Polazišta Katolištvo Pravoslavlje Protestantizam U dijalogu Zajedništvo Pravednost Mir Ekologija Kultura
o nama | kontakt | 29. 09. 2023.
Prijava
Biskup Košić propovijeda u glinskoj kaznionici (Foto: Sisačka biskupija)

Biskup Košić u Kaznionici u Glini

Autor: M. M. / 22. 12. 2022.

Sisački biskup Vlado Košić predvodio je u srijedu, 21. prosinca euharistijsko slavlje za zaposlenike i zatvorenike Kaznionice u Glini, objavljeno je na mrežnim stranicama Sisačke biskupije. Prije mise zatvorenici su imali priliku za ispovijed.

Biskup je u homiliji podsjetio kako se mnogi žele uključiti slavljenje najradosnijega kršćanskog blagdana, ali ostaju na površini, u blještavilu kićenih ulica.

”Bog je time što Marija rađa Spasitelja u štali želio reći da je najvažnija nutrina i da Bog nije Bog u svojoj veličini nego u malenosti, čak u siromaštvu. Kada smo lišeni tih nekih vanjskih uvjeta na koje smo navikli i koje vidimo oko sebe, tada se sjetimo tog prvog Božića i dolaska Sina Božjega koji nije htio doći u vanjskoj pompi nego u skromnosti i malenosti”, kazao je Košić.

Zatim je pojasnio da hrvatski bibličari nisu preveli riječ ”evanđelje” kao ”veselu vijest” nego kao ”radosnu vijest” jer je radost u srcu i duboka, a veselje je vanjsko i površno. Radost može biti u srcu iako nismo kod kuće i u nekim savršenim uvjetima. Ako smo s Bogom i ako znamo da nas On voli, onda “usprkos možda i nekih naših krivih odluka i puteva svakako trebamo biti radosni”.

“Trebamo u životu proći ponekad i kroz neka uska vrata i puteve križa trnovitim stazama, no Bog zna zašto je to tako i on nas odgaja stegom i kaznama da shvatimo koliko nas zapravo ljubi. Ako to spoznamo u srcu onda doista imamo razloga biti radosni”, zaključio je biskup. (M. M.)

Uvodnik

  • Nakon godinu dana učenja spremamo Ekumenu za veliki ispit
    Godinu dana je proteklo od 1. siječnja 2022., kada smo pokrenuli ovaj portal pa je potrebno osvrnuti se na prijeđeni put, zahvaliti se našim suradnicima i kazati nešto o našim aspiracijama i nadanjima. U prvom uvodniku ”Zašto pokrećemo ovaj portal i čemu Ekumena.org danas?” objavljenom prvog dana definirali smo stanje: ”Nakon pedesetak godina intenzivnoga ekumenskog … Pročitaj više
impressum | kontakt | etički kodeks | pravila prenošenja | donacije i sponzorstva