Polazišta Katolištvo Pravoslavlje Protestantizam U dijalogu Zajedništvo Pravednost Mir Ekologija Kultura
o nama | kontakt | 29. 09. 2023.
Prijava

Crkva molila za Ukrajinu na početku korizme

Autor: Ekumena

Na općoj audijenciji, u dan kada započinje korizma, Papa je upravio molitvu za Ukrajinu: snažno molimo Gospodina dar mira.

“Molitva je plodna brazda u koju valja sijati duh mira čak i usred ratnih užasa”, papine su riječi nakon kateheze na općoj audijenciji upućene ukrajinskom narodu, ali i onima koji pomažu izbjeglicama. Papa se posebno obratio Poljacima, kazavši kako su oni prvi pružili pomoć Ukrajini, otvarajući svoje granice, svoja srca i vrata svoga doma Ukrajincima koji bježe od rata. “Velikodušno im pružate sve što im je potrebno kako bi živjeli dostojno, unatoč ovom dramatičnom trenutku. Duboko sam vam zahvalan i od srca vas blagoslivljam”, rekao je.

“Pratimo čitav narod koji trpi zbog bombardiranja, roditelje i brojne starije osobe koje su u skloništima pod zemljom kako bi se zaštitili. Nosimo u svojem srcu sjećanje na taj narod”, dodao je.

“Naša molitva i post bit će molitva za mir u Ukrajini”, kazao je, te podsjetio da mir u svijetu uvijek polazi od našega osobnog obraćenja, u nasljedovanju Krista. “Svima želim da nas korizmeni hod koji danas započinjemo molitvom i postom za mir u Ukrajini do radosti Uskrsa dovede srca pročišćenoga i obnovljenoga milošću Duha Svetoga. Započinjemo ovu korizmu u duhu pokore i molitve kako bismo izmolili Božje milosrđe nad sve nas i mir za cijeli svijet”, nastavio je.

Više od 450.000 ljudi je – prema izvorima poljskih vlasti – do sada ušlo u Poljsku iz Ukrajine. Druge zemlje koje su se posebno zauzele u pomoći ukrajinskom narodu u ovim dramatičnim danima jesu Rumunjska, Moldavija, Slovačka i Mađarska. Caritasi tih zemalja u prvom su redu u organizaciji prihvata. Dolaze uglavnom žene, djeca i starije osobe. U Poljskoj su biskupijski Caritasi stavili na raspolaganje 2500 kreveta i aktivirali volontere za pružanje pomoći obiteljima primljenima u centrima koje su koje su pripremile javne vlasti.

Katolička Crkva i Pravoslavna Crkva u Rumunjskoj pritekle su u pomoć izbjeglicama od prvoga dana rata. Za smještaj izbjeglica u Republici Moldaviji Caritas je otvorio tri centra s 500 kreveta. I Slovačka je primila tisuće izbjeglica. U Slovačku uglavnom dolaze žene i djeca – izvijestilo je slovačko Ministarstvo unutarnjih poslova – jer muškarci od 18 do 60 godina podliježu općoj mobilizaciji, te su obvezni ostati u Ukrajini kako bi se borili. Mađarska vlada je pak najavila da će primiti sve izbjeglice koji dolaze iz Ukrajine. (VN / D. P.)

Objavljeno u: Ekklēsia
Oznake: Ekklesia, izbjeglice, Korizma, Ukrajina

Uvodnik

  • Nakon godinu dana učenja spremamo Ekumenu za veliki ispit
    Godinu dana je proteklo od 1. siječnja 2022., kada smo pokrenuli ovaj portal pa je potrebno osvrnuti se na prijeđeni put, zahvaliti se našim suradnicima i kazati nešto o našim aspiracijama i nadanjima. U prvom uvodniku ”Zašto pokrećemo ovaj portal i čemu Ekumena.org danas?” objavljenom prvog dana definirali smo stanje: ”Nakon pedesetak godina intenzivnoga ekumenskog … Pročitaj više
impressum | kontakt | etički kodeks | pravila prenošenja | donacije i sponzorstva