Polazišta Katolištvo Pravoslavlje Protestantizam U dijalogu Zajedništvo Pravednost Mir Ekologija Kultura
o nama | kontakt | 27. 09. 2023.
Prijava

Dostupan ažurirani Vademecum o procedurama u slučajevima seksualnog zlostavljanja

Autor: Ekumena

Dikasterij za nauk vjere objavio je na svojoj web stranici ažuriranu verziju priručnika koji pomaže u ispravnom postupanju s kanonskog stajališta prema slučajevima zlostavljanja maloljetnika koje su počinili klerici.

Dvije godine nakon prvog izdanja, sada je objavljena ažurirana verzija Vademecuma o nekim proceduralnim točkama u postupanju prema slučajevima seksualnog zlostavljanja maloljetnika koje su počinili klerici – alata koji je Dikasterij za nauk vjere razvio kao pomoć ordinarijima, poglavarima te njihovim suradnicima kako bi s kanonskog stajališta ispravno postupali prema osjetljivim situacijama u kojima je klerik optužen za seksualno zlostavljanje maloljetnika.

Tekst, koji nema pravnu vrijednost, ima za cilj odgovoriti na rastuću potrebu za poznavanjem prakse onih koji su pozvani u raznim ulogama upravljati tim situacijama.

Već je prvo izdanje (16. srpnja 2020.) bilo uvod u buduća ažuriranja. Dikasterij za nauk vjere istaknuo je kako je njegovo širenje pridonijelo standardizaciji prakse, osposobljavanju operatera te rješavanju pitanja koja ne nalaze adekvatne odgovore u zakonskim tekstovima.

Ažuriranje prvog izdanja bilo je potrebno uglavnom nakon stupanja na snagu VI. knjige Zakonika kanonskog prava i “Norma o deliktima rezerviranim za Kongregaciju za nauk vjere” (8. prosinca 2021.), motu proprija “Fidem servare” (14. veljače 2022.) i “Competentias quasdam decernere” (15. veljače 2022.) te apostolske konstitucije “Praedicate evangelium“ (5. lipnja 2022.).

U radu revizije pomno su razmatrani, između ostalog, različiti doprinosi akademskih centara i sektorskih studija pristiglih u posljednje dvije godine, kao i stalna usporedba s crkvenom stvarnostima koje su već dugo uključene u ovo područje, čiji su se prijedlozi pokazali dragocjenom prigodom za pojašnjenje nekih točaka i poboljšanje teksta.

Na uredničkoj razini zadržana je ista numeracija kao i u prvoj verziji kako bi se olakšao pristup različitim temama onima koji su već upoznati s “Vademecumom”. Budući da je ovo i tekst otvoren za buduće razvoje, Dikasterij je zahvalan onima koji bi željeli predložiti korisna zapažanja. (VN / D. P.)

Uvodnik

  • Nakon godinu dana učenja spremamo Ekumenu za veliki ispit
    Godinu dana je proteklo od 1. siječnja 2022., kada smo pokrenuli ovaj portal pa je potrebno osvrnuti se na prijeđeni put, zahvaliti se našim suradnicima i kazati nešto o našim aspiracijama i nadanjima. U prvom uvodniku ”Zašto pokrećemo ovaj portal i čemu Ekumena.org danas?” objavljenom prvog dana definirali smo stanje: ”Nakon pedesetak godina intenzivnoga ekumenskog … Pročitaj više
impressum | kontakt | etički kodeks | pravila prenošenja | donacije i sponzorstva