Polazišta Katolištvo Pravoslavlje Protestantizam U dijalogu Zajedništvo Pravednost Mir Ekologija Kultura
o nama | kontakt | 02. 06. 2023.
Prijava
Svete žene mironosice

Dužni smo moliti i hvaliti žene mironosice

Autor: Sandra Šimunić / 01. 05. 2023.

Šetam londonskim ulicama i promatram drveće, grmove i cvijeće. Sve je u cvatu. Božja tvorevina je divna. Rascvjetana i mirisna. Obilje opojnih mirisa od jorgovana, divljih jabuka, trešanja do meni potpuno nepoznatih i neznanih cvjetova. Tako je to prelijepo u Vaskrsnjem periodu kad je On tu s nama pa se raduje čitava tvorevina.

Proljeće nosi novi život. Znam, u nedjelju nam bila Nedjelja žena mironosica. Meni divan dan. Zapalila sam im lucicu da svjetli Svjetlost Onoga Kojeg su one spoznale. Otkrile.

Dan je to koji nosi trenutni mir i utjehu. To su one žene koje su ostale vjerne Gospodu do samoga kraja i upravo one su prve znale da je On vaskrsnuo, da Njega više nema u grobu. Mali dio Evanđelja je posvećen njima, ženama Mironosicama. Znamo da su to bile Marta i Marija, Salomija, Jovana i neke druge.

Ova nedjelja je meni jedna od dražih nedjelja u godini. Nedjelja posvećena ženama hrišćankama. Onima u kojima i sama često pronalazim snagu da me ohrabre kad posrnem, padnem.

O ženama vjernim Gospodu malo se govori i zna. Ujedno i mi žene hrišćanke današnjeg doba vrlo često se nalazimo na marginama, kako društvenog tako i samog crkvenog života.

Nedavno, u moj život ušla je Sveta Marija Skobcova koja je žrtvovala sebe pomažući Židovima u doba holokausta i zbog toga je izgubila život u jednom od nacističkih logora. U mojem srcu je ona kao žena Mironosica, ona koja je ostala vjerna Njemu, Hristu.

Takve žene zaslužuju da im se divimo. Molimo im se i slavimo ih.

Uvodnik

  • Nakon godinu dana učenja spremamo Ekumenu za veliki ispit
    Godinu dana je proteklo od 1. siječnja 2022., kada smo pokrenuli ovaj portal pa je potrebno osvrnuti se na prijeđeni put, zahvaliti se našim suradnicima i kazati nešto o našim aspiracijama i nadanjima. U prvom uvodniku ”Zašto pokrećemo ovaj portal i čemu Ekumena.org danas?” objavljenom prvog dana definirali smo stanje: ”Nakon pedesetak godina intenzivnoga ekumenskog […]
impressum | kontakt | etički kodeks | pravila prenošenja | donacije i sponzorstva