Polazišta Katolištvo Pravoslavlje Protestantizam U dijalogu Zajedništvo Pravednost Mir Ekologija Kultura
o nama | kontakt | 29. 09. 2023.
Prijava
Sveti Petar i sveti Pavao

Apostolski (Petropavlovski) post

Autor: Sandra Šimunić / 17. 06. 2023.

Zakoračili smo u novi post. Sunce je visoko u zenitu pa se čini lakšim spoznaja uzdržanja od teške, mrsne hrane. U glavi se vrte lagane povrtno makrobiotske varijante nadolazećih jelovnika, začinjenih vočnim desertima. Tako to biva u glavi nas hedonista koji se još učimo uzdržanju; kako onom tjelesnom tako i onom mislenom, psihološkom – a sve u slavu Božju.

Po svojoj suštini ovaj post spada u lakše jer je određenim danima dozvoljena riba i ulje.

Možda tjelesno uzdržanje i nije najbitnija komponenta posta, ali duboko vjerujem da čovjeka potiče na razmišljanje o značaju uloge apostola u našim životima.

Petropavlovski post je u suštini ustanovljen kao uspomena na njih. Nakon silaska Svetog Duha na Pedesetnicu započela je njihova misija širenja Jevandelja, a najsnažnije oruđe na tom svetom zadatku upravo su bili molitva i post.

Specifičnost ovog posta je da se njegova dužina mijenja iz godine u godinu – ovaj put će trajati 30 dana. To je zato što je početak posta u pomičnom (ovisno o danu Uskrsa) a završetak u nepomičnom datumu crkvenog kalendara, koji je uvijek na isti dan – 12.7. (Petrovdan).

Upravo to je razlog zbog kojeg najkraće može trajati jedan tjedan i jedan dan, a najduže šest tjedana.

Ukoliko razmišljamo o Bogu, prije ili kasnije duša će u molitvi zavapiti, a vapaja teško da će biti bez pokajanja i ljubavi prema bližnjem.

Meni samoj kao imperativ ovog posta nameće se promišljanje o blagodarnosti Bogu za sva dobra koja mi je dao u životu, a koja sam sklona često zaboraviti. Žtije apostola je opominjajuće za mene, a nadam se i druge.

Uvodnik

  • Nakon godinu dana učenja spremamo Ekumenu za veliki ispit
    Godinu dana je proteklo od 1. siječnja 2022., kada smo pokrenuli ovaj portal pa je potrebno osvrnuti se na prijeđeni put, zahvaliti se našim suradnicima i kazati nešto o našim aspiracijama i nadanjima. U prvom uvodniku ”Zašto pokrećemo ovaj portal i čemu Ekumena.org danas?” objavljenom prvog dana definirali smo stanje: ”Nakon pedesetak godina intenzivnoga ekumenskog … Pročitaj više
impressum | kontakt | etički kodeks | pravila prenošenja | donacije i sponzorstva