Polazišta Katolištvo Pravoslavlje Protestantizam U dijalogu Zajedništvo Pravednost Mir Ekologija Kultura
o nama | kontakt | 29. 09. 2023.
Prijava

Božićna poslanica patrijarha Bartolomeja: Potičemo sve vjernike koji se tek trebaju cijepiti da to učine

Autor: Ekumena

Bartolomej, po Božjem milosrđu nadbiskup Konstantinopola – Novoga Rima i ekumenski patrijarh

 Svoj Crkvi

milost, milosrđe i mir Spasitelja Krista rođena u Betlehemu

Braćo koncelebranti i blagoslovljena djeco,

Stigli smo do ​​još jednog veličanstvenog blagdana Rođenja u tijelu Spasitelja našega Krista.

On nas je posjetio s visina, psalmima i hvalospjevima slavimo Njegovo svenebesko ime. Utjelovljenje predvječne Božje Riječi je ”kruna našeg spasenja”, ”vječna tajna” božansko-ljudskog zajedništva koje nadilazi svaki razum. Kako sveti Maksim Ispovjednik tako rječito kaže: ”kao Bog pun ljubavi, on je uistinu postao čovjekom preuzimajući bit čovjevštva, iako će način na koji je postao čovjekom uvijek ostati neizreciv – postao je čovjekom na način koji nadilazi ljudskost” (Maksim Ispovjednik ”O vrlini i zlu”, Stoljeće I, 12. PG [Patrologia Cursus Completus, Series Graeca] 90. 1184).

Božansko utjelovljenje, zajedno s očitovanjem istine o Bogu, također otkriva istinu i krajnje odredište čovjeka – naše pobožanstvenje po milosti. Sveti Nikola Kavasila teološkim riječima naviješta da je Krist ”prvi i jedini koji nam pokazuje pravog i savršenog čovjeka” (Nikola Kacasila, ”O životu u Kristu”, PG 150. 680-681). Od tada, svatko tko štuje Boga, mora poštovati i čovjeka, a tko potkopava čovjeka, obeščašćuje i Boga koji je preuzeo našu narav.

U Kristu, govoreći teološki o Bogu, govorimo ujedno i o čovjeku. Utjelovljena božanska ekonomija definitivno ukida sliku Boga kao tiranskog, kažnjavatelja i protivna čovjeku. Krist je posvuda, uvijek i u svemu nijekanje poricatelj poricanja čovjeka i branitelj ljudske slobode. Život Crkve, kao tijela koje preuzima utjelovljeni Sin i Riječ Božja (usp. Ivan Krizostom, ”Propovijed prije progonstva”, PG 52. 429), predstavlja, izražava i služi ovom svespasonosnom otajstvu božanskog čovještva.

S tim ”drugim oblikovanjem” čovjeka i obnovom svega stvorenog u Kristu, Crkva danas nudi dobro svjedočanstvo pred svakim razvojem koji prijeti svetosti ljudske osobe i integritetu stvorenja. Živi i propovijeda istinu o autentičnom duhovnom životu, kulturi ljubavi i solidarnosti.

Nudeći svjedočanstvo ”o nadi koja leži u nama” (1 Pt 3,15), Crkva ni na koji način ne smatra suvremenu civilizaciju još jednom grešnom Ninivom prizivajući na nju, poput Jone, božanski gnjev i njezinu propast, nego se bori za preobrazbu kulture u Kristu.

U našem vremenu trebamo pastoralnu imaginaciju, dijalog a ne argumentaciju, sudjelovanje a ne apstinenciju, specifična djela a ne apstraktnu teoriju, kreativnu recepciju a ne opće odbijanje. Sve to ne djeluje na uštrb naše duhovnosti i liturgijskog života, nego otkriva nepovredivo jedinstvo onoga što nazivamo ”vertikalnim” i ”horizontalnim” dimenzijama prisutnosti i svjedočanstva Crkve.

Vjernost tradiciji Crkve nije zarobljavanje u prošlosti, nego korištenje iskustva prošlosti na kreativan način za sadašnjost.

I u ovoj prošloj godini pandemija koronavirusa Covid-19 uznemirila je čovječanstvo. Odajemo slavu Bogu milosrđa, koji je osnažio stručnjake i znanstvenike da razviju učinkovita cjepiva i druge lijekove kako bi se suočili s ovom krizom, te potičemo sve vjernike koji se tek trebaju cijepiti da to učine, a sve da se pridržavaju zaštitnih mjera što su ih propisale zdravstvene vlasti. Znanost, u mjeri u kojoj djeluje kao službenica čovjeka, neprocjenjivi je Božji dar.

Moramo sa zahvalnošću prihvatiti ovaj dar i ne biti zavedeni neodgovornim glasovima neznalica i samoproglašenih predstavnika Božjih i ”duhovnih savjetnika” navodno autentične vjere, koji se žalosno obesmišljavaju nedostatkom ljubavi prema svojoj braći čija živote izlažu ozbiljnoj opasnosti.

Časna braćo i predraga djeco, s nepokolebljivim uvjerenjem da životom svakoga od nas i putovanjem cijelog čovječanstva upravlja Bog mudrosti i ljubavi, iščekujemo sretnu 2022., koja će, unatoč vanjskim čimbenicima i zbivanjima, za svakoga biti godina spasenja jer ju, kao i kroz povijest, vodi Krist koji voli čovječanstvo i brine se za sve, ”koji želi da se svi ljudi spase i dođu do spoznaje istine” (1 Tim 2,4).

Voljom Božjom, u nadolazećem Sveom i Velikom tjednu održat ćemo službu Blagoslova Svete Potvrde u našem časnom Centru. Smatramo jedinstvenim božanskim darom našoj skromnosti što ćemo se smatrati dostojnima predvoditi ovaj svečani i dirljivi obred po četvrti put u našoj skromnoj patrijarhalnoj službi. Slava Bogu za sve!

+ Bartolomej Konstatinopolski,

pred Bogom gorljivi molitelj za sve

 

(Prijevod: Jadranka Brnčić).

 

Uvodnik

  • Nakon godinu dana učenja spremamo Ekumenu za veliki ispit
    Godinu dana je proteklo od 1. siječnja 2022., kada smo pokrenuli ovaj portal pa je potrebno osvrnuti se na prijeđeni put, zahvaliti se našim suradnicima i kazati nešto o našim aspiracijama i nadanjima. U prvom uvodniku ”Zašto pokrećemo ovaj portal i čemu Ekumena.org danas?” objavljenom prvog dana definirali smo stanje: ”Nakon pedesetak godina intenzivnoga ekumenskog … Pročitaj više
impressum | kontakt | etički kodeks | pravila prenošenja | donacije i sponzorstva