Polazišta Katolištvo Pravoslavlje Protestantizam U dijalogu Zajedništvo Pravednost Mir Ekologija Kultura
o nama | kontakt | 14. 07. 2024.
Prijava

B’nai B’rith u Vatikanu: Promicati bratstvo da se zaštiti ljudsko dostojanstvo

Autor: Ekumena

Papa Franjo se u ponedjeljak susreo s izaslanstvom židovske organizacije B’nai B’rith International, utmeljene 1843. godine u New Yorku u svrhu potpore siromašnima i suzbijanja antisemitizma, te uputio snažan poziv da pamtimo prošlost kako bi se spriječila eskalacija zla.

“Važno je pamtiti prošlost, prisjetiti se ratova, holokausta i brojnih drugih okrutnosti” – rekao je Papa. Osvrćući se na sukobe koji razdiru svijet, na opasne ekstremizme koji ugrožavaju sigurnost sviju, ponovno je upozorio da je nasilje uvijek povezano s laži i ravnodušjem.

Franjo se pozvao na zajedničko židovsko-kršćansko sjećanje i na pitanje koje je Bog uputio Kajinu, odgovornom za ubojstvo brata Abela: “Gdje je tvoj brat?” “Dopustimo da to pitanje izazove i nas jer ne možemo naći sebe ako ne tražimo brata, ne možemo pronaći Vječno ako ne zagrlimo bližnjega. Ne možemo božanski san, u kojemu je svijet braće, zamijeniti svijetom jedinaca, nasilnih i ravnodušnih.

Pred nasiljem, pred ravnodušnošću, Sveto nas pismo vraća na lice brata. (…) Tu se mjeri vjernost onomu što jesmo, našoj ljudskosti: mjeri se na bratstvu, na licu drugoga.

Najkonkretniji način promicanja većega bratstva jest pomaganje posljednjima, siromašnima, bolesnima. Osobe u potrebi, naime, imaju pravo na pomoć, na solidarnost i nadu. Pomagati potrebitima, za Židove i kršćane, znači također provoditi volju Svevišnjega”.

“Misleći na brojne sukobe i opasne ekstremizme, koji ugrožavaju život svih ljudi najveći faktor rizika jest materijalno, obrazovno, duhovno siromaštvo, koje postaje plodno tlo za poticanje mržnje, bijesa, frustracije i radikalizma. Živimo u vrijeme u kojemu je mir ugrožen u brojnim dijelovima svijeta; partikularističke i nacionalističke perspektive, poduprte sebičnim interesima i pohlepom za zaradom, kao da sve više žele nadvladati. Ali to povećava rizik da se na kraju gubi i gazi samo ljudsko dostojanstvo”.

U svakoj vjerskoj tradiciji ili ljudskom društvu – primijetio je – “prikrivena je opasnost od zlobe i neslaganja, čak i u ime apsolutnih i svetih načela. To je lažljiva kušnja nasilja, to je zlo šćućureno pred vratima srca (usp. Post 4,7). To je obmana prema kojoj se sporovi rješavaju nasiljem i ratom. Međutim, nasilje uvijek potiče drugo nasilje, oružje uzrokuje smrt, a rat nije nikada rješenje nego problem”.

“Trebamo stoga zajedno raditi kako bismo zaštitili najslabije i zaboravljene, kako bismo zaštitili ljudsko dostojanstvo, te tražili mir, pravednost i zaštitu svega stvorenoga”.

B’nai B’rith International koja sa Svetom Stolicom ima dugu povijest kontakata još od vremena objavljivanja saborske deklaracije Nostra Aetate. Papa je kazao da je sretan što može ponovno u Vatikanu primiti jedno židovsko izaslanstvo, nakon dvije godine pandemije.

Prisjetio se svojih školskih kolega Židova, te istaknuo da mu je uvijek na srcu bilo promicanje i produbljivanje židovsko-katoličkoga dijaloga. (VN / D. P.)

Uvodnik

impressum | kontakt | etički kodeks | pravila prenošenja | donacije i sponzorstva