Polazišta Katolištvo Pravoslavlje Protestantizam U dijalogu Zajedništvo Pravednost Mir Ekologija Kultura
o nama | kontakt | 14. 07. 2024.
Prijava

Božićna čestika predsjednika HBK Želimira Puljića i kardinala Josipa Bozanića pravoslavnima

Autor: Ekumena

Predsjednik Hrvatske biskupske konferencije zadarski nadbiskup Želimir Puljić uputio je božićnu čestitku patrijarhu Srpske pravoslavne Crkve Porfiriju u kojoj mu je zahvalio na čestitci koju mu je uputio za Božić i Novu godinu.

Nadbiskup Puljić u svojoj čestitci ističe da ”kad god razmišljamo o rođenje Isusa Krista, osjećamo da je to bio milosni događaj kakvom nema premca u povijesti čovječanstva te se od tog događaja i godine se broje”.

”A osim svoje povijesne dimenzije taj je događaj protkan otajstvom vjere čije dubine i visine nije moguće ljudskim umom dokučiti. Riječ Božić, nastavlja predsjednik HBK, izgovaramo sa strahopoštovanjem i zahvalnošću jer su se u tom čudesnom rođenju u Betlehemu uživo susreli Bog i čovjek, i to zauvijek.

Usprkos pandemije i opasnosti zaraze, pred kojom strjepimo već dvadeset mjeseci zaredom, mi smo i ove godine spremni pozvati Isusa da nam dođe i radovati se njegovu dolasku”, poručio je nadbiskup Puljić zaželjevši gospodinu Porfiriju, svećenstvu i monaštvu, kao i vjernom Božjem puku, koji Kristovo rođenje slavi po Julijanskom kalendaru 7. siječnja 2022., iskrene božićne i novogodišnje čestitke s pjesmom anđela: ”Slava na visinama Bogu, a na zemlji mir ljudima, miljenicima njegovim” (Lk 2,14) te svako dobro u Novoj 2022. godini.

Nadbiskup Puljić je također zahvalio i drugim pravoslavnim velikodostojnicima na primljenim čestitkama za Božić i Novu godinu te je uputio čestitku episkopu dalmatinskom Nikodimu, episkopu pakračko-slavonskom Jovanu, episkopu niškom Arseniju i protojereju-stavroforu Makedonske pravoslavne Crkve u Hrvatskoj Kirku Velinskom

I zagrebački je nadbiskup kardinal Josip Bozanić uputio (31. prosinca) božićnu čestitku patrijarhu Srpske pravoslavne Crkve i administratoru Eparhije zagrebačko-ljubljanske Porfiriju, i svim episkopima SPC u Hrvatskoj.

”’Slava na visinama Bogu,a na zemlji mir ljudima,miljenicima njegovim!'(Lk 2,14) Na anđeoski navještaj pastiri radosno i hitro odgovoriše: ‘Hajdemo dakle do Betlehema. Pogledajmo što se to dogodilo, događaj koji nam obznani Gospodin’ (Lk 2, 15). Taj odgovor i danas snažno odjekuje pozivajući nas da u jednostavnosti srca, pohitimo k Betlehemu i svoj pogled usmjerimo na jaslice. Svemogući vladar neba i zemlje, postavši čovjekom, usudio se učiniti krhkim i tako postati blizak svakom čovjeku.

Vremena i okolnosti u kojima živimo čine nas svjesnima i vlastite krhkosti. Otajstvo Božića ne ostavlja nas samima u toj krhkosti nego ima moć učiniti je mjestom susreta i zajedništva s Bogom, s braćom i sestrama te nas uvodi u novost života darovanu od Gospodina.

Vaša Svetosti, zahvalan za božićne čestitke koje ste mi uputili, u istom Duhu od srca čestitam Božić Vama, Vašim episkopima, monaštvu, svećenstvu i svim vjernicima Srpske pravoslavne Crkve. Neka bude obiljem Božjeg blagoslova ispunjena nova 2022. godina! U zajedništvu božićne radosti, srdačno Vas pozdravljam u Gospodinu.”

***

Na Badnjak, odnosno na svetkovinu Bogojavljenja 6. siječnja, papa Franjo je uputio čestitke za Božić vjernicima istočnih Crkava koje svetkovinu Rođenja Gospodnjega slave po julijanskom kalendaru.

”Danas sam u mislima s braćom i sestrama istočnih Crkava, i katoličkih i pravoslavnih, koje sutra slave Rođenje Gospodnje. Njima od srca upućujem najljepše želje za mirom i svakim dobrom: neka Krist, rođen od Djevice Marije, obasja svojim svjetlom vaše obitelji i vaše zajednice! Braćo i sestre, velike čestitke!”, rekao je Papa na kraju obraćanja uz molitvu Anđelova pozdravljenja.

(D.P.)

 

Objavljeno u: U dijalogu
Oznake:

Uvodnik

impressum | kontakt | etički kodeks | pravila prenošenja | donacije i sponzorstva