Polazišta Katolištvo Pravoslavlje Protestantizam U dijalogu Zajedništvo Pravednost Mir Ekologija Kultura
o nama | kontakt | 01. 04. 2023.
Prijava
Pokornička procesija nakom molitvenog susreta u Jasenovcu

Dan obnove čišćenja pamćenja i spomena mučenika u Jasenovcu

Autor: Ekumena / 10. 04. 2022.

U župnoj crkvi u Jasenovcu u petak 8. travnja održan je središnji program Dana obnove čišćenja pamćenja i spomena mučenika u Požeškoj biskupiji. Molitveno-pokorničko slavlje predvodio je požeški biskup Antun Škvorčević. Sudjelovali su đakovačko-osječki nadbiskup i metropolit Đuro Hranić, srijemski biskup Đuro Gašparović, srijemski biskup koadjutor Fabijan Svalina. Na slavlju je bio nazočan i pakračko-slavonski episkop Jovan Ćulibrk s đakonom Milanom Tomaševićem.

Biskup Škvorčević zamolio je Gospodina da zagovorom Isusove Majke primi našu pokoru, daruje nam obraćeno srce, udijeli mir našoj hrvatskoj domovini, te zaustavi ratna stradanja u Ukrajini.

U homiliji biskup je istaknuo: “Uvjerenje da se proizvodnjom sve sofisticiranijeg oružja može zaustaviti zlo, zabluda je, jer tako ostvarena materijalna dobit manjine povezana je s prijetnjom uništenja većine i s ugroženošću samog opstanka čovječanstva. Je li vjera mogući odgovor na navedene izazove? (…) Isus nije bio naivan kad je obznanjivao da su vjera i povjerenje u njega najvažnije pitanje s kojim je povezano ostvarivanje čovječnijeg društva bez nasilja pa i sam život vječni. Razlog da se u našem svijetu često događa suprotno leži u činjenici što mnogi ne vjeruju u navedene mogućnosti, nego u moć oružja i nasilja. Nevjera i nepovjerenje naša je nemoć, kao i kod Isusovih protivnika koji su pograbili kamenje da ga bace na njega”.

Nakon popričesne molitve svoju riječ okupljenima uputio je pakračko-slavonski episkop Jovan Čulibrk koji je podsjetio kako je istočno-slavenski knez Vladimir prije više od tisuću godina vodio svoj nevjernički narod u opsadu Carigrada. Nakon opsade, ponukan molitvama svoje bake Olge knez Vladimir poslao je misionare diljem svijeta da traže vjeru za njegov nevjernički narod i tako su bili i u Carigradu i odande se vratili ozarenih lica, govoreći da ulaskom u carigradski Hram nisu znali jesu li na nebu ili na zemlji, jer je očigledno s njima živi Bog, rekao je episkop Jovan. Istaknuo je kako je i sam knez Vladimir 988. godine nedaleko od grada Kijeva primio krštenje sa svojim narodom te postao Vasilije. Izrazio je žalost što danas tu krstionicu iz koje su izašli i Rusi i Ukrajinci gledamo kako se pretvara u “Crveno more” i to krvlju nevinih ljudi. “Takvim životom i mi postajemo isti onaj nevjernički narod kneza Vladimira kakav je bio prije krštenja, napose mi kršćani koji smo potekli iz iste krstionice i položili zavjet da ćemo slijediti Kristove riječi: “Ljubite jedni druge”, rekao je episkop.

Slijedila je procesija s Marijinim likom u kojoj su hodočasnici predvođeni biskupom Škvorčevićem uputili Isusovoj Majci svoje poklike i pjesmu, te joj na taj način iskazali odanost i ljubav. Činom predanja Isusovoj Majci požeški biskup je na koncu povjerio njezinom moćnom zagovoru sve stradale žrtve totalitarnih sustava, kao i sve žrtve rata u Ukrajini. Zahvalio je zatim svim sudionicima slavlja, osobito nadbiskupu i metropolitu Hraniću, biskupima Gašparoviću i Svalini, te svećenicima, posebice episkopu Jovanu. (Požeška biskupija / IKA / D. P.)

 

 

Uvodnik

  • Nakon godinu dana učenja spremamo Ekumenu za veliki ispit
    Godinu dana je proteklo od 1. siječnja 2022., kada smo pokrenuli ovaj portal pa je potrebno osvrnuti se na prijeđeni put, zahvaliti se našim suradnicima i kazati nešto o našim aspiracijama i nadanjima. U prvom uvodniku ”Zašto pokrećemo ovaj portal i čemu Ekumena.org danas?” objavljenom prvog dana definirali smo stanje: ”Nakon pedesetak godina intenzivnoga ekumenskog […]
impressum | kontakt | etički kodeks | pravila prenošenja | donacije i sponzorstva