Polazišta Katolištvo Pravoslavlje Protestantizam U dijalogu Zajedništvo Pravednost Mir Ekologija Kultura
o nama | kontakt | 19. 07. 2024.
Prijava
Patrijarh srpski Porfirije

Božićna čestitka Patrijarha Porfirija predsjedniku HBK

Autor: D. P. / 26. 12. 2022.

Njegova Svetost Patrijarh srpski Porfirije čestitao je praznik Rođenja Hristovog hrišćanima koji ga slave po gregorijanskom kalendaru. Donosimo integralni tekst Patrijarhove čestitke upućene Nadbiskupu splitsko-makarskom Draženu Kutleši, Predsjedniku Hrvatske biskupske konferencije.

“Jel’ sjećaš se najljepše priče o Onom
Kog zvali su Ljubav – ko kraljevsko čedo
On bio je krasan i sažalnim okom
Svu bijedu i budućeg ljudstva je gledo”.

Dragutin Domjanić, Badnjak

***

Preuzvišeni gospodine Nadbiskupe,

Nadahnuti pesnik nas opominje da se zapitamo koliko se još uvek sećamo najljepše priče o Onom Kog zvali su Ljubav. Koliko je briga za svakodnevni hleb učinila da zaboravimo na hleb naš nasušni (Mt 6,11). Sakrili smo se u naše male pećine pa niti izlazimo napolje, niti koga puštamo unutra. Od sveta u kome živimo načinili smo svet koji u zlu leži (1 Jn 5,19).

Ničemu se ne radujemo, ni za šta ne blagodarimo, sve osuđujemo. Jedina svetinja kojoj se klanjamo i kojoj istinski služimo smo mi sami. I sve bi to bilo tako,a možda još i strašnije, da nas Crkva Božija svake godine, u ove praznične dane, ne obraduje rečima eto, djevojka će začeti, i rodiće sina, i nadenuće mu ime Emanuil, što će reći: s nama je Bog (Mt 1,23).

Rađa se, dakle, Onaj Koji će spasiti narod svoj od grijeha njihovih (Mt 1,21). Zato nije ni čudo što su se u čudesnoj vitlejemskoj noći uskomešale zvezde, raspevala nebesa, zaigrala srca skromnih pastira, jer je Bog sišao na zemlju i jednom za svagda obukao se u čoveka kako bi se čovek uzneo na nebo i više nikada sišao sa njega.

Evo već preko dve hiljade godina trepetno stojimo pred tajnom Božića i sve što možemo reći izraženo je slavoslovljem veliki si Gospode i čudesna su dela tvoja i nijedna reč nije dovoljna da opiše tvoja čudesa (Molitva na vodoosvećenju).

Neka radost predstojećeg Praznika, Preuzvišeni Nadbiskupe i brate u Hristu, ispuni duše i srca svih hrišćana, a pre svega Vaših dijecezana i Vas lično, kako bismo svi zajedno slavili ime Božije u vekove vekova.

M I R   B O Ž J I   –   H R I S T O S   S E   R O D I !
S R E Ć N A   I   B L A G O S L O V E N A   N O V A   G O D I N A!”, stoji u Patrijarhovoj čestitki.

(Mitropolija zagrebačko-ljubljanska / D. P.).

Uvodnik

impressum | kontakt | etički kodeks | pravila prenošenja | donacije i sponzorstva