Polazišta Katolištvo Pravoslavlje Protestantizam U dijalogu Zajedništvo Pravednost Mir Ekologija Kultura
o nama | kontakt | 28. 05. 2024.
Prijava

Crkva molila za Ukrajinu na početku korizme

Autor: Ekumena

Na općoj audijenciji, u dan kada započinje korizma, Papa je upravio molitvu za Ukrajinu: snažno molimo Gospodina dar mira.

“Molitva je plodna brazda u koju valja sijati duh mira čak i usred ratnih užasa”, papine su riječi nakon kateheze na općoj audijenciji upućene ukrajinskom narodu, ali i onima koji pomažu izbjeglicama. Papa se posebno obratio Poljacima, kazavši kako su oni prvi pružili pomoć Ukrajini, otvarajući svoje granice, svoja srca i vrata svoga doma Ukrajincima koji bježe od rata. “Velikodušno im pružate sve što im je potrebno kako bi živjeli dostojno, unatoč ovom dramatičnom trenutku. Duboko sam vam zahvalan i od srca vas blagoslivljam”, rekao je.

“Pratimo čitav narod koji trpi zbog bombardiranja, roditelje i brojne starije osobe koje su u skloništima pod zemljom kako bi se zaštitili. Nosimo u svojem srcu sjećanje na taj narod”, dodao je.

“Naša molitva i post bit će molitva za mir u Ukrajini”, kazao je, te podsjetio da mir u svijetu uvijek polazi od našega osobnog obraćenja, u nasljedovanju Krista. “Svima želim da nas korizmeni hod koji danas započinjemo molitvom i postom za mir u Ukrajini do radosti Uskrsa dovede srca pročišćenoga i obnovljenoga milošću Duha Svetoga. Započinjemo ovu korizmu u duhu pokore i molitve kako bismo izmolili Božje milosrđe nad sve nas i mir za cijeli svijet”, nastavio je.

Više od 450.000 ljudi je – prema izvorima poljskih vlasti – do sada ušlo u Poljsku iz Ukrajine. Druge zemlje koje su se posebno zauzele u pomoći ukrajinskom narodu u ovim dramatičnim danima jesu Rumunjska, Moldavija, Slovačka i Mađarska. Caritasi tih zemalja u prvom su redu u organizaciji prihvata. Dolaze uglavnom žene, djeca i starije osobe. U Poljskoj su biskupijski Caritasi stavili na raspolaganje 2500 kreveta i aktivirali volontere za pružanje pomoći obiteljima primljenima u centrima koje su koje su pripremile javne vlasti.

Katolička Crkva i Pravoslavna Crkva u Rumunjskoj pritekle su u pomoć izbjeglicama od prvoga dana rata. Za smještaj izbjeglica u Republici Moldaviji Caritas je otvorio tri centra s 500 kreveta. I Slovačka je primila tisuće izbjeglica. U Slovačku uglavnom dolaze žene i djeca – izvijestilo je slovačko Ministarstvo unutarnjih poslova – jer muškarci od 18 do 60 godina podliježu općoj mobilizaciji, te su obvezni ostati u Ukrajini kako bi se borili. Mađarska vlada je pak najavila da će primiti sve izbjeglice koji dolaze iz Ukrajine. (VN / D. P.)

Objavljeno u: Ekklēsia
Oznake: Ekklesia, izbjeglice, Korizma, Ukrajina

Uvodnik

impressum | kontakt | etički kodeks | pravila prenošenja | donacije i sponzorstva