Polazišta Katolištvo Pravoslavlje Protestantizam U dijalogu Zajedništvo Pravednost Mir Ekologija Kultura
o nama | kontakt | 17. 06. 2024.
Prijava

Deset godina pontifikata pape Franje. Čestitke vjerskih vođa

Autor: D. P.

Prije deset godina, 13. ožujka 2013., Jorge Mario Bergoglio izabran je za Petrova nasljednika. Donosimo poruke vjerskih vođa upućene papi Franji za tu prigodu.

Bartolomej I., ekumenski carigradski patrijarh: Franjo, voljeni brat s kojim valja dijelitiblagoslovljeni hod

Za ekumenskoga carigradskog patrijarha Bartolomeja I. posebna je čast i velika radost čestitati ”voljenom bratu”, papi Franji, desetu obljetnicu izbora za ”prvoga biskupa naše sestrinske Rimske Crkve”. ”U tih deset godina naše prijateljstvo i suradnja, posebno u službi donošenja utjehe i mira cijelom Božjem narodu, kao i zadaća u promicanju brige i ozdravljenja za sve stvoreno od Boga, približili su nas u našem zajedničkom uvjerenju i zauzimanju da vidimo lice i prihvatimo prisutnost Našega Gospodina Isusa Krista u posljednjima među našom braćom i sestrama koji trpe”.

Patrijarh, osim toga, ističe kako cijeni prioritete Papina vodstva, hvali razboritost njegovih postupaka i divi se napretku njegove službe. Raduje se što će podijeliti sljedeće korake Papina ”blagoslovljenoga hoda”, dok se približava povijesna komemoracija i izvanredna proslava Prvoga ekumenskog sabora održanoga u Niceji, gdje su oblikovani glavni članci našega kršćanskog vjerovanja. ”Ad multos annos, prijatelju moj dragi!”, stoji na kraju čestitke ekumenskoga patrijarha Bartolomeja.

Justin Welby, canterburyjski nadbiskup: Papa Franjo zna gledati u srce čovjeka i omekšati otvrdnula srca

Canterburyjski nadbiskup Justin Welby u poruci ističe tri Papina obilježja. Najprije, izvanredno duboku ljudskost koja, kad je riječ o istini, ne ide u kompromise i koja svakom ljudskom biću pridaje beskonačnu vrijednost. Mnogi to govore – ja to govorim – ali on to živi.

Druga je stvar znatna otvorenost u pristupu moralu – napominje canterburyjski nadbiskup. ”On nastoji gledati probleme kroz drugačiju prizmu, na drugačiji način. Možda je to zbog njegove isusovačke prošlosti” – primjećuje ističući kako papa Franjo problemima pristupa iz čudnovatoga kuta. ”Ako razgovaraš s njim o brojnim problemima s kojima se Crkva treba suočiti, on gleda u ljudsko srce i pronalazi načine ljubavi koji uspijevaju omekšati otvrdnule dijelove srca”.

Treća osobina koju ističe canterburyjski nadbiskup jest istinska jednostavnost pape Franje. ”Te tri stvari: njegova izvanredna sposobnost intelekta i karaktera, dubina njegova srca i njegova jednostavnost omogućuju mu da na izvanredan način dopre do onih koji su izvan Crkve, kao što je činio sveti Ivan Pavao Drugi. To je dubina koja je blagoslov za cijelu Crkvu, a ne samo za Rimokatoličku Crkvu” – ističe canterburyjski nadbiskup.

Riccardo Di Segni, glavni rimski rabin: Papa Franjo, posebni prijatelj židovskoga naroda

Glavni rabin židovske zajednice u gradu Rimu čestitao je papi Franji deset godina pontifikata zadržavši se na simboličnosti broja deset. Broj 10 važan je, simboličan, osnova je našeg sustava računanja; deset je prstiju na rukama, ali onoga tko proučava Bibliju broj 10 podsjeća na Deset zapovijedi, podsjeća također na deset temeljnih riječi s kojima je stvoren svijet, a deset je bilo također – prema Mojsijevim riječima – pobuna izraelskoga naroda tijekom njegova boravka u pustinji. Broj 10 stoga podsjeća – biblijski rečeno – na temelje ponašanja, a katkada također i na želju da se te temelje oslabi.

Glavni rimski rabin poželio je papi Franji mnogo zdravlja, snage i ponajviše mudrosti da nastavi voditi svoju zajednicu snagom i mudrošću s kojom ju je vodio do sada. Poželio je također da Papa nastavi njegovati posebni odnos prijateljstva koje održava sa židovskim narodom.

Ahmad Al-Tayyib, veliki imam Al-Azhara: Papa Franjo, veliki promicatelj mira i bratstva

Veliki imam Al-Azhara Ahmad Al-Tayyib u čestitci papi Franji ističe da s ponosom cijeni Papin put proteklih deset godina, tijekom kojih je gradio mostove ljubavi i bratstva među svim ljudskim bićima, kao i njegove neumorne napore u promicanju vrijednosti ljudskoga bratstva i uspostavljanju dijaloga među sljedbenicima religija, kao temelj za postizanje mira za kojim svi čeznemo.

”Brate moj, papa Franjo, naš je svijet danas pun izazova, sukobā i teškoća na svim moralnim, gospodarskim i društvenim razinama, što povećava trpljenje brojnih ljudi” – piše veliki imam te ističe – ”zbog toga postaje velika odgovornost vođā i dosljedne osobe poput Vas u ublažavanju trpljenja ljudi i svih potlačenih.

Molim Boga da blagoslovi Vaša nastojanja u traženju mira i da nam pomogne zajedno s Vama i sa svima koji vole dobro, kao i s ljudima dobre volje, da ispunimo svoju vjersku i moralnu dužnost promicanja mira i učvršćivanja međusobnog poznavanja i solidarnosti”.

Poželjevši papi Franji dobro zdravlje, blagostanje i sreću, veliki je imam istaknuo da rado prihvaća svaku inicijativu zajedničkoga rada na ostvarivanju ljudskog bratstva kako bi u našem svijetu prevladali sigurnost, mir, suživot i stabilnost. (VN / D. P.)

Uvodnik

impressum | kontakt | etički kodeks | pravila prenošenja | donacije i sponzorstva