Polazišta Katolištvo Pravoslavlje Protestantizam U dijalogu Zajedništvo Pravednost Mir Ekologija Kultura
o nama | kontakt | 28. 09. 2023.
Prijava

Božićna čestika predsjednika HBK Želimira Puljića i kardinala Josipa Bozanića pravoslavnima

Autor: Ekumena

Predsjednik Hrvatske biskupske konferencije zadarski nadbiskup Želimir Puljić uputio je božićnu čestitku patrijarhu Srpske pravoslavne Crkve Porfiriju u kojoj mu je zahvalio na čestitci koju mu je uputio za Božić i Novu godinu.

Nadbiskup Puljić u svojoj čestitci ističe da ”kad god razmišljamo o rođenje Isusa Krista, osjećamo da je to bio milosni događaj kakvom nema premca u povijesti čovječanstva te se od tog događaja i godine se broje”.

”A osim svoje povijesne dimenzije taj je događaj protkan otajstvom vjere čije dubine i visine nije moguće ljudskim umom dokučiti. Riječ Božić, nastavlja predsjednik HBK, izgovaramo sa strahopoštovanjem i zahvalnošću jer su se u tom čudesnom rođenju u Betlehemu uživo susreli Bog i čovjek, i to zauvijek.

Usprkos pandemije i opasnosti zaraze, pred kojom strjepimo već dvadeset mjeseci zaredom, mi smo i ove godine spremni pozvati Isusa da nam dođe i radovati se njegovu dolasku”, poručio je nadbiskup Puljić zaželjevši gospodinu Porfiriju, svećenstvu i monaštvu, kao i vjernom Božjem puku, koji Kristovo rođenje slavi po Julijanskom kalendaru 7. siječnja 2022., iskrene božićne i novogodišnje čestitke s pjesmom anđela: ”Slava na visinama Bogu, a na zemlji mir ljudima, miljenicima njegovim” (Lk 2,14) te svako dobro u Novoj 2022. godini.

Nadbiskup Puljić je također zahvalio i drugim pravoslavnim velikodostojnicima na primljenim čestitkama za Božić i Novu godinu te je uputio čestitku episkopu dalmatinskom Nikodimu, episkopu pakračko-slavonskom Jovanu, episkopu niškom Arseniju i protojereju-stavroforu Makedonske pravoslavne Crkve u Hrvatskoj Kirku Velinskom

I zagrebački je nadbiskup kardinal Josip Bozanić uputio (31. prosinca) božićnu čestitku patrijarhu Srpske pravoslavne Crkve i administratoru Eparhije zagrebačko-ljubljanske Porfiriju, i svim episkopima SPC u Hrvatskoj.

”’Slava na visinama Bogu,a na zemlji mir ljudima,miljenicima njegovim!'(Lk 2,14) Na anđeoski navještaj pastiri radosno i hitro odgovoriše: ‘Hajdemo dakle do Betlehema. Pogledajmo što se to dogodilo, događaj koji nam obznani Gospodin’ (Lk 2, 15). Taj odgovor i danas snažno odjekuje pozivajući nas da u jednostavnosti srca, pohitimo k Betlehemu i svoj pogled usmjerimo na jaslice. Svemogući vladar neba i zemlje, postavši čovjekom, usudio se učiniti krhkim i tako postati blizak svakom čovjeku.

Vremena i okolnosti u kojima živimo čine nas svjesnima i vlastite krhkosti. Otajstvo Božića ne ostavlja nas samima u toj krhkosti nego ima moć učiniti je mjestom susreta i zajedništva s Bogom, s braćom i sestrama te nas uvodi u novost života darovanu od Gospodina.

Vaša Svetosti, zahvalan za božićne čestitke koje ste mi uputili, u istom Duhu od srca čestitam Božić Vama, Vašim episkopima, monaštvu, svećenstvu i svim vjernicima Srpske pravoslavne Crkve. Neka bude obiljem Božjeg blagoslova ispunjena nova 2022. godina! U zajedništvu božićne radosti, srdačno Vas pozdravljam u Gospodinu.”

***

Na Badnjak, odnosno na svetkovinu Bogojavljenja 6. siječnja, papa Franjo je uputio čestitke za Božić vjernicima istočnih Crkava koje svetkovinu Rođenja Gospodnjega slave po julijanskom kalendaru.

”Danas sam u mislima s braćom i sestrama istočnih Crkava, i katoličkih i pravoslavnih, koje sutra slave Rođenje Gospodnje. Njima od srca upućujem najljepše želje za mirom i svakim dobrom: neka Krist, rođen od Djevice Marije, obasja svojim svjetlom vaše obitelji i vaše zajednice! Braćo i sestre, velike čestitke!”, rekao je Papa na kraju obraćanja uz molitvu Anđelova pozdravljenja.

(D.P.)

 

Objavljeno u: U dijalogu
Oznake:

Uvodnik

  • Nakon godinu dana učenja spremamo Ekumenu za veliki ispit
    Godinu dana je proteklo od 1. siječnja 2022., kada smo pokrenuli ovaj portal pa je potrebno osvrnuti se na prijeđeni put, zahvaliti se našim suradnicima i kazati nešto o našim aspiracijama i nadanjima. U prvom uvodniku ”Zašto pokrećemo ovaj portal i čemu Ekumena.org danas?” objavljenom prvog dana definirali smo stanje: ”Nakon pedesetak godina intenzivnoga ekumenskog … Pročitaj više
impressum | kontakt | etički kodeks | pravila prenošenja | donacije i sponzorstva