserviran i tijekom nadolazećih dana prije povratka u aktivnost u povodu skorih blagdana po julijanskome kalendaru. (D. P.)

Objavljeno u: Ekumenska patrijaršija, U dijalogu
Oznake:

Uvodnik

  • Nakon godinu dana učenja spremamo Ekumenu za veliki ispit
    Godinu dana je proteklo od 1. siječnja 2022., kada smo pokrenuli ovaj portal pa je potrebno osvrnuti se na prijeđeni put, zahvaliti se našim suradnicima i kazati nešto o našim aspiracijama i nadanjima. U prvom uvodniku ”Zašto pokrećemo ovaj portal i čemu Ekumena.org danas?” objavljenom prvog dana definirali smo stanje: ”Nakon pedesetak godina intenzivnoga ekumenskog … Pročitaj više
impressum | kontakt | etički kodeks | pravila prenošenja | donacije i sponzorstva