Polazišta Katolištvo Pravoslavlje Protestantizam U dijalogu Zajedništvo Pravednost Mir Ekologija Kultura
o nama | kontakt | 02. 06. 2023.
Prijava

Američki biskupi pozivaju Amerikance da slijede proročko svjedočanstvo Martina Luthera Kinga

Autor: Ekumena / 18. 01. 2022.

Dok Amerikanci časte uspomenu na vođu građanskih prava Martina Luthera Kinga, Jr. (ubijen 4. travnja 1968. u Memphisu, Tennessee), biskupi Sjedinjenih Američkih Država pozivaju sve ljude dobre volje da nastave crpiti iz njegovog primjera, odnosno da ožive njegov rad za jednakost i pravdu u američkom društvu

Sjedinjene Američke Države slave Dan Martina Luthera Kinga Jr., od 1983., trećeg ponedjeljka u siječnju u spomen na život i nasljeđe čelnika za građanska prava.

U izjavi povodom tog dana, predsjednik Američke konferencije katoličkih biskupa (USCCB), nadbiskup José H. Gómez iz Los Angelesa, poziva sve ljude dobre volje da slijede njegovo proročansko svjedočanstvo o nenasilju i bratstvu. On poručuje da istaknutog aktivista treba pamtiti ne samo po pravdi koju je slijedio, već i po tome “kako ju je ostvario”.

“King je bio vođen svetopisamskom vizijom pravednosti i istine, vizijom za koju je shvatio da se odražava u temeljnim dokumentima naše nacije”, napisao je nadbiskup u svojoj izjavi objavljenoj 15. siječnja.

“Vjerovao je u ono što je nazvao ‘American creed’, u uvjerenje koje su izrazili naši osnivači, odnosno da su svi muškarci i žene stvoreni jednaki i da ih je Bog obdario svetim dostojanstvom i neospornim pravima na život, slobodu i jednakost”, dodao je.

Nadbiskup Gómez je istaknuo da se više od 54 godine nakon njegove smrti “Amerika suočava s mnogim izazovima”, uključujući trenutnu pandemiju, pitanja ekonomske nejednakosti i rasne diskriminacije, nasilje u zajednicama te nastojanja za prihvat imigranta i izbjeglica. (VN / D. P.)

Objavljeno u: Mir, Svijet
Oznake:

Uvodnik

  • Nakon godinu dana učenja spremamo Ekumenu za veliki ispit
    Godinu dana je proteklo od 1. siječnja 2022., kada smo pokrenuli ovaj portal pa je potrebno osvrnuti se na prijeđeni put, zahvaliti se našim suradnicima i kazati nešto o našim aspiracijama i nadanjima. U prvom uvodniku ”Zašto pokrećemo ovaj portal i čemu Ekumena.org danas?” objavljenom prvog dana definirali smo stanje: ”Nakon pedesetak godina intenzivnoga ekumenskog […]
impressum | kontakt | etički kodeks | pravila prenošenja | donacije i sponzorstva