Polazišta Katolištvo Pravoslavlje Protestantizam U dijalogu Zajedništvo Pravednost Mir Ekologija Kultura
o nama | kontakt | 19. 07. 2024.
Prijava

Ekumenski patrijarh Bartolomej: Cjepivo protiv bolesti COVID-19 je u službi čovjeka i dragocjeni je Božji dar

Autor: Ekumena

Počasni poglavar svjetskoga pravoslavlja carigradski ekumenski patrijarh Bartolomej u božićnoj čestitki poručio je vjernicima da je znanost koja služi čovjeku dragocjeni Božji dar, javio je Vatican News.

Patrijarh Bartolomej u čestitki je pozvao na cijepljenje protiv bolesti COVID-19 sve koji to još nisu učinili, jer je ”znanost u službi čovjeka dragocjeni Božji dar koji treba sa zahvalnošću primiti”. Također je pozvao na slijeđenje epidemioloških naputaka javnoga zdravstva, ”jer nas je pandemija potresla i 2021. godine”.

Sve je upozorio da se ne daju zavesti neodgovornim glasovima nestručnjaka koji sami sebe proglašavaju predstavnicima Božjim i ”pravovjerja” te si uzimaju pravo davati duhovne savjete, istodobno uskraćujući ljubav bližnjima čije zdravlje ugrožavaju.

Carigradski patrijarh podsjeća na Božje utjelovljenje i pobožanstvenjenje čovjeka milošću – ”u Kristu je teološki govor o Bogu ujedno govor o čovjeku. Tko štuje Boga mora poštovati i čovjeka, a tko zanemaruje čovjeka griješi i protiv Boga koji je uzeo ljudsku narav”, upozorio je.

”Crkva se bori da svijet sadašnjice preobrazi u Kristu, jer Crkva živi i naviješta istinu izvornoga duhovnoga života i kulturu ljubavi i solidarnosti”, poručio je patrijarh Bartolomej.

”Današnje vrijeme traži pastoralnu kreativnost, dijalog umjesto proturječja, sudjelovanje umjesto odbijanja, konkretno djelovanje umjesto ispraznog teoretiziranja, stvaralačko prihvaćanje umjesto kategoričkoga odbacivanja, što dokazuje jedinstvo horizontalne i vertikalne dimenzije crkvenoga bivanja i svjedočenja”, stoji u božićnoj poruci patrijarha Bartolomeja (81) koji je, premda potpuno cijepljen, obolio od korone, soj omikron.

Nakon šest dana hospitalizacije, 30. prosinca je pušten na kućnu njegu i nalazi se u izolaciji gdje će biti opserviran i tijekom nadolazećih dana prije povratka u aktivnost u povodu skorih blagdana po julijanskome kalendaru. (D. P.)

Objavljeno u: Ekumenska patrijaršija, U dijalogu
Oznake:

Uvodnik

impressum | kontakt | etički kodeks | pravila prenošenja | donacije i sponzorstva