Polazišta Katolištvo Pravoslavlje Protestantizam U dijalogu Zajedništvo Pravednost Mir Ekologija Kultura
o nama | kontakt | 17. 06. 2024.
Prijava

Američki biskupi pozivaju Amerikance da slijede proročko svjedočanstvo Martina Luthera Kinga

Autor: Ekumena / 18. 01. 2022.

Dok Amerikanci časte uspomenu na vođu građanskih prava Martina Luthera Kinga, Jr. (ubijen 4. travnja 1968. u Memphisu, Tennessee), biskupi Sjedinjenih Američkih Država pozivaju sve ljude dobre volje da nastave crpiti iz njegovog primjera, odnosno da ožive njegov rad za jednakost i pravdu u američkom društvu

Sjedinjene Američke Države slave Dan Martina Luthera Kinga Jr., od 1983., trećeg ponedjeljka u siječnju u spomen na život i nasljeđe čelnika za građanska prava.

U izjavi povodom tog dana, predsjednik Američke konferencije katoličkih biskupa (USCCB), nadbiskup José H. Gómez iz Los Angelesa, poziva sve ljude dobre volje da slijede njegovo proročansko svjedočanstvo o nenasilju i bratstvu. On poručuje da istaknutog aktivista treba pamtiti ne samo po pravdi koju je slijedio, već i po tome “kako ju je ostvario”.

“King je bio vođen svetopisamskom vizijom pravednosti i istine, vizijom za koju je shvatio da se odražava u temeljnim dokumentima naše nacije”, napisao je nadbiskup u svojoj izjavi objavljenoj 15. siječnja.

“Vjerovao je u ono što je nazvao ‘American creed’, u uvjerenje koje su izrazili naši osnivači, odnosno da su svi muškarci i žene stvoreni jednaki i da ih je Bog obdario svetim dostojanstvom i neospornim pravima na život, slobodu i jednakost”, dodao je.

Nadbiskup Gómez je istaknuo da se više od 54 godine nakon njegove smrti “Amerika suočava s mnogim izazovima”, uključujući trenutnu pandemiju, pitanja ekonomske nejednakosti i rasne diskriminacije, nasilje u zajednicama te nastojanja za prihvat imigranta i izbjeglica. (VN / D. P.)

Objavljeno u: Mir, Svijet
Oznake:

Uvodnik

impressum | kontakt | etički kodeks | pravila prenošenja | donacije i sponzorstva