Polazišta Katolištvo Pravoslavlje Protestantizam U dijalogu Zajedništvo Pravednost Mir Ekologija Kultura
o nama | kontakt | 21. 04. 2024.
Prijava
Biskup Košić propovijeda u glinskoj kaznionici (Foto: Sisačka biskupija)

Biskup Košić u Kaznionici u Glini

Autor: M. M. / 22. 12. 2022.

Sisački biskup Vlado Košić predvodio je u srijedu, 21. prosinca euharistijsko slavlje za zaposlenike i zatvorenike Kaznionice u Glini, objavljeno je na mrežnim stranicama Sisačke biskupije. Prije mise zatvorenici su imali priliku za ispovijed.

Biskup je u homiliji podsjetio kako se mnogi žele uključiti slavljenje najradosnijega kršćanskog blagdana, ali ostaju na površini, u blještavilu kićenih ulica.

”Bog je time što Marija rađa Spasitelja u štali želio reći da je najvažnija nutrina i da Bog nije Bog u svojoj veličini nego u malenosti, čak u siromaštvu. Kada smo lišeni tih nekih vanjskih uvjeta na koje smo navikli i koje vidimo oko sebe, tada se sjetimo tog prvog Božića i dolaska Sina Božjega koji nije htio doći u vanjskoj pompi nego u skromnosti i malenosti”, kazao je Košić.

Zatim je pojasnio da hrvatski bibličari nisu preveli riječ ”evanđelje” kao ”veselu vijest” nego kao ”radosnu vijest” jer je radost u srcu i duboka, a veselje je vanjsko i površno. Radost može biti u srcu iako nismo kod kuće i u nekim savršenim uvjetima. Ako smo s Bogom i ako znamo da nas On voli, onda “usprkos možda i nekih naših krivih odluka i puteva svakako trebamo biti radosni”.

“Trebamo u životu proći ponekad i kroz neka uska vrata i puteve križa trnovitim stazama, no Bog zna zašto je to tako i on nas odgaja stegom i kaznama da shvatimo koliko nas zapravo ljubi. Ako to spoznamo u srcu onda doista imamo razloga biti radosni”, zaključio je biskup. (M. M.)

Uvodnik

impressum | kontakt | etički kodeks | pravila prenošenja | donacije i sponzorstva