Polazišta Katolištvo Pravoslavlje Protestantizam U dijalogu Zajedništvo Pravednost Mir Ekologija Kultura
o nama | kontakt | 02. 06. 2023.
Prijava
Foto: Jadranka Brnčić

Božjak

Autor: Buddha / 30. 04. 2023.

Dhamma (od Dharma) mnogoznačna je riječ: označava zakon bivanja, istinu, moralni zakonik. Dhammapada se obično prevodi kao: Riječi nauka.Riječi je o zbirci učenja koja se pripisuju Buddhi (6. ili 5. stoljeće pr. Kr.).

***

 Dobra je obuzdanost oka, dobra je obuzdanost uha, dobra je obuzdanost nosa, dobra je obuzdanost jezika.

Dobra je obuzdanost tijela, dobra je obuzdanost govora, dobra je obuzdanost  misli, dobra je obuzdanost u svim stvarima. Božjak, obuzdan u svim stvarima, oslobođen je.

Onaj tko vlada svojom rukom, tko vlada svojim nogama, tko vlada svojim govorom, onaj tko dobro sobom vlada, onaj tko se u sebi raduje, tko je sabran, samotan i zadovoljan, njega zovem božjakom.

Božjak koji vlada svojim ustima, koji govori mudro i spokojno, koji poučava druge o značenju Zakona, njegova riječ je slatka.

Onaj tko živi u Zakonu, tko se raduje Zakonu, tko mislima stoluje u Zakonu, tko u sjećanje doziva Zakon, takav božjak slobodan je u Zakonu.

Božjak koji se vlada dobrostivo, koji je sretan u učenju Probuđenoga, stići će do mjesta stišanoga (skr. nibbana), a sreća će mu doći od presahnuća prirodnih poriva.

Božjače, podigni sebe sobom, ispitaj sebe sobom i tako, sobom zaštićen i brižan, živjet ćeš slobodan i radostan u svemu što mu se čini da ga nadilazi..

Hiljadu lotosa, prevela i priredila Vesna Krmpotić, Nolit, Beograd, 1973, str. 225-226.

 

 

 

 

 

Objavljeno u: Polazišta, Sophia
Oznake: Buddha, Polazišta, Sophia

Uvodnik

  • Nakon godinu dana učenja spremamo Ekumenu za veliki ispit
    Godinu dana je proteklo od 1. siječnja 2022., kada smo pokrenuli ovaj portal pa je potrebno osvrnuti se na prijeđeni put, zahvaliti se našim suradnicima i kazati nešto o našim aspiracijama i nadanjima. U prvom uvodniku ”Zašto pokrećemo ovaj portal i čemu Ekumena.org danas?” objavljenom prvog dana definirali smo stanje: ”Nakon pedesetak godina intenzivnoga ekumenskog […]
impressum | kontakt | etički kodeks | pravila prenošenja | donacije i sponzorstva