Polazišta Katolištvo Pravoslavlje Protestantizam U dijalogu Zajedništvo Pravednost Mir Ekologija Kultura
o nama | kontakt | 30. 04. 2024.
Prijava

Zajednica sv. Egidija i Mama Shamsa dobitnici nagrade Zayed za ljudsko bratstvo

Autor: D. P.

Ovogodišnji dobitnici nagrade Zayed za ljudsko bratstvo su Zajednica svetog Egidija s uredima u 73 zemlje i kenijska mirotvorka koja spašava mlade od nasilja i zločina Shamsa Abubakar Fadhil izvijestio je 31. siječnja Alessandro Di Bussolo za Vatican News.

To je četvrto izdanje priznanja kojim se nagrađuju doprinosi pojedinaca i organizacija napretku čovječanstva i mirnom suživotu te promicanje Dokumenta o ljudskom bratstvu koji su 4. veljače 2019. potpisali papa Franjo i veliki imam Al-Azhara.

Dobitnicima će nagrada biti uručena u subotu 4. veljače, na Međunarodni dan ljudskog bratstva i četvrtu godišnjicu potpisivanja povijesnog dokumenta u Abu Dhabiju. Izjava komisije glede nagrade glasi: ”Izabrana su dva dobitnika za njihov doprinos izgradnji mirnijeg i suosjećajnijeg svijeta kroz unapređenje vrednota ljudskog bratstva i nadahnjujući primjer promicanja mirnog suživota.” Nagrada, sa sjedištem u Abu Dhabiju, neovisna je, a započela je u spomen na osnivača Ujedinjenih Arapskih Emirata, Zayeda bin Sultana Al Nahayana.

Misija Zajednice sv. Egidija za mir i ljudska prava

Zajednica sv. Egidija, laički pokret kršćanskog nadahnuća sa sjedištem u Rimu, koji se od osnutka bavi humanitarnim djelima, s predstavništvima u 73 zemlje Europe, Afrike, SAD-a i Azije, nagrađena je, stoji u priznanju, ”za doprinos uspjehu mirovnih pregovora i rješavanju sukoba kroz religijsku diplomaciju i međukulturalni dijalog, promicanje mira u različitim dijelovima svijeta, od Gvatemale do Mozambika”. Njezini članovi također pružaju usluge solidarnosti lokalnim zajednicama u različitim dijelovima svijeta. ”Posebno su ustrajni u pomaganju izbjeglicama i podupiranju njihove integracije u društva onih koji ih primaju, kroz inicijativu ‘Humanitarni koridori’, koja pruža potporu i najsiromašnijim zajednicama u svijetu.”  Predsjednik zajednice Marco Impagliazzo rekao je da je ”velika čast za Zajednicu sv. Egidija dobiti ovu nagradu koja predstavlja snažno ohrabrenje da i dalje nastavimo zalagati se za bratstvo, mir i služenje najsiromašnijima u svijetu”.

Mama Shamsa i njezina predanost mladim Kenijcima

Aktivistica zajednice i graditeljica mira u Keniji, Shamsa Abubakar Fadhil, poznata kao Mama Shamsa, nagrađena je ”za pomoć mladima u Keniji i spašavanje od nasilja, kriminala i ekstremizma, pružajući im savjete, pomoć i formaciju”. Gospođa Abubakar Fadhil vodila je velike kampanje u Keniji i diljem Afrike ”za podizanje javne svijesti o nasilju nad ženama i osnaživanju žena i mladih”.

Dobitnici od 2020. do 2022. godine

U prvom izdanju Nagrade Zayed za ljudsko bratstvo, 2020. godine, počasna priznanja dodijeljena su papi Franji i velikom imamu Al-Azhara Ahmedu Al-Tayebu. Godine 2021. laureati su bili glavni tajnik UN-a António Guterres i antiekstremistička aktivistica Latifa Ibn Ziaten. Prošle godine dobitnici su bili kralj Jordana Abdullah II bin Al Hussein, njegova supruga kraljica Rania Al Abdullah te haićanska humanitarna organizacija Fokal (VN / IKA ( D. P.).

 

Uvodnik

impressum | kontakt | etički kodeks | pravila prenošenja | donacije i sponzorstva