Polazišta Katolištvo Pravoslavlje Protestantizam U dijalogu Zajedništvo Pravednost Mir Ekologija Kultura
o nama | kontakt | 14. 06. 2024.
Prijava
Muftija Hasanović i biskup Škvorčević (Foto: Požeška biskupija)

Dragoj braći i sestrama muslimanima, upućujemo iskrene i srdačne čestitke povodom Ramazanskog bajrama

Autor: D. P. / 10. 04. 2024.

U povodu Bajrama oglasili su se kršćanski poglavari. “Svim vernicima islamske veroispovesti, dragoj braći i sestrama muslimanima, upućujemo iskrene i srdačne čestitke povodom Ramazanskog bajrama, sa željom da ovaj veliki praznik proslave u miru, zdravlju i blagostanju.

Mi, hrišćani i muslimani, proslavljajući naše praznike proslavljamo Boga Tvorca i utvrđujemo se u zajednici ljubavi sa svojim porodicama i našim bližnjim. Stoga, neka i ovaj Ramazanski bajram bude na slavu Božju, ispunjen ljubavlju, radošću i izobiljem blagoslova Svevišnjega.

S izrazima iskrenog poštovanja”, stoji u čestitci patrijarha srpskog Porfirija.

Vrhbosanski nadbiskup metropolit i apostolski upravitelj Vojnog ordinarijata BiH Tomo Vukšić u povodu Ramazanskoga bajrama, koji muslimani proslavljaju 10. travnja, uputio je čestitku reisu-l-ulemi Islamske zajednice u BiH Huseinu ef. Kavazoviću.

”U povodu blagdana Ramazanskoga bajrama, u svoje ime i u ime ostalih katoličkih vjernika, s poštovanjem i radošću pozdravljam Vas i sve vjernike Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini i želim da na sve vas Milosrdni Gospodin izlije obilje svoga blagoslova.

Za ovu svečanu prigodu, i u vrijeme kad mnoga Božja stvorenja vape za mirom, svojoj čestitci kao molitvu dodajem i jednu misao iz poruke za Ramazan i Ramazanski Bajram, što ju je uputio papinski Dikasterij za međureligijski dijalog 11. ožujka 2024., a u kojoj se za katolike i muslimane kaže: ‘Svemogućeg gledamo kao Boga mira, izvor mira, koji na poseban način ljubi sve one koji svoj život posvećuju službi mira. Kao i mnoge druge stvari, mir je Božji dar, ali je ujedno i plod ljudskog truda, posebice u stvaranju uvjeta za njegovu uspostavu i očuvanje. (…) Draga braćo i sestre muslimani, ujedinimo se da ugasimo vatru mržnje, nasilja i rata i upalimo slatku svijeću mira, crpeći izvore za mir koji su prisutni u našim bogatim ljudskim i vjerskim tradicijama’”, poručio je nadbiskup Vukšić.

Čestitku jednakoga sadržaja nadbiskup Vukšić uputio je također vojnom muftiji Hadisu ef. Pašaliću, te predsjedatelju Predsjedništva BiH gosp. Denisu Bećiroviću, ministru obrane gosp. Zukanu Helezu i generalu Mirsadu Ahmiću.

“Tijekom Ramazana, mjeseca posta islamski vjernici u Hrvatskoj očitovali su vjernost i odanost Stvoritelju a završetak posta slave Ramazanskim Bajramom. U ime Hrvatske biskupske konferencije i u svoje osobno ime od srca čestitam Ramazanski Bajram Vama, Vašoj obitelji, suradnicima i svim članovima Islamske zajednice u Republici Hrvatskoj.

Uvjeren sam da će obiteljsko zajedništvo prigodom Bajrama, posjeti rodbini i prijateljima, darovi udijeljeni napose djeci i siromašnima, doprinijeti obnovi svijesti o veličini i dostojanstvu svakog čovjeka kao Božjeg stvorenja, vrijednog našeg najvećeg poštovanja. Neka milosrdni Bog dadne takvo osjetljivo srce za čovjeka napose onima u svijetu koji nasiljem i ratom nanose tešku nepravdu nedužnim stradalnicima. Jer ubijanjem Božjih stvorenja, vrijeđaju i samog Stvoritelja!

Dok s Vama i svim islamskim vjernicima u Hrvatskoj dijelim radost Ramazanskog Bajrama, s osjećajima osobitog poštovanja od srca Vas pozdravljam”, kaže u svojoj čestitci upravitelj požeške biskupije mons. Antun Škvorčević. (SPC / IKA / D. P.)

Uvodnik

impressum | kontakt | etički kodeks | pravila prenošenja | donacije i sponzorstva