Polazišta Katolištvo Pravoslavlje Protestantizam U dijalogu Zajedništvo Pravednost Mir Ekologija Kultura
o nama | kontakt | 22. 10. 2024.
Prijava
Foto: Jadranka Brnčić

O molitvi

Autor: Ravi Kook / 19. 10. 2024.

Ravi Kook (1865-1935) bio je prvi glavni rabin u Izraelu, tadašnjoj Palestini za britanskog mandata. Autor brojnih tekstova o judaizmu, židovskoj mili i mistici.

***

Cilj molitve nije promijeniti volju Božju jer Bog ne može biti predmet promjene. Umjesto toga, cilj molitve jest biti podignut promjenama koje se događaju za vrijeme molitve kako bi se molitelj uskladio s voljom Božjom. Očitovanje molbe izražene u molitvi jednostavno je rezultat transformacije.

Osoba koja vjeruje da molitva mijenja jedino nju samu razumije vrijednost molitve. Međutim, osoba koja vjeruje da mijenjajući sebe mijenja svijet, privući će blagoslov svojoj duši i cijelom svijetu.

Doista molitva uzrokuje zbiljski preobražaj samoga molitelja te vodi k revoluciji cijeloga svijeta. I to stoga što su oba elementa, vanjski i unutarnji (čovjek i Bog, osoba i cijeli svijet) izravno povezani.

Molitva je apsolutna nužnost za nas same i za cijeli svijet. Valovi duše talasaju se naprijed-natrag tražeći i od osobe i od svijeta savršenstvo kakvo ograničeni svijet ne može proizvesti. Moleći čovjekov nutarnji svijet posjećuje savršen svijet, što čovjeka uzdiže ponad frustracija i tuge te ispunja unutarnjim mirom. Nutarnja snaga koja pokreće univerzum, a čiji je čovjek dio, preobražava svijet iz svijeta krute stvarnosti u mogući svijet svjetla i nade.

Dok duša kuša posredstvom duhovne imaginacije stanje uzdignuća, njezina prošlost biva iscijeljena, a posredstvom njezina iscjeljenja biva iscjeljivan sav svijet. Čovjeku u molitvi koji dopušta biti uzdignut iz tama nesvjesnog u svjetlo svijesti, otvaraju se mogućnosti i načini konkretnog djelovanja.

Molitva potiče dušu da nalazi svoju svrhu i dar je Božji.

***

Rav Abraham Isaac Kook, Spiritual Revolution, The writings of a Jewish mystic, prir. Rabbi Ari Zeev Schwartz, Gefen, Jeruzalem – New York, 2018, str. 88-89. (Foto: Jadranka Brnčić)

 

 

Objavljeno u: Sophia
Oznake: Polazišta, Ravi Kook, Sophia

Uvodnik

impressum | kontakt | etički kodeks | pravila prenošenja | donacije i sponzorstva