Polazišta Katolištvo Pravoslavlje Protestantizam U dijalogu Zajedništvo Pravednost Mir Ekologija Kultura
o nama | kontakt | 28. 11. 2022.
Prijava
Ibn al Arabi (1165-1240)

Boja vode je boja njezine posude

Autor: Ibn al Arabi / 03. 07. 2022.

Ibn al Arabi (1165-1240), nazvan Muhji-d-Din (Životvorac vjere), bio je arapski andaluzijski filozof, pjesnik i mistik. Smatra se najvećim sufijskim učiteljem. Od mnogobrojnih (850) njegovih djela sačuvano je tek nekoliko rukopisa, među kojima: Objava iz Meke i Drago kamenje mudrosti.

***

Tko je čvrsto vezan uz jedno posebno vjerovanje, nužno ne zna svojstvenu istinu drugih vjerovanja. Otuda njegovo vjerovanje u Boga sadrži poricanje drugih oblika vjerovanja.

Kada bi znao za izreku: ”Boja vode je boja njezine posude”, prihvatio bi valjanost svih vjerovanja te prepoznao bi Boga u svakom obliku i svakom predmetu vjere.

A on misli drukčije zato što nema spoznaje o Bogu, nego svoje vjerovanje temelji na mišljenju o kojem govori božanska izreka: ”Prilagođavam se mišljenju što ga Moj sluga ima o Meni”, što znači: Ja se Svojem obožavatelju očitujem u obliku njegova vjerovanja. Dakle, neka poopćuje, ako hoće, ili neka određuje.

Božanstvo u skladu s vjerovanjem je ono koje može biti određeno. I ono je Bog koje srce može primiti (prema božanskoj izreci: ”Ni Moja nebesa niti Moja Zemlja ne mogu Me sadržavati, nego Me vjerno sadrži srce Mojega sluge”.

Apsolutno božanstvo ne može biti sadržano ni u jednoj stvari jer je Ono sama bit stvari i Svoja vlastita bit.

***

Iz: ”Antologija sufijskih tekstova”, ur. Eva de Vitray Meyerovitch, prev. Mirjana Dobrović, Naprijed, Zagreb, 1988., str. 253-254.

Objavljeno u: Polazišta, Sophia
Oznake: Ibn al Arabi, Polazišta, Sophia

Uvodnik

  • U potrazi za pravoslavnim Titom, Naserom i Nehruom
    Prateći moskovsko-carigradske posredne i otvorene sukobe počele su mi se po glavi motati ideje poput angažiranja posrednika ili čak crkvene inačice mirovnih snaga Ujedinjenih naroda. Posrednici bi mogli biti, primjerice, teolozi koji su čak doktorirali na grčkim učilištima, a visoko kotiraju u Moskvi. Takvih je vladika do invazije koronavirusa bilo i u Srpskoj Pravoslavnoj Crkvi, […]
impressum | kontakt | etički kodeks | pravila prenošenja | donacije i sponzorstva