Polazišta Katolištvo Pravoslavlje Protestantizam U dijalogu Zajedništvo Pravednost Mir Ekologija Kultura
o nama | kontakt | 29. 09. 2023.
Prijava

Božićna čestitka patrijarha Porfirija papi Franji i svima koji slave po gregorijanskome kalendaru

Autor: Ekumena / 31. 12. 2021.

”Sa istim ushićenjem svako ko na sebi nosi ime Hristovo ovih će dana svedočiti da je Bog sa nama i da će biti sa nama do svršetka sveta i veka”, kaže se u patrijarhovoj božićnoj čestitki Rimokatoličkoj Crkvi u Hrvatskoj i Sloveniji, javlja Informativna služba Mitropolije zagrebačko-ljubljanske.

Njegova Svetost uputio je i čestitke predstojateljima pomjesnih Pravoslavnih Crkava, papi rimskom Franji, arhiepiskopu kenterberijskom Justinu, predstavnicima tradicionalnih Crkava u Republici Srbiji i svim hrišćanima koji Rođenje Hristovo proslavljaju po gregorijanskom kalendaru.

U nastavku donosimo tekst čestitke poglavara Srpske Pravoslavne Crkve upućene zadarskom nadbiskupu Želimiru Puljiću, predsjedniku Hrvatske biskupske konferencije.

Ne traži Boga mišlju; u praznini

U kojoj se misao, tamna sjenka gubi

Uza te Bog je, uvijek u blizini

U stvarima oko tebe, u zvuku i muku

(Antun Branko Šimić, Nađeni Bog)

”Čuvši glas sa neba, glas anđelski, koji nagoveštava dolazak novoga neba i nove zemlje (Otk. 21, 1), pastiri otrčaše da ovu blagovest podele sa čitavim svetom. Tako je bilo pre nešto više od dve hiljade godina, tako je i danas. Sa istim ushićenjem svako ko na sebi nosi ime Hristovo ovih će dana svedočiti da je Bog sa nama i da će biti sa nama do svršetka sveta i veka. Bogomladenac Isus, prvi put zaplakavši u tišini vitlejemske pećine, svojim rođenjem nagovestio je radost, a ne plač, svetlost, a ne tamu, Carstvo Božje, a ne carstvo smrti i truleži.

Evo već drugi Božić dočekujemo u pandemijskim uslovima, ali sa neuništivom verom da nema iskušenja, ni malog ni velikog, koje može zaustaviti erupciju ljubavi Božje koja svagda nemoći isceljuje i nedostatke dopunjuje (Molitva na rukopoloženju). Bez te vere smo ništa, a njom nadahnuti kličemo zajedno sa svetim apostolom Pavlom ‘Sve mogu u Hristu koji mi daje moć’ (Fil. 4, 13).

Neka radost predstojećeg Praznika, Preuzvišeni Nadbiskupe i brate u Hristu, ispuni duše i srca svih hrišćana, a pre svega Vaših dijecezana i Vas lično, kako bismo svi zajedno slavili ime Božje u vekove vekova. Koristim, takođe, ovu priliku da, preko Vas kao predsednika biskupske konferencije, uputim iskrenu čestitku svim vernicima Rimokatoličke Crkve u Hrvatskoj”, stoji u patrijarhovoj čestitki. (D. P.)

 

Objavljeno u: Porfirije, Zajedništvo
Oznake:

Uvodnik

  • Nakon godinu dana učenja spremamo Ekumenu za veliki ispit
    Godinu dana je proteklo od 1. siječnja 2022., kada smo pokrenuli ovaj portal pa je potrebno osvrnuti se na prijeđeni put, zahvaliti se našim suradnicima i kazati nešto o našim aspiracijama i nadanjima. U prvom uvodniku ”Zašto pokrećemo ovaj portal i čemu Ekumena.org danas?” objavljenom prvog dana definirali smo stanje: ”Nakon pedesetak godina intenzivnoga ekumenskog … Pročitaj više
impressum | kontakt | etički kodeks | pravila prenošenja | donacije i sponzorstva