Polazišta Katolištvo Pravoslavlje Protestantizam U dijalogu Zajedništvo Pravednost Mir Ekologija Kultura
o nama | kontakt | 21. 04. 2024.
Prijava

Dostupan ažurirani Vademecum o procedurama u slučajevima seksualnog zlostavljanja

Autor: Ekumena

Dikasterij za nauk vjere objavio je na svojoj web stranici ažuriranu verziju priručnika koji pomaže u ispravnom postupanju s kanonskog stajališta prema slučajevima zlostavljanja maloljetnika koje su počinili klerici.

Dvije godine nakon prvog izdanja, sada je objavljena ažurirana verzija Vademecuma o nekim proceduralnim točkama u postupanju prema slučajevima seksualnog zlostavljanja maloljetnika koje su počinili klerici – alata koji je Dikasterij za nauk vjere razvio kao pomoć ordinarijima, poglavarima te njihovim suradnicima kako bi s kanonskog stajališta ispravno postupali prema osjetljivim situacijama u kojima je klerik optužen za seksualno zlostavljanje maloljetnika.

Tekst, koji nema pravnu vrijednost, ima za cilj odgovoriti na rastuću potrebu za poznavanjem prakse onih koji su pozvani u raznim ulogama upravljati tim situacijama.

Već je prvo izdanje (16. srpnja 2020.) bilo uvod u buduća ažuriranja. Dikasterij za nauk vjere istaknuo je kako je njegovo širenje pridonijelo standardizaciji prakse, osposobljavanju operatera te rješavanju pitanja koja ne nalaze adekvatne odgovore u zakonskim tekstovima.

Ažuriranje prvog izdanja bilo je potrebno uglavnom nakon stupanja na snagu VI. knjige Zakonika kanonskog prava i “Norma o deliktima rezerviranim za Kongregaciju za nauk vjere” (8. prosinca 2021.), motu proprija “Fidem servare” (14. veljače 2022.) i “Competentias quasdam decernere” (15. veljače 2022.) te apostolske konstitucije “Praedicate evangelium“ (5. lipnja 2022.).

U radu revizije pomno su razmatrani, između ostalog, različiti doprinosi akademskih centara i sektorskih studija pristiglih u posljednje dvije godine, kao i stalna usporedba s crkvenom stvarnostima koje su već dugo uključene u ovo područje, čiji su se prijedlozi pokazali dragocjenom prigodom za pojašnjenje nekih točaka i poboljšanje teksta.

Na uredničkoj razini zadržana je ista numeracija kao i u prvoj verziji kako bi se olakšao pristup različitim temama onima koji su već upoznati s “Vademecumom”. Budući da je ovo i tekst otvoren za buduće razvoje, Dikasterij je zahvalan onima koji bi željeli predložiti korisna zapažanja. (VN / D. P.)

Uvodnik

impressum | kontakt | etički kodeks | pravila prenošenja | donacije i sponzorstva