Polazišta Katolištvo Pravoslavlje Protestantizam U dijalogu Zajedništvo Pravednost Mir Ekologija Kultura
o nama | kontakt | 21. 04. 2024.
Prijava
Dr. Andrej Jeftić (Foto: Privatna arhiva Andreja Jeftića)

Andrej Jeftić novi ravnatelj Komisije za vjeru i poredak WCC-a

Autor: Ekumena / 16. 11. 2022.

Svjetsko vijeće crkava (WCC) imenovalo je dr. Andreja Jeftića novim ravnateljem Komisije za vjeru i poredak.

Pravoslavni teolog dr. Andrej Jeftić, iz Srbije, radi kao znanstveni novak / postdoktoratski istraživač na Institutu za filozofiju i sociološku teoriju Sveučilišta u Beogradu. Također je služio kao teološki savjetnik Crkvene komisije za migrante u Europi.

Uključen je u ekumenski pokret od studentskih dana, a njegovo doktorsko istraživanje usredotočilo se na rad ekumenskog teologa Thomasa F. Torrancea.

Godine 2013. delegiran je kao predstavnik Srpske Pravoslavne Crkve na 10. sabor SSC-a u Busanu. Od tada je bio član središnjeg odbora WCC-a, a od 2018. kao član Odbora za planiranje skupštine WCC-a. Ujedno je pozvan da bude voditelj tečaja u programu Globalnog ekumenskog instituta za 2022.

”Rad i misija Komisije Vjera i poredak duboko korespondiraju s mojim temeljnim uvjerenjima i vrijednostima koje su vodile moj život i teološki razvoj”, rekao je. ”Da bi bila vjerna Kristovom pozivu i samoj naravi Božje objave, koja se može shvatiti samo kao zajednički događaj, vjerujem da teologija mora biti ekumenska.”

Dr. Jeftić vjeruje da teologija mora biti univerzalna. ”Ako je zatvorena unutar zamišljenih granica, bilo akademskih bilo crkvenih, teologija ne uspijeva ponuditi svoju službu svijetu čije je spasenje donio Krist”, ustvrdio je.

Časna dr. Susan Durber, moderatorica Komisije Vjera i poredak, kazala je: ”Dr. Jeftić impresionirao je sve nas koji smo ga susreli svojom dubinom teološkog promišljanja, kreativnim razmišljanjem i smirenom osobnom nazočnošću. Uzbudljivo je pozdraviti pravoslavnog teologa kao direktora Vjere i reda. On će se pridružiti iskusnom tajništvu i predanim povjerenicima dok se pripremamo za obilježavanje Nikeje 2025. i istraživati ​​kako možemo živjeti apostolsku vjeru u jedinstvu u današnjem svijetu.” (WCC / D. P.)

Uvodnik

impressum | kontakt | etički kodeks | pravila prenošenja | donacije i sponzorstva