Polazišta Katolištvo Pravoslavlje Protestantizam U dijalogu Zajedništvo Pravednost Mir Ekologija Kultura
o nama | kontakt | 18. 05. 2024.
Prijava

Beogradska misa za nestalog Splićanina Mateja Periša

Autor: Ekumena / 14. 01. 2022.

Metropolit beogradski nadbiskup Stanislav Hočevar predvodio je u ponedjeljak 10. januara misu za pronalazak mladića Mateja Periša, Splićanina nestalog u prvim satima zadnjeg dana 2021. godine u Beogradu.

Euharistijsko slavlje je održano u crkvi posvećenoj svetom Anti Padovanskom u Beogradu u kojoj je bio i izaslanik Njegove Svetosti patrijarha srpskog gospodina Porfirija, vikarni beogradski episkop hvostanski g. Justin.

Na početku mise okupljenima se obratio župnik fra Ilija Alandžak uputivši riječi ohrabrenja gospodinu Nenadu Perišu, ocu nestalog mladića, također prisutnom na misi.

Beogradska nadbiskupija od dana nestanka Mateja Periša umnožava molitve za njegov pronalazak.

Nadbiskup Hočevar u propovijedi je rekao i ovo: ”Božja milost će nam pomoći da ga pronađemo onakvoga kakvoga nam ga je Bog dao, kakvoga On želi da ga poznajemo. Neka nam Bog napuni tu milost da bismo u ovom teškom trenutku ipak znali da onima koji vole Boga i teški trenuci pomažu da dođemo do nove spoznaje, novih odnosa, nove snage i nove nade”.

Molitvu za pronalazak nestaloga Mateja povezao je sa slavljem sinode sveopće Crkve. ”Postoji samo jedna univerzalna Kristova Crkva i svi smo odgovorni jedni za druge. U Crkvi nema granica, a Bog onima koji mole daje mudrost koja nam je upravo u ovo vrijeme globalizacije, pandemije i međusobnih podjela toliko potrebna. Stoga je ova naša molitva i slavlje euharistije veliki vapaj da nam Bog dadne mudrost u traženju, suradnji, našim međusobnim odnosima, mudrost u svim našim odgovornostima”.

Nakon mise, otac nestalog Mateja se susreo s nadbiskupom Hočevarom i episkopom Justinom.

Matej Periš je nestao 31. decembra kada se poslije ponoći, iz nepoznatog razloga, udaljio iz lokala Gotik gdje je boravio s prijateljima također Splićanima. On je sa svojim društvom došao u Beograd radi dočeka Nove godine.

Njegov nestanak su prijavili prijatelji i intenzivna potraga za Matejem, uz učešće Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srbije i spasilačkih službi te u suradnji sa stručnjacima policije Republike Hrvatske, traje danima dok cijeli region pokazuje solidarnost s porodicom nestalog mladića. (O. J.)

 

Objavljeno u: Regija, Zajedništvo
Oznake:

Uvodnik

impressum | kontakt | etički kodeks | pravila prenošenja | donacije i sponzorstva