Polazišta Katolištvo Pravoslavlje Protestantizam U dijalogu Zajedništvo Pravednost Mir Ekologija Kultura
o nama | kontakt | 30. 05. 2023.
Prijava
Susret katolički biskupa i pravoslavnih vladika u Požegi, 19.1.2019.

Članovi HBK usvojili ekumenski dokument ”Poticaje i smjernice za zauzetije ekumensko nastojanje”

Autor: Ekumena / 29. 01. 2022.

U okviru ovogodišnje Svjetske molitvene osmine, na svom Izvanrednom plenarnom zasjedanju, 24. siječnja hrvatski biskupi usvojili su dokument pod naslovom ”Poticaji i smjernice za zauzetije ekumensko nastojanje” i uputili ga katoličkim vjernicima, drugim kršćanima i ljudima dobre volje, a uskoro će biti tiskan u seriji ”Dokumenti” Kršćanske sadašnjosti u Zagrebu.

Na dokumentu su surađivali stručnjaci za ekumenska pitanja pod vodstvom biskupa Antuna Škvorčevića, predsjednika Biskupske komisije HBK za ekumenizam. ”Poticaji i smjernice” imaju polazište u II. vatikanskom saboru i dokumentima opće Crkve o ekumenizmu novijeg doba, među kojima je ”Direktorij za primjenu načela i normi o ekumenizmu” Papinskog vijeća za promicanje jedinstva kršćana (1993.), Enciklika pape Ivana Pavla II. ”Ut unum sint – O ekumenskom nastojanju” (1995.) te posljednji dokument Papinskog vijeća za promicanje jedinstva kršćana (2020.) ”Biskup i jedinstvo kršćana: Ekumenski vademecum”.

”Poticaji i smjernice” plod su onoga što se tijekom posljednjih desetljeća zbivalo na području ekumenizma, napose od Nacionalnog euharistijskog kongresa 1984. godine i rata, kada je među ostalim održano nekoliko susreta između delegacije Katoličke Crkve na čelu s kardinalom Franjom Kuharićem i delegacije SPC predvođene patrijarhom Pavlom, te upućeno ”Pismo hrvatske biskupske konferencije o pedesetoj obljetnici završetka drugoga svjetskog rata” 1995. a u novije vrijeme organizirani susreti s episkopima SPC u Hrvatskoj i zajednički spomen ratnih žrtava, posebici onaj održan u Požegi, 17. siječnja 2019.

Naslov upućuje na to da se radi o načelnom, pastoralnom i praktičnom dokumentu HBK u kontinuitetu s onim Biskupske konferencije Jugoslavije naslovljenom ”Pastirski poziv na oživljavanje ekumenskog duha i nastojanja”, potvrđujući da se nije dogodio prekid s obzirom na ekumensko djelovanje nakon prestanka postojanja BKJ i uspostave HBK.

Dokument u svom sadržaju uglavnom slijedi strukturu ”Direktorija za primjenu načela i normi o ekumenizmu”. Sastoji se od Proslova, s razlozima njegova nastanka i naslovnicima kojima je upućen, Uvoda koji govori o povodu i pastoralnoj svrsi dokumenta, zatim tri logički povezana dijela: I. Katolička Crkva i ekumenizam; II. Formacija za ekumenizam; i III. Ekumenizam u pastoralnom i konkretnom životu mjesne Crkve te konačno Zaključka. Radi lakšeg snalaženja u sadržaju tekst je raspoređen u 46 brojeva.

Na istom Izvanrednom zasjedanju, osim navedenog, HBK je osnovala ”Odbor za odnos sa Židovima i muslimanima”, usko povezan s Biskupskom komisijom za ekumenizam, čiji je predsjednik ujedno i predsjednik Odbora. Tako je, javlja Tajništvo HBK, dovršeno strukturiranje tijela zaduženih za ekumenizam i međureligijski dijalog, započeto na redovitom jesenskom zasjedanju HBK 2021. godine. (IKA / D. P.)

 

 

Uvodnik

  • Nakon godinu dana učenja spremamo Ekumenu za veliki ispit
    Godinu dana je proteklo od 1. siječnja 2022., kada smo pokrenuli ovaj portal pa je potrebno osvrnuti se na prijeđeni put, zahvaliti se našim suradnicima i kazati nešto o našim aspiracijama i nadanjima. U prvom uvodniku ”Zašto pokrećemo ovaj portal i čemu Ekumena.org danas?” objavljenom prvog dana definirali smo stanje: ”Nakon pedesetak godina intenzivnoga ekumenskog […]
impressum | kontakt | etički kodeks | pravila prenošenja | donacije i sponzorstva