Polazišta Katolištvo Pravoslavlje Protestantizam U dijalogu Zajedništvo Pravednost Mir Ekologija Kultura
o nama | kontakt | 21. 04. 2024.
Prijava

Brzina Božja

Autor: Kosuke Koyama / 29. 07. 2023.

Kosuke Koyama (1929-2009) – kršćanski teolog. U knjigama kao što su Water Buffalo Theology (Teologija vodenog bivola) i Three Mile an Hour God (Bog tri milje na sat /prosječna brzina hodanja/), branio je teologiju dostupnu svima. Pisao je o ekološkoj teologiji, teologiji oslobođenja te o kršćansko-budističkom dijalogu.

***

U našem svijetu veličamo brzinu i učinkovitost, i tako često, promičemo Božju prisutnost u našem životu. Budući da smo uhvaćeni u svijetu neprestane komunikacije, brzog stizanja na cilj, instant hrane, gubimo naviku da zastanemo kad je to potrebno i uzmemo vremena. Nestrpljivi smo kad je riječ o sporim promjenama.

Ljudska bića sazrijevaju mnogo sporije nego druge životinje. Drveća rastu sporo. Treba čitavo desetljeće da bi nastalo dobro vino. Sve duboke promjene događaju se sporo.

Thomas Merton je napisao: „Žurba i pritisak modernog života su oblik, možda najuobičajeniji oblik, njemu svojstvene silovitosti… Mahnitost čovjeka koji djeluje onemogućuje ostvarenje njegove unutrašnje sposobnosti za mir. Mahnitost uništava plodnost njegovog djela jer uništava izvore unutrašnje mudrosti koja čini djelo plodnim“.

Bog ide ‘polako’ u svom obrazovnom procesu čovjeka. ‘Četrdeset godina u divljini’ ukazuje na njegovu temeljnu obrazovnu filozofiju. Četrdeset godina prirodne seobe kroz pustinju, tri generacije ujedinjene monarhije (Saul, David, Salomon), devetnaest kraljeva Izraela (do 722. pr. Kr.) i dvadeset kraljeva Judeje (do 587. pr. Kr.), mnoštvo proroka i svećenici, iskustvo progonstva i obnove – nije li to prilično spor i skup način da Bog svojim ljudima da upoznati zavjetni odnos između Boga i čovjeka?

Božji narod je bio poučen istini o kruhu i Božjoj riječi u pustinji dok su hodali tri milje na sat uz Boga koji hoda tri milje na sat. Žena Kanaanka vjerovala je u Isusa Krista usprkos svim svojim brzinama vjerujući u brzinu Božjeg obećanja.

Bog hoda ‘polako’ jer je ljubav. Ljubav ima svoju brzinu. To je duhovna brzina. To je drukčija vrsta brzine od tehnološke brzine na koju smo navikli. Duhovna brzina ide u dubinu našega života, primjećivali mi to ili ne, i to brzinom tri milje na sat. To je brzina ljudskog hoda i zato brzina hoda Božje ljubavi.

Božji hod je spor, a ipak gospodar je nad svim ostalim brzinama jer je njegova brzina brzina ljubavi. Odvija se u dubini našeg života, primijetili mi to ili ne. Tri milje na sat – to je brzina kojom hodamo i stoga je to brzina kojom hoda Božja ljubav.

Bog je Bog koji hoda s nama. Ni sporije, ni brže.

***

Kosuka Koyama, Three mile an hour God : Biblical reflections, Orbis Books, Maryknoll (NY), 1980, str. 21-22.

 

Objavljeno u: Sophia
Oznake: Kosuke Koyama, Polazišta, Sophia

Uvodnik

impressum | kontakt | etički kodeks | pravila prenošenja | donacije i sponzorstva